Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

87.Преміювання працівників.

Системи преміювання, які частково діють у теперішній час: 1.Стимулювання підвищення продуктивності праці: - за виконання і перевиконання плану виробництва продукції; - за перегляд норм; - за зниження трудомісткості; - за роботу з меншою чисельністю. 2.Преміювання за поліпшення якості продукції: - за бездефектне виготовлення продукції; - за скорочення втрат від браку; - за сортність. 3.Преміювання за поліпшення окремих сторін виробничої діяльності: - за економію сировини і матеріалів; - за економію енергії і палива. 4.Преміальні положення, які діють поза системою поточного преміювання: - за розвиток технічного прогресу; - за освоєння нової техніки; - за створення нової продукції. Необхідні елементи в оптимально функціонуючій системі преміювання: - джерело коштів для преміювання; - конкретні показники преміювання; - умови преміювання; - розміри премій за кожним показником і шкали преміювання; - строки преміювання; - перелік осіб, професій і посад працівників для преміювання; - перелік виробничих упущень, за які премії не нараховуються; - порядок введення, зміни і відміни преміального положення та термін його дії.

88.Планування фонду оплати праці.

ФОП – це сукупність винагород, обчислених, як правило, в грошовому виразі, яку згідно з трудовим договором власник підприємства або уповноважений ним орган сплачує працівникам за виконану роботу. Склад ФОП: 1.Фонд основної заробітної плати. 2.Фонд додаткової заробітної плати. 3.Інші заохочувальні і компенсаційні виплати. Основна заробітна плата – це винагорода за виконану роботу у відповідності із встановленими нормами праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад встановлені норми, за трудові успіхи, винахідливість та за особливі умови праці. Інші заохочувальні і компенсаційні виплати містять доплати, надбавки, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами діючого законодавства, або які здійснюються понад встановлені цими актами норми. Не включаються до складу ФОП: - сума вихідної допомоги; - витрати на відрядження; - допомога з тимчасової непрацездатності, у зв’язку з вагітністю і пільгами, одноразова допомога при народженні дитини, за доглядом за дитиною; - щорічна допомога на оздоровлення дітей; - відшкодування збитків у зв’язку з травматизмом; - шефська допомога; - культурні та оздоровчі заходи; - матеріальна допомога по поховання та т. ін.

89.Державне регулювання оплати праці.

Законом України “Про оплату праці” закріплено використання методів регулювання оплати праці, які властиві країнам з розвинутою ринковою економікою, а саме двох груп методів: 1)державного регулювання ; 2)договірного регулювання. Сфера державного регулювання оплати праці поширюється на: - встановлення розміру мінімальної заробітної плати; - встановлення державних норм і гарантій в оплаті праці; - встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, що фінансуються чи дотуються з бюджету; - регулювання фондів оплати праці працівників підприємств – монополістів; - індексацію грошових доходів працівників; - встановлення порядку компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати; - оподаткування доходів працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]