Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

94.Умови праці. Охорона та безпека праці.

Умови праці на робочому місці, дільниці, цеху являють собою сукупність факторів виробничого середовища, які впливають на працездатність і здоров’я людини в процесі праці. Умови праці поділяються на: 1.санітарно-гігієнічні; 2.психофізіологічні; 3.естетичні; 4.соціально – психологічні. Санітарно-гігієнічні умови праці містять мікроклімат, чистоту виробничого і повітряного середовища, якість освітлення, рівень шуму та вібрації, різні види випромінювання. Психофізіологічні умови праці містять: темп і ритм роботи; наявність монотонності; зручність робочої пози; режими праці і відпочинку. Естетичні умови праці передбачають створення певного кольорового клімату, засобів інформації, використання декоративних рослин і застосування функціональної музики. Соціально-психологічні умови відображаються особливостями персоналу підприємства: його складом, структурою, рівнем підготовки і кваліфікації, сукупністю інтересів. Під охороною праці розуміють здійснення комплексу технічних (огородження небезпечних місць на виробництві, впровадження безпечної техніки, видозміна технології з метою ліквідації шкідливих робіт) та санітарно-гігієнічних (раціональне освітлення, створення сприятливих мікрокліматичних умов та ін.) заходів. Існують три напрямки удосконалення умов праці: 1.Мінімізація впливу деяких факторів (шуму, вібрації, запилення, загазованості, випромінювання, небезпеки отримання механічних травм). 2.Максимізація таких факторів, як ергономічна, естетична та організаційна комфортність на робочому місці, морально-психологічний клімат в колективі, безпека праці, господарсько-побутова облаштованість та інше. 3.Оптимізація таких факторів, як освітлення, мікроклімат, демографічна і соціальна структура персоналу та інше. Заходи по безпеці праці: 1.Повинна існувати інформація про небезпеку у вигляді плакатів, знаків, покажчиків, світових табло на машинах, механізмах, в будівлях, на робочих місцях. 2.Небезпечні для здоров’я і життя людей місця необхідно огороджувати. 3.Проведення спеціальних інструктажів з техніки безпеки, організація занять з цих питань, особливо з молодими працівниками.

95.Режими праці і відпочинку.

Режим праці й відпочинку – це порядок чергування роботи і перерв на відпочинок та їх тривалість. Розрізняють змінний, добовий, тижневий і місячний режими праці й відпочинку. Змінний режим праці й відпочинку визначає тривалість зміни, час її початку і закінчення, тривалість й частоту загальних регламентованих перерв у роботі. Добовий режим включає число змін на добу. Тижневий режим передбачає різні графіки роботи, число вихідних днів на тиждень, роботу у вихідні й святкові дні. Місячний режим визначає число робочих і неробочих днів в даному місяці, число працівників, які йдуть у відпуску, та тривалість чергових і додаткових відпусток.

96.Проектування організації робочих місць.

Типовий проект організації праці на робочому місці містить наступні розділи: 1.Вступ, де зазначається значення даної професії, дається характеристика існуючої організації праці на подібних робочих місцях та її недоліки. 2.Призначення і характеристика робочого місця: найменування робочого місця, професія за ТКД, вид і тип виробництва, роль даного робочого місця у виробничому процесі, його спеціалізація. 3.Оснащення робочого місця: склад і характеристика основного технологічного і допоміжного устаткування, технологічної та організаційної оснастки, тари, засобів зв’язку та ін. . 4.Просторова організація робочого місця і порядок розміщення на ній оснастки, предметів праці й готової продукції: схеми й рисунки просторового планування робочого місця. 5.Форми, методи та прийоми праці: їх опис, зміст праці, обов’язки працівника, його основні і допоміжні функції. 6.Організація обслуговування робочого місця: функції обслуговування, норми обслуговування, способи і засоби сигналізації. 7.Умови праці на робочому місці, що проектується: темп, ритм, важкість та ін. 8.Норми праці: норми часу, норми виробітку тощо. 9.Оплата праці: рекомендовані форми і системи оплати праці, діючі ставки. 10.Основні вимоги до робітника: професія, розряд, стаж роботи, рівень освіти, додаткові фізіологічні вимоги (слух, зір тощо). 11.Документація на робочому місці: перелік довідкових, розрахункових матеріалів, форм облікової документації, паспорт на устаткування. Складання проекту організації робочого місця необхідно здійснювати в багатоваріантному вигляді, враховуючи різні альтернативи виробництва. Вибір кращого варіанту здійснюється за критерієм найбільшого економічного ефекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]