Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
econom teorii.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

Тема 19. Зайнятість та соціальний захист населення.

Зайнятість, сутність, форми, ефективність. Повна і неповна зайнятість. Показник зайнятості. Форми зайнятість: наймана праця за трудовою угодою; праця осіб співвласників колективних, кооперативних, акціонерних підприємств; праця громадян зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, зайнятих громадською роботою. Категорії зайнятих. Теорії зайнятості і відтворення суб’єктивного фактора виробництва : неокласична і кейнсіанська теорія зайнятості

Неповна зайнятість і безробіття. Суть, види безробіття. Соціальні наслідки безробіття. Закон Оукена.

Фактори відтворення робочої сили. Особливості відтворення робочої сили на сучасному етапі. Проблеми політики зайнятості в Україні.

Розділ I V.Сучасна світова економіка.

Тема 20. Світове господарство та його еволюція

Сутність світового господарства як цілісної суперечливої системи, його структура та етапи розвитку. Основні підсистеми світового господарства: країни розвиненої ринкової економіки; країни ринкової економіки, що розвиваються; держав перехідної до ринку економіки (постсоціалістичні). Світові економічні потреби та загально планетарні ресурси. Розвиток міжнародних економічних зв’язків.

Тема 21. Сучасні форми світогосподарських зв’язків

Світогосподарські зв’язки: сутність та основні тенденції розвитку на сучасному етапі. Основні форми світогосподарських зв’язків та їх порівняльний аналіз. Сутність і форми міжнародного руху капіталів, його масштаби, динаміка та географія.

Сучасні форми та основні тенденції розвитку міжнародних науково-технічних зв’язків та ринку ділових послуг. Міжнародна економічна інтеграція, її виникнення, сутність, значення

Спільне підприємництво партнерів різних країн. Спільні підприємства.

Об’єктивні основи зовнішньоекономічних зв’язків України.

Основні напрями, форми і суб’єкти зовнішньоекономічних відносин України. Роль економічної реформи в інтеграції України у світову економічну систему.

Сучасні проблеми включення України в світогосподарські зв'язки.

Тема 22. Світові валютно-кредитні відносини

Сутність та основні тенденції розвитку світових валютних (грошових) відносин. Національні та світові гроші як матеріальні носії національної та інтернаціональної вартості товарів. Конвертованість національних валют Валютний курс. Фіксований та плаваючий курси .Платіжний баланс країни.

Світова валютна система як форма організації валютних відносин та основні етапи її розвитку: системи золотого, золотовалютного (доларового та паперово-валютного стандартів). Бреттон-Вудська валютна система та основні принципи її функціонування. Ямайська валютна система Європейська валютна система. Демонетизація золота.

Валютний ринок та його основні економічні суб'єкти .Котирування валют. Валютні операції. Біржова торгівля валютою. Валютне регулювання Міжнародні кредитні відносини. Види кредитів та порядок їх надання Міжнародний валютний фонд Світовий банк та інші міжнародні організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]