Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Розділ I I I. Теоретичні основи макроекономіки Тема 14 . Національна економіка та основні макроекономічні показники

Національний доход, його виробництво, розподіл, перерозподіл і використання. Споживання й нагромадження. Норма нагромадження..

Необхідність перерозподілу національного доходу і доходів населення. Податки і соціальні виплати. Роль державного бюджету в перерозподілі національного доходу.

Споживання і заощадження. Доходи населення і споживання. Схильність до споживання і заощадження.

Необхідність державного регулювання розподілу доходів. Прожитковий мінімум і соціальний захист населення.

Проблеми структурної перебудови економіки України та її інвестиційний потенціал.

Тема 15 .Економічна рівновага та циклічність

Динамічна рівновага економіки як об’єктивна умова економічного розвитку та фактори її досягнення - в простому та розширеному відтворенні суспільного капіталу. Теорії промислових циклів . Характеристика фаз циклу. Головна детермінанта циклу.

Середні та малі цикли, їх матеріальна основа. Суперечлива роль економічних криз-руйнівна та конструктивна. Особливості сучасних циклів та умови відновлення макроекономічної рівноваги.

"Довгі хвилі" в економіці та їхній вплив на розвиток суспільного виробництва. Періодичне оновлення технологічних способів виробництва та його значення.

Соціально-економічні наслідки економічних криз. Антициклічні заходи державної політики.

Особливості сучасної економічної кризи в Україні, її причини та шляхи стабілізації економіки і забезпечення переходу до економічного зростання.

Тема 16. Фінанси та кредит у суспільному відтворенні

Сутність фінансів та їх функції. Роль фінансів у різних економічних системах. Фінансова система України та її структура. Становлення фінансового ринку. Особливості функціонування фінансової системи та її реформування в умовах переходу до ринкової економіки.

Державний бюджет та його функції. Бюджетна система. Структура знаходжень і видатків бюджету. Бюджетний дефіцит. Державний борг.

Кредит, сутність, функції. Види банків та їх роль в ринковій економіці. Види кредиту та принципи кредитування. Шляхи удосконалення кредитних відносин в Україні.

Податки, Їх сутність, функції. Види податків.

Тема 17. Гроші. Суть, походження. Закони грошового обігу

Гроші, їх походження, сутність і функції. Перетворення грошей у капітал. Природа сучасних грошей .

Гроші як одна з альтернативних форм багатства. Грошові агрегати МІ, М2 і МЗ.

Сутність грошового обігу та його організація. Закони грошового обігу. Грошові системи. Еволюція грошей. Історія української гривні. .

Вплив грошей на макроекономічні процеси.

Тема 18. Економічне зростання і національний прогрес

Сутність і види економічного відтворення. Просте і розширене відтворення. Суспільний продукт і його форми.

Економічне зростання та його типи. Екстенсивне та інтенсивне суспільне відтворення. Об’єктивна необхідність переходу до нової якості економічного зростання. Ресурсномістке та ресурсозберігаюче зростання економіки. Взаємозв’язок виробництва, нагромадження і споживання. Роль інвестицій в економічному зростанні. Матеріальні чинники економічного зростання. Науково-технічна революція та її роль в економічному зростанні. Теорії і моделі економічного зростання. Продуктивність праці та економічне зростання. Чинники підвищення продуктивності праці. Особливості розвитку економіки України. Проведення ефективної соціальної політики держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]