Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика 11 клас 1 частина.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
6.82 Mб
Скачать

§ 39. Принципи радіотелефонного зв'язку. Амплітудна модуляція і детектування

Найпростіша система радіотелеграфного зв'язку, запро­понована О. С. Поповим і Г. Марконі, широко застосову­валась більше двадцяти років. Вона полягала у випро­мінюванні серій затухаючих електромагнітних коливань, одержаних в коливальному контурі з іскровим розрядни­ком. Ця система істотно поліпшилась після винайдення генератора незатухаючих електромагнітних коливань. Увімкнувши в коло генератора телеграфний ключ, можна передавати сигнали з коротких і більш тривалих імпульсів електромагнітних хвиль.

Значно важче виявилося здійснити передачу мови і музики, тобто радіотелефонний зв'язок. На перший погляд може здатися, що для передачі мови чи музики можна за допомогою відповідного підсилення послати їх в антену і передати на велику відстань. Насправді таким способом передати сигнали не можна. Справа в тому, що коливання звукової частоти — порівняно по­вільні (від 100 до кількох тисяч герц). А ви знаєте, що інтенсивність випромінювання електромагнітних хвиль низької частоти дуже мала. Виникає суперечність. З од­ного боку, високочастотні хвилі добре випромінюються, але не містять потрібної інформації (мова або музика) і в приймальній антені збуджують чисто гармонічні коли­вання, тобто дають інформацію лише про те, працює пере­давач чи ні. З другого боку, електромагнітні коливання низької (звукової) частоти кола мікрофона містять потрібну інформацію, але дуже слабо випромінюються.

Ця суперечність розв'язана дуже просто. Для передачі електромагнітної хвилі використовують високочастотні коливання, а коливання низької частоти застосовують лише для зміни високочастотних коливань, або, як прийнято говорити, для їх модуляції. На приймаль­ній станції з цих складних коливань знову виділяють коливання низької частоти, які після підсилення по­дають на гучномовець. Цей процес виділення інформації

з прийнятих модульованих коливань дістав назву де­модуляції або детектування коливань.

Модуляцію коливань можна здійснювати, змінюючи їх амплітуду, частоту або фазу. Обмежимося розглядом найбільш поширеного виду модуляції — амплітудної, коли передавана інформація закладена в змінах амплітуди коливань.

Амплітудна модуляція електромагнітних коливань по­лягає в тому, що амплітуду коливань електромагнітної хвилі змінюють за законом низькочастотного (звукового) коливального процесу, який передається разом з електро­магнітною хвилею.

Розглянемо найбільш просту амплітудну модуляцію, яка застосовується в радіомовленні. Коли на студії радіо­станції не ведеться передача, сила струму в коливаль­ному контурі змінюється за гармонічним законом:

i=/0Sin 0)t.

Ці коливання зображені графічно на малюнку 88, а. При наявності сигналу (мова або музика перед мікрофо­ном) в коливальному контурі генератора незатухаючих електромагнітних коливань одночасно збуджуються коли­вання сили струму за законом— так звана

модулююча функція, вид якої визначається модульованим сигналом. Найпростіший тип модуляції спостерігається під час передачі чистого музикального тону (камертон перед мікрофоном). У цьому випадку сила струму в колі мікрофона змінюється за гармонічним законом (мал. 88, б) і модулююча функція має вигляд:

Модульований сигнал змінює амплітуду сили струму в коливальному контурі на значення пропорційне

тобто *

Тоді змінена амплітуда сили струму в контурі буде

а результуюча сила струму в коливальному контурі змінюється за законом:

(39.1)

Оскільки звичайно частота модуляціїто одер-

жане коливання (39.1) можна наближено розглядати як гармонічне з амплітудою, яка періодично

змінюється в часі (мал. 88, в).

Для здійснення амплітудної модуляції електромагніт­них коливань в радіотехніці існують різні способи. Одним з них є зміна напруги джерела енергії автогенератора. Для цього достатньо увімкнути послідовно з джерелом по­стійної напруги Uo джерело, напруга якого Un змінюється за певним законом (мал. 89).

У місці приймання сигналів під впливом електромаг­нітної хвилі передавача в антені приймача збуджуються

модульовані струми високої частоти, тотожні струмам в антені передавача, але слабші. Однак ці струми не при­датні для безпосереднього одержання сигналу. Якщо, скажімо, під час радіотелефонної передачі ми направимо їх в гучномовець чи телефон, то навіть після попереднього підсилення, не почуємо ніякого звуку, Це станеться, по-перше, тому, що телефонна мембрана має велику масу і не може здійснювати такі швидкі коливання з помітною амплітудою. По-друге, і це головне, коли б ми і скориста­лися малоінерційним телефоном (що можна зробити), то дістали б хвилі з частотою 105—10й Гц, у той час як наше вухо чує звуки лише при частоті, яка не перевищує 16 000— 20 000 Гц.

Тому з модульованих високочастотних коливань у приймачі необхідно виділити високочастотні звукові коли­вання. Для цього модульовані коливання спочатку про­пускають через вакуумний чи напівпровідниковий діод — випрямляють їх. Графік коливань сили струму в колі діода матиме вигляд, показаний на малюнку 90, а. Цей струм є сумою випрямлених струмів: високочастотно­го (мал. 90, б) і струму звукової частоти (мал. 90, в). Оскільки ці струми дуже відрізняються за частотою, то їх можна легко відокремити один від одного. Для цього достатньо увімкнути в коло діода таке розгалуження, щоб одна зітка становила великий опір для високочастотних струмів і малий для низькочастотних, а друга, навпаки, малий опір для високочастотних і великий для струмів звукової частоти. Таким розгалуженням є паралельне з'єднання конденсатора й телефона. Струми високої часто­ти пройдуть в основному через конденсатор, а низької — через телефон. Таким чином, найпростіший демодулятор (мал. 91) складається з діода, телефона (опір якого г) й конденсатора. Мембрана телефона коливатиметься аналогічно до мембрани мікрофона і ми почуємо звук, виголошений перед мікрофоном. Невеликі пульсації стру­мів високої частоти не впливають помітно на коливання мембрани і не сприймаються на слух.

Схема сучасного радіопередавача зображена на ма­люнку 92. Генератор незатухаючих коливань (задаючий генератор) виробляє за рахунок енергії джерела постійної напруги гармонічні коливання високої (несучої) частоти. Звукові коливання за допомогою мікрофона перетво­рюються в електромагнітні коливання і після підсилення

надходять в модулятор. Тут незатухаючі синусоїдальні коливання перетворюються в модульовані. Після підси­лення модульовані коливання надходять в передавальну антену, яка й випромінює електромагнітні хвилі.

? 1. У чому полягає принцип радіотелефонного зв'язку? 2. Як мож­на здійснити амплітудну модуляцію електромагнітних коливань? 3. Чому не можна прийняті електромагнітні коливання після під­силення подати в гучномовець? 4. Як відокремлюють високочастотні коливання від низькочастотних?