Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!metod_3fz_kola_el2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

16

Передмова

У сучасній електроенергетиці найпоширенішими є трифазні кола, які складаються звичайно із симетричного трифазного джерела та трифазних споживачів енергії.

Фази джерела здебільшого з’єднують зіркою, що дозволяє підводити до споживачів дві різні напруги: фазну (Uф) та лінійну (Uл).

Фази споживачів можуть бути з’єднані між собою зіркою або трикутником.

При опануванні розділу «Трифазні кола» особливу увагу треба звернути на суттєві переваги трифазних кіл над однофазними. Треба чітко усвідомити, що таке лінійна та фазна напруги, який зв'язок існує між ними, а також який зв'язок існує між лінійними і фазними струмами при різних способах з’єднання споживачів.

Навантаження трифазного джерела може бути симетричним, наприклад, трифазний асинхронний двигун, або несиметричним, у якого комплексні опори у кожній фазі різні, наприклад, різні групи ламп розжарювання.

Треба уміти, в залежності від величин номінальних напруг мережі, вибрати належний спосіб з’єднання фаз споживача.

Особливу увагу треба звернути на призначення нейтрального проводу, який усуває «перекос» фаз, забезпечує незалежну та більш надійну роботу кожної фази споживача енергії.

1 Загальні методичні вказівки

Методичні вказівки призначені для надання допомоги студентам денної форми навчання у їх самостійній роботі з навчальною літературою при опановуванні теоретичних та практичних знань з курсу «Теорія електричних та магнітних кіл», а також надання допомоги при виконанні розрахунково-графічної роботи.

Методичні вказівки містять у собі технічне завдання до РГР «Розрахунок трифазних кіл», розрахункову схему та вихідні дані, короткі теоретичні відомості, а також розрахунок типової задачі.

    1. Мета при виконанні ргр

Метою виконання РГР є закріплення та поглиблення теоретичних знань з найважливіших розділів курсу ТЕМК та набуття практичних навичок їх використання.

Завданням РГР є вміння вибрати належний спосіб з’єднання фаз споживачів трифазного струму, вміння аналізувати роботу трифазних кіл аналітично та графічно, знати їх особливості і необхідність наявності нейтрального проводу у несиметричній чотирипровідній трифазній системі.

    1. Зміст та обсяг ргр

Розрахунково-графічна робота складається з пояснювальної записки об’ємом 5-10 сторінок з урахуванням рисунків, графіків, діаграм, таблиць, додатків тощо.

Зміст пояснювальної записки:

- титульний лист(приклад надано у Додатку А);

- завдання до роботи (п. 2.1);

- суть пояснювальної записки(пояснення розрахунків та розрахунки);

- висновки;

- перелік посилань.

1.3 Вимоги до оформлення ргр

1.3.1 РГР виконується на папері формату А4.

1.3.2 Пояснювальна записка повинна бути оформлена у відповідності з вимогами держстандарту

1.3.3 Похибки у розрахунках не повинні перевищувати 5%.

2 Технічне завдання до ргр 2

2.1 Зміст завдання

До трифазної мережі з напругою Uл одночасно увімкненні споживачі двох типів (Додаток В):

а) освітлювальне навантаження у вигляді трьох груп електроламп розжарювання з номінальною напругою Uн та потужністю групи Р1, Р2, Р3;

б) трифазний асинхронний двигун з номінальною потужністю Рнд, фазною напругою Uнд, коефіцієнтом корисної дії  та коефіцієнтом потужності cos.

Треба виконати наступне.

2.1.1 Визначити спосіб увімкнення у трифазну мережу споживачів обох типів, та зобразити відповідну схему. Позначити на ній загально прийняті для трифазних кіл умовні напрямки лінійних та фазних струмів і напруг, а також струму у нейтральному проводі, якщо він присутній у схемі.

2.1.2 Розрахувати лінійні струми та повну потужність при з’єднанні зіркою.

2.1.3 Розрахувати лінійні струми та повну потужність при з’єднанні трикутником.

2.1.4 Розрахувати повну потужність трифазного джерела для забезпечення одночасної роботи обох споживачів.

2.1.5 Побудувати векторну діаграму напруг та струмів для кожного споживача окремо.

2.1.6* Розрахувати показання електровимірювальних приладів для робочого режиму(безаварійного). 2.1.7* Розрахувати показання електровимірювальних приладів для випадку, коли перегорів запобіжник Зп за номером N(Додаток Б).

2.1.8 Зробити письмовий висновок про переваги трифазної системи над однофазною.

Примітка. При розрахунках групи електроламп розжарювання замінити резистивними елементами (R1, R2, R3), а фазу асинхронного двигуна - послідовною резистивно-індуктивною схемою. Вважати, що фази симетричного генератора з’єднані зіркою. Внутрішнім опором електровимірювальних приладів нехтувати.

Зіркою позначені пункти, виконання яких потребує високого рівня оволодіння знанням.