Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

  1. Охарактеризуйте національну економіку як систему.

  2. Які показники використовують для аналізу національної економіки?

  3. Які існують методи визначення ВВП?

  4. Як визначити національний дохід?

Тема 15. Економічна рівновага її циклічність

Економічна рівновага – це рівновага в розвитку економіки, рівновага економічного попиту і пропозиції, рівновага товарної і грошової маси.

Макроекономічна рівновага – це такий стан національної економіки, за якого динаміка економічного розвитку характеризується стабільністю. Без надлишку реалізованого суспільного продукту, без його дефіциту, з повною зайнятістю виробничих ресурсів, з високими стабільними темпами економічного зростання які забезпечують розширене відтворення суспільного виробництва.

Досягається економічна рівновага не тільки при розширеному, але й при простому відтворенню, коли дотримуються умови реалізації, тобто передбачені пропорції реалізації при простому і розширеному відтворенні. Крім Марксової теорії реалізації, існують теорії реалізації Сея і Кейнса, які створили повноцінну модель рівноваги національної економіки. Економіка розвивається по циклу, проходить порушення економічної рівноваги, що призводить до кризи. Період від однієї кризи до іншої складає економічний цикл, або від одного підвищення до іншого. Економічна циклічність розглядається як один із способів саморегулювання економіки. Циклічність – це форма розвитку національної економіки і світового господарства, це постійне порушення і відновлення економічної рівноваги. Рух від одного макроекономічного стану проходить з тенденцією.

Властивість циклічного розвитку – це рух не по колу, а по зростаючій спіралі. Тобто це форма прогресуючого розвитку, об’єктивний спосіб економічного саморегулювання, коли ринок стихійно відтворює пропорційність і втрачену рівновагу.

Причини циклічності пояснюються через : природні причини, порушення рівноваги між виробництвом і споживанням, порушення рівноваги між попитом і пропозицією, порушення рівноваги між заощадженням і інвестиціями, порушення грошового обігу. Але основна причина циклічності – оновлення основного капіталу.

Цикл включає 4 фази:

  • криза;

  • депресія;

  • пожвавлення;

  • піднесення.

Криза — головна фаза циклу, її функція полягає у встановленні рівноваги між основними пропорціями економіки. Характеризується скороченням виробництва, що приводить порушення пропорцій 1 ринкова економіка входить в фазу депресія.

Депресія - застій виробництва. Скорочення виробництва приводить до падіння процентної ставки до мінімуму. Проте проходить

Пожвавлення в виробництві, яке характеризується масовою заміною основного капіталу. Це призводить до того, що виробництво досягає до кризового рівня, зростають ціни, прибуток і зарплата. Економіка вступає в фазу піднесення.

Піднесення — це коли виробництво перевищує до кризовий і зростає високими темпами. Будуються нові підприємства, зростає зайнятість, трудові доходи, прибуток, процентні ставки, прискорюється обіг капіталу. Швидке економічне зростання готує грунт для наступної кризи, а отже і циклу.

Економічний цикл є болісною реакцією ринку на порушення макроекономічних пропорцій. Існують кризи надвиробництва і недовиробництва.

Кризи бувають:

проміжні основними кризами, носять локальний характер, переривають фазу пожвавлення і піднесення;

часткові кризи охоплюють якусь сферу економіки;

галузеві кризи охоплює якусь галузь;

структурні — з'являється тоді, коли стара структура економіки перестає відповідати новим техніко - економічним параметрам виробництва, існує необхідність переходу до технологічного способу виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]