Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

82.Сутність, види та функції заробітної плати.

Заробітна плата – це грошовий вираз вартості і ціни робочої сили, який виступає у формі будь-якого заробітку, виплаченого власником підприємства працівникові за виконану роботу. Як соціально - економічна категорія заробітна плата служить: - основним засобом задоволення особистих потреб працюючих; - економічним важелем, що стимулює розвиток суспільного виробництва, зростання продуктивності праці, скорочення витрат на виробництво; - засобом перерозподілу кадрів за галузями народного господарства. Основними видами заробітної плати є номінальна і реальна заробітна плата. Перша з них означає суму грошей, яку отримують працівники за свою працю. Друга – засвідчує кількість товарів і послуг, які працівник може придбати за зароблену суму грошей. Заробітній платі притаманні наступні функції: - відтворювальна (рівень заробітної плати повинен бути достатнім для забезпечення нормального відтворення робочої сили відповідної кваліфікації); - стимулююча (оплата праці повинна спонукати працівників до ефективних дій на робочих місцях); - регулююча (за допомогою оплати праці здійснюється перерозподіл робочої сили); - соціальна (заробітна плата повинна забезпечувати соціальну справедливість, тобто встановлювати однакову винагороду за однакову працю).

83.Принципи та елементи організації оплати праці.

Організувати оплату праці працівників – це значить розробити, задіяти і постійно підтримувати в працездатному стані інструментарій, який забезпечує грошову оцінку виконаної роботи, нарахування і виплату заробітної плати у відповідності з цією оцінкою. Основні принципи організації оплати праці: 1.Оплата за кількістю та якістю. 2.Диференціація рівня заробітної плати різних груп і категорій працівників. 3.Рівень заробітної плати повинен враховувати санітарно–гігієнічні умови і напруженість праці. 4.Забезпечення постійного зростання рівня середньої заробітної плати. 5.Випереджаюче зростання продуктивності праці порівняно із зростанням середньої заробітної плати. 6.Єдність державної економічної політики в галузі оплати праці. Складові елементи організації заробітної плати на підприємстві: 1) нормування праці, яке полягає в розробці і впровадженні прогресивних, науково обґрунтованих витрат праці, необхідних для правильної оплати у відповідності з кількістю праці; 2) тарифна система, основне завдання якої полягає в розробці і застосуванні обґрунтованих нормативів, які визначають рівень оплати праці різних груп і категорій працюючих в залежності від їх кваліфікації та умов праці; 3) форми і системи заробітної плати, правильне використання яких забезпечує визначений порядок нарахування заробітку в залежності від кількості та якості праці.

84.Тарифна система оплати праці та її елементи.

Тарифна система, яка являє собою сукупність елементів, за допомогою яких встановлюється вихідна диференціація в оплаті праці різних груп працівників в залежності від складності й умов праці, особливостей окремих галузей і виробництв, кліматичних умов даної місцевості з метою забезпечення єдності міри праці та її оплати. Елементи тарифної системи: 1.Тарифно – кваліфікаційні довідники, об’єднані в Єдиний тарифно – кваліфікаційний довідник робіт і професій робітників (ЄТКД), які затверджені Держкомпраці колишнього СРСР, є збірниками нормативних актів, що містять кваліфікаційні характеристики робіт і професій. 2.Тарифні сітки – це елемент тарифної системи, який регулює рівень заробітної плати робітників залежно від кваліфікації і складності робіт, що ними виконуються. 3.Тарифні ставки визначають рівень оплати праці робітників визначених розрядів в розрахунку на одиницю часу. 4.Кваліфікаційний довідник посад керівників, спеціалістів, службовців є нормативним документом, в якому зазначаються посадові обов’язки, вимоги до знань, стажу роботи за спеціальністю, рівню і профілю підготовки зазначених категорій працівників. 5.Схема посадових окладів передбачає віднесення працівників до певної групи оплати праці на підставі відповідних характеристик посад, кваліфікації працівника, умов праці, масштабів і складності виробництва, обсягів і складності робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]