Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Ринкова рівновага

Ринкова економіка в умовах вільної конкуренції, постійної зміни цін, регулювання економічних процесів на основі зміни співвідношення попи­ту і пропозиції здатна уникнути хаотично­го розвитку і досягти загальної рівноваги. Хоча в ринковій економіці можливі певні прорахунки, але ціна на кожний то­вар встановлюється на основі рівноваги між попитом і пропозицією (рис. 40). Лінія 0Р відображує рух ціни, лінія 0(?—рух об­сягу товарної продукції, крива £> — по­пит, крива 5 — пропозицію. РЕ — це рівноважна ціна, а (?£ — обсяг продукції, що реалізується за рівноважними цінами.

У кожний конкретний момент виникає певна рівновага між попитом і пропозицією. І ця рівновага досить ефективна.

У разі встановлення такої рівноваги випуск продукції досягає економіч­но доцільного рівня. В результаті, як дотепно зауважує П. Самуельсон, людям, які люблять яблука, ніхто не пропонує апельсини, і навпаки».

Відомий французький економіст Л. Вальрас довів, що в умовах ринкової економіки є можливість встановлення рівноважної ціни (або ціни рівноваги)Рівноважна ціна — це така ціна на конкурентному ринку, за якої попит дорівнює пропозиції, відсутні товарний дефіцит і надлишок то­варів і послуг

Така ціна не впливає на зміну обсягів виробництва. Рівновага досягається в результаті діяльності всіх учасників ринку і сприяє забезпечення максимально високого рівня задоволення потреб.

СПОЖИВЧА ПОВЕДІНКА. КРИВА БАЙДУЖОСТІ

Споживча поведінка — це процес формування попиту споживачів на різні товари і послуги, що визначає розвиток їх виробництва та спо­живання на ринку

Із цього визначення випливає, що не споживання підпорядковане ви­робництву, а навпаки — виробництво ґрунтується на споживанні. Споживча поведінка людей зумовлена їхніми доходами. Людина керується при купівлі товару і послуг розміром власних доходів і уявленням про ті блага, які задовольняють її особисті потреби.

Бюджетне обмеження, споживчий, або особистий, бюджет — це грошовий доход споживача, в межах якого може бути визначений попит на матеріальні блага і послуги

Назва «крива байдужості» не означає, що споживач не хоче спожива­ти товари, які перебувають поза цією лінією (наприклад, через те, що вони не відповідають його особистим потребам і смакам). Він не може це зро­бити через обмежений особистий доход. Інакше кажучи, причиною бай­дужості є брак платоспроможного попиту.

Сутність правила споживчої поведінки полягає в тому, щоб кожна ос­тання одиниця грошових витрат на придбання товару приносила одна­кову додаткову корисність. Воно дає можливість розподілити певний об­межений ресурс між альтернативними сферами його використання. Пере­міщення ресурсів зі сфери з низькою граничною корисністю у сферу з ви­соким значенням цього показника здійснюватиметься доти, доки не буде досягнута точка рівноваги, що відповідає максимальній граничній корис­ності.

Питання для самоконтролю.

1. Завдяки чому і снує ринкова рівновага?

2. Охарактеризуйте попит та фактори впливу на нього.

3. Охарактеризуйте пропозицію та фактори впливу на неї.

4. В чому суть ринкової рівноваги?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]