Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Тема 10. Витрати виробництва та прибуток

Вартість товару та витрати його виробництва. Витрати підприємства (собівартість) та їх види. Структура витрат підприємства. Фактори, що впливають на рівень витрат підприємства (внутрішньовиробничі та зовнішні). Явні та приховані, постійні та змінні, валові, середні та граничні витрати. Управління витратами підприємства та шляхи їх зниження в сучасних умовах в економіці України.

Витрати виробництва та прибуток як економічна категорія. Теорії прибутку різних шкіл економічної науки . Прибуток як конкретна форма додаткового продукту. Функції прибутку.

Норма прибутку і рентабельність підприємства. Фактори, що впливають на норму прибутку. Механізм розподілу прибутку та основні напрями його використання. Підприємницький доход і позичковий процент. Причини збитковості.

Тема 11. Ціна, ціноутворення.

Вартість товару і ціна як економічна категорія. Функції ціни. Види цін. Особливості формування цін у різних економічних системах, Неспроможність ціноутворення в умовах командної економіки.

Ціноутворення в умовах переходу до ринкової системи.

Середні прибуток і ціна виробництва. Ціна рівноваги. Монопольний прибуток і монопольна ціна. Державне регулювання цін. Система факторів, що впливають на ціну. Вартісні фактори. Фактори співвідношення попиту та пропозиції. Психологічні фактори. Альтернативна ціна.

Оптові та роздрібні ціни. Біржові ціни. Ціни в аграрному секторі. Тарифи на послуги.

Методи ціноутворення в маркетинговій стратегії. Початкова і остаточна ціна. Ціна на новий товар. Типи ринків і політики ціноутворення

Тема 12. Трудові відносини, заробітна плата

Праця і трудові відносини. Робоча сила як товар. Історичний розвиток трудових відносин і сучасні тенденції в їх трансформації. Зростання ролі особистого фактора у виробництві. Гуманізація праці. Становлення системи соціального партнерства .

Ринок праці, його економічне значення та особливості становлення в Україні. Фактори, що впливають на попит і пропонування робочої сили.

Заробітна плата як економічна категорія, її сутність і функції. необхідний продукт і його розподіл. Вартість і ціна робочої сили та фактори, що впливають на їх величину в сучасних умовах.

Організація заробітної плати та її елементи. Державне регулювання. Механізм оплати праці на підприємстві: нормування праці, тарифна система, вибір форм і систем заробітної плати. Номінальна і реальна заробітна плата.

Шляхи вдосконалення організації та оплати праці в Україні. Соціальна політика в умовах переходу до ринкової економіки.

Форми заробітної плати. Номінальна і реальна заробітна плата.

Тема 13 . Особливості підприємництва в агропромисловому комплексі

Сутність аграрних відносин та їх особливості в різних економічних системах. Рентні відносини та формі земельної ренти. Диференціальна земельна рента І та ІІ. Абсолютна рента. Монопольна рента. Ціна землі. Аграрна реформа в Україні та її етапи. Роздержавлення і паювання землі. Реструктуризація колгоспів і радгоспів.

Види сільськогосподарських підприємств та особливості агро бізнесу. Фермерське (селянське) господарство та умови ефективного його функціонування. Створення приватно-орендних підприємств і формування реальних власників і господарів на землі. Становлення ринку сільськогосподарської продукції. Роль агропромислових бірж.

Розвиток агропромислової інтеграції, їх сутність та значення. Основні напрями аграрної політики в Україні.

Державна підтримка аграрної сфери та аграрних перетворень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]