Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

27.Обєкти та методи прогнозування потреби в трудових ресурсах.

Прогноз трудових ресурсів включає дослідження їх кількісних та якісних характеристик. Об’єктом прогнозування є: динаміка чисельності працездатного населення; зміна співвідношення міського і сільського населення; характер і ступінь активності працездатного населення; структура зайнятості та її територіальні зрушення; зміна професійно-кваліфікованої структури та інше. Завдання прогнозу полягає у визначенні контингенту працездатного населення в працездатному віці, виявленні джерел поповнення суспільного господарства кадрами, в оцінці тенденцій розвитку їх структури. При розрахунку прогнозних показників трудових ресурсів частіш за все використовуються наступні методи: - прогнозної екстраполяції; - експертних оцінок; - аналогії; - нормативний; - моделі структурно-балансового типу; - багатофакторні моделі.

28.Баланс трудових ресурсів.

Формування і розподіл трудових ресурсів через систему взаємопов’язаних показників відображається у балансі трудових ресурсів. Баланс трудових ресурсів – баланс наявності й використання трудових ресурсів, складений з урахуванням їх поповнення й вибуття, сфери зайнятості, продуктивності праці. Зведений баланс трудових ресурсів складається з двох частин: - перша частина показує наявність трудових ресурсів і їх складові компоненти: працездатне населення в працездатному віці, працюючі пенсіонери та підлітки; - друга частина балансу характеризує їх розподіл за суспільними групами (робітники і службовці, фермери), видами зайнятості (зайняті у суспільному господарстві, навчанням з відривом від виробництва, в домашньому та особистому господарстві, кустарі), сферами (у матеріальному виробництві та невиробничий сфері) та галузями народного господарства (у промисловості, будівництві, сільському господарстві, торгівлі, транспорті, освіті і т. ін.). Послідовність розрахунку ресурсної частини балансу трудових ресурсів: 1.Обґрунтовується чисельність населення в працездатному віці (за даними демографічного прогнозу); 2. Оцінюється чисельність працюючих пенсіонерів на плановий період; 3.Визначається чисельність зайнятих в особистому господарстві; 4.Розраховується чисельність зайнятих у народному господарстві.

29.Схема балансу ринку праці.

Для оцінці співвідношення між попитом і пропозицією робочої сили складається розрахунковий баланс ринку праці. Необхідність такої оцінки не викликає сумніву, оскільки для регулювання зайнятості і визначення масштабів фінансування програм соціальної підтримки тих груп населення, які залишаться без роботи, треба достатньо чітко уявити їх величину і структуру в найближчий час та на перспективу. Спочатку важливо виявити фактори, які впливають на ринок праці і виявити у загальному вигляді наявні тенденції. Для цього доцільно побудувати схему ринку праці, яка дозволяє наочно представити всі основні фактори, що впливають на формування попиту й пропозиції робочої сили, її рух та структуру, а також зміни головних економічних параметрів. Перелік факторів повинен уточнюватися з урахуванням особливостей кожного регіону. Результати аналізу за такою схемою допомагають систематизувати знання про соціально-економічну ситуацію в регіоні і дають базу для вирішення проблем зайнятості. На наступному етапі визначаються джерела формування ринку праці: 1.Вивільнення працівників з галузей народного господарства за різними причинами; 2.Залучення в сферу праці резерву трудових ресурсів; 3.Звільнення працівників за власним бажанням, за прогули та інші порушення трудової та виробничої дисципліни (плинність кадрів), а також маятникова міграція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]