Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Тема 5 . Сучасний ринок, його сутність, структура, функції

Функції ринку: регулююча, стимулююча, розподільча, інтегруюча та інші .Визнання індивідуальних затрат праці й капіталу на рівні суспільно необхідних затрат та його значення. Аргументи "за" і "проти" ринку. Тіньовий ринок і засоби боротьби з ним.

Інфраструктура ринку, її сутність, склад та роль у розвитку ринкової економіки. Товарна біржа. Фондова біржа. Валютна біржа. Державна служба зайнятості( біржа праці).

Тема 6. Основи саморегулювання ринкової економіки

Сутність ринкової економіки. Об'єктивні умови виникнення і розвитку ринку. Особливості становлення ринкових відносин в Україні. Взаємодія попиту і пропонування, продавців і покупців, товаровиробників і споживачів. Ринкова рівновага.

Структура сучасного розвиненого ринку. Критерії розмежування ринків. Сутність і взаємодія ринку предметів споживання і послуг, ринку засобів виробництва, фінансового ринку, ринку праці, валютного ринку та інше.

Тема 7. Економічна роль держави в ринковій економіці

Об’єктивні основи, необхідність і суть державного регулювання ринкової економіки. Співвідношення процесів економічного відокремлення товаровиробників і усуспільнення виробництва на різних етапах розвитку ринку. Історична обмеженість «вільного» ринку. Необхідність існування неринкового сектору економіки.

Економічні функції держави як засіб досягнення економічних цілей сучасного суспільства. Забезпечення державою правової бази і захист конкуренції як загальні умови ефективного функціонування ринкової системи. Основні форми державного регулювання.

Роль держави у реалізації загальнонаціональних економічних інтересів: перерозподіл доходу та багатства; корегування розподілу ресурсів і зміна структури суспільного продукту; стабілізація економіки та стимулювання економічного зростання.

Розділ II. Теоретичні основи мікроекономіки. Тема 8. Підприємство і підприємництво в ринковій економіці

Суть, функції підприємництва. Економічні теорії про підприємництво. Специфіка підприємницької діяльності та її основні принципи. Форми підприємницької діяльності.. Роль підприємництва в ринковій економіці. Закон України “Про підприємництво”. Економічні основи розвитку підприємництва на Україні

Підприємство як економічна категорія і суб'єкт мікроекономіки. Головні ознаки підприємства та його функції. Джерела формування майна підприємства. Види підприємств та їх об'єднань.

Життєвий цикл підприємства та його оптимальні розміри. Показники ефективності діяльності підприємства. Комерційний (господарський) розрахунок підприємств. Реструктуризація підприємств та її цілі.

Тема 9. Кругооборот і оборот капіталу.

Сутність капіталу як економічної категорії. Теорії капіталу. Вчення Карла Маркса про капітал і додаткову вартість у світлі сучасних економічних теорій. Капітал (фонди) як матеріальна основа підприємницької діяльності і загальна економічна категорія.

Круговий рух авансованих коштів у процесі виробництва та обігу товарів. Формула кругообороту капіталу. Три стадії та три функціональні форми капіталу підприємства в процесі його індивідуального відтворення. Суперечності та перешкоди в русі капіталу (фондів) в умовах переходу до ринкової економіки в Україні та шляхи їх подолання. Роздержавлення руху коштів підприємств.

Оборот авансового капіталу. Основний і оборотний капітал, його структура. Капітал сфери обігу.

Фізичне та моральне зношення основного капіталу, його види. Авансований і застосований капітал. Амортизація. Державне регулювання економічної оцінки основного капіталу та норм його амортизації. Сучасна НТР і прискорення морального .зношування основного капіталу. Система прискореної амортизації та її значення для оновлення основного капіталу найефективніших формах-технічного переоснащення та реконструкції підприємств. Фондовіддача та шляхи її підвищення.

Час і швидкість обороту капіталу. Час виробництва і час обігу. Робочий період. Вплив швидкості обороту на процес самозростання капітальної вартості. Фактори прискорення обороту коштів підприємств – технологічні та організаційно-економічні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]