Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

97.Колективні форми організації праці.

Форми організації праці – це її різновиди, які відрізняються один від одного особливостями вирішення питань за окремими елементами організації праці. В залежності від способу встановлення планових завдань та обліку виконаної роботи виділяють: - індивідуальну форму, при якій виробниче завдання, облік роботи і нарахування заробітної плати здійснюються персонально для кожного працівника; - колективну форму, при якій виробниче завдання встановлюється в цілому підрозділу підприємства, облік роботи ведеться за кінцевими результатами праці працівників цього підрозділу, заробітна плата первісно нараховується усьому підрозділу, а тільки потім вона ділиться між працівниками. Різновиди колективних форм організації праці: 1.в залежності від місця підрозділу в ієрархії управління на підприємстві: - ланкові; - дільничні; - групові; - віддільскі; - цехові; 2.в залежності від способу поділу і кооперування праці виділяють підрозділи: - з повним поділом праці; - з частковою взаємозаміною; - з повною взаємозаміною; 3.в залежності від способу управління підрозділом розрізняють підрозділи: - з повним самоуправлінням; - з частковим самоуправлінням; - без самоуправління; 4.за способом формування коштів для здійснення діяльності розрізняють форми організації праці, характерні для індивідуальної трудової діяльності, для підрядних та орендних колективів, для кооперативів і малих підприємств; 5.за способом оплати і матеріального стимулювання праці: - з індивідуальною оплатою праці; - з колективною оплатою праці на основі тарифної системи із застосуванням різних коефіцієнтів для поділу заробітної плати; - з безтарифної оплатою праці; - з комісійною оплатою праці; 6.за способами взаємодії з вищим керівництвом виділяють форми, засновані на прямому підпорядкуванні, на договорі підряду, оренди, на контракті.

Передумови застосування колективних форм організації праці: 1.Необхідність узгодженої роботи при обслуговуванні складних агрегатів. 2.Виконання завдання, частина якого не може бути поділена між робітниками. 3.Великий обсяг робіт для одного робітника. 4.Необхідність забезпечення колективної відповідальності за досягнення високих виробничих результатів. 5.Необхідність спільної роботи виконавців, які мають різні професії.

98.Інформаційне забезпечення аналізу зайнятості і трудових відносин.

Інформаційне забезпечення фінансового аналізу є невід'ємною складовою загальної системи інформаційного забезпечення управління підприємством. Економічний аналіз – це проміжна ланка між збором інформації та безпосереднім прийняттям управлінських рішень. Саме тому ефективність аналізу багато в чому залежить від обсягу та якості інформації, що використовується при його проведенні.

99.Сутність і цілі аудиту в трудовій сфері.

Аудит в трудовій сфері - це система заходів, що періодично проводиться щодо збору інформації, її аналізу і оцінки на цій основі ефективності діяльності підприємства з організації праці і регулювання соціально-трудових відносин. Об'єктом аудиту в трудовій сфері є трудовий колектив, персонал підприємства, його діяльність. В цілях аудиту персонал підприємства і його діяльність представляються у вигляді системи показників, які дозволяють охарактеризувати: - результативність, ефективність функціонування трудового потенціалу підприємства; - ефективність організації соціально-трудових відносин; - ефективність систем мотивації і оплати праці; - раціональність методів оцінки праці; - ефективність організації робочих місць, розподілу робіт; - ефективність використання робочого часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]