Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький коледж економіки та управління

Державного вищого навчального закладу

«Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана»

Економічна теорія

Навчально – методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни

м. Кривий Ріг

Автор Т.В. Прибилович, викладач

дисципліни “Економічна теорія”

Рецензент Ж.Д. Крамаренко, голова

циклової комісії економічних

дисциплін

Відповідальний за випуск Т.Ф. Шумейко, методист

коледжу

Зміст

Вступ --------------------------------------------------------ст. 4

Програма курсу економічної теорії -------------------ст. 5

Теоретичний матеріал тем дисципліни -------------ст. 10

Задачі для самостійного розв’язання -----------------ст. 64

Приклади розв’язання завдань-------------------------ст. 66

Тести --------------------------------------------------------ст. 68

Питання на екзамен---------------------------------------ст. 71

Рекомендована література-------------------------------ст. 72

Вступ

Підготовка спеціалістів у навчальному закладі здійснюється згідно з навчальними планами, у яких особливо місце належить вивченню дисципліни “Економічна теорія”, що вивчається студентами спеціальності „Товарознавство і комерційна діяльність”, “Діловодство” , „Технологія харчування”.

Мета дисципліни формувати у студентів глибокі теоретичні знання з питань закономірностей розвитку суспільного виробництва, механізму дії та ефективного використання економічних законів людини для найбільше повного задоволення їх матеріальних і загально –економічних потреб. У зв’язку з цим передбачено вивчення таких економічних проблем: загальні засади економічного розвитку; загальні основи ринку; суб’єкти ринкової економіки; економічне зростання і соціальний прогрес, формування і розвиток соціально-економічних систем; світове господарство і міжнародні економічні відносини.

Студенти повинні знати: системи економічних відносин в їх єдності з продуктивними силами та іншими суспільними відносинами, економічні закони, їх дії та використання на практиці, теоретичні основи підприємницької діяльності та шляхи досягнення успіху в ній, проблеми використання обмежених ресурсів і управління ними з метою досягнення максимального соціально-економічного ефекту, стратегічні тенденції розвитку економіки країни.

Студенти повинні вміти:

- розраховувати прибуток, земельну ренту, грошову масу, зарплату, мікро- і макроекономічні показники виробництва, рівень безробіття, соціальні наслідки, валютний курс;

- враховувати основні економічні закони. У процесі професійних діяльності домагатись, щоб на основі аналізу наявних споживчих благ класифікувати та визначати потреби суспільства;

- на основі аналізу наявних економічних та природних ресурсів визначати альтернативні варіанти використання економічних ресурсів; робити висновки, приймати самостійні рішення.

Вказані завдання можливо виконати лише при умові високої компетенції спеціалістів в питаннях економічної політики підприємства. Допомогти здобути такі знання – призначення даного посібника.

Даний навчально – методичний комплекс містить теоретичний матеріал, тестові завдання для самоконтролю, приклади розв’язання типових завдань, які допоможуть студентам краще засвоїти теоретичний матеріал і використати його на практиці. Матеріал викладається логічно, системно, цілісно. Кожна тема містить питання для самоконтролю, що полегшить роботу студентам і викладачу при проведені індивідуальних, консультаційних занять

Самостійна робота є важливим способом самостійності в засвоєнні знань, яка реалізує лише в самовиявленні внутрішньої потреби в знаннях, пізнавальних інтересах, захопленості, творчому мисленні студентів.

Самостійна робота студентів по вивченню дисципліни „Економічна теорія” включає:

  • знайомство з програмою вивчення предмету;

  • вивчення опорного курсу лекцій;

  • придбання навиків визначення економічних показників в процесі розв’язання завдань;

  • проведення самоконтролю по тестам .

Студенти мають можливість в процесі самостійної роботи використовувати посібник та працювати з іншим необхідними матеріалами. Студент може звертатись за консультацією до викладача дисципліни.

Програма курсу економічної теорії

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І

Формування ринку Тема 1. Основи економічної теорії: предмет, метод функції

Предмет економічної теорії. Продуктивні сили та виробничі відносини, діалектика їх взаємозв'язку. Спосіб виробництва та суспільно-економічна формація. Розвиток загально цивілізаційного процесу та посилення його гуманістичної спрямованості як домінуюча тенденція сучасного світового процесу.

Економічні категорії та закони - стрижень економічної теорії.

Методи дослідження соціально-економічних явищ і процесів. Метод наукової абстракції. Єдність історичного та логічного. Діалектичний метод. Поєднання кількісного та якісного аналізу. Індукція та дедукція. Застосування математичних методів у економічній теорії. Практика як критерій істинності теоретико-економічних знань.

Функції економічної теорії: гносеологічна (пізнавальна), методологічна, прагматична( практична), прогностична, ідеологічна.

Місце економічної теорії в системі економічних наук. Основні пріоритети сучасної економічної політики.

Тема 2. Суспільне виробництво, економічні потреби та інтереси

Виробництво матеріальних і нематеріальних благ (послуг) основа життя і розвитку людського суспільства. Фактори виробництва та їх поєднання. Робоча сила та засоби виробництва, їх безперервний розвиток. Результативність (ефективність) виробництва.

Фази суспільного виробництва: безпосереднє виробництво, розподіл, обмін, споживання, діалектика їх взаємозв'язку. Розвиток продуктивних сил і виробничих відносин. Сучасна науково-технічна революція - вирішальний фактор підвищення продуктивності праці та фондовіддачі, зниження матеріаломісткості продукції.

Мотиви виробничо-господарської діяльності людей. Походження економічних потреб та їх роль у розвитку суспільного виробництва. Потреби - матеріальна основа економічних інтересів. Структура потреб. Загальний економічний закон зростання потреб та особливості його дії в умовах науково-технічної революції. Сучасні тенденції розвитку потреб.

Економічні інтереси, їх сутність, види та взаємодія. Суб'єкти економічних відносин та їх інтереси. Об'єкти інтересів. Особисті, колективні та суспільні економічні інтереси, їх єдність і суперечності.. Механізм узгодження економічних інтересів та умови їх задоволення.

Тема 3. Відносини власності, їх місце в економічній системі

Власність як найглибша основа економічної системи. Сутність кате­горії власності та основні її структурні елементи. Економічний зміст власності та право власності.

Суб’єкти і об’єкти власності. Відносини користування, володіння та розпорядження як складові елементи привласнення. Власність особи на продуктивну силу своєї праці. Власність на засоби виробництва та на його результати. Власність на землю.

Тема 4. Форми організації суспільного виробництва

Форми організації суспільного виробництва. Натуральне виробництво. Товарне виробництво. Причини виникнення товарного виробництва, його сутність, ознаки і роль у розвитку суспільства. Суб’єкти і об’єкти товарних відносин. Види товарного виробництва.

Товар – елементарна форма багатства сучасного суспільства. Два фактори товару. Двоїстий характер праці, втіленої в товарі. Послуга як економічна категорія. Види послуг. Загальні основи й суперечності товарного виробництва, історичні етапи його розвитку. Виникнення ринку.

Форми вартості та їх історичний розвиток. Теорії вартості. Вартість і ціна товару. Індивідуальна і суспільна вартість товару.

Закон вартості - економічний закон товарного виробництва. Функції закону вартості та форми його використання в практиці господарювання. Форми вартості та їх історичний розвиток. Теорії вартості. Вартість і ціна товару. Індивідуальна і суспільна вартість товару

Закон вартості - економічний закон товарного виробництва. Функції закону вартості та форми його використання в практиці домогосподарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]