Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

PRAKTIKUM_Ch_1_NOVIJ_2014

.pdf
Скачиваний:
321
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
7.16 Mб
Скачать

381

69. Споживайте з того, щзо ви захопили як здобич, дозволену і добру. І бійтеся Аллаха. Воістину, Аллах – Прощаючий, Милосердний!

72. Воістину, ті, що увірували переселилися й боролися на шляху Аллаха, жертвуючи своїм майном і душами, і ті, які дали притулок іншим і допомагали їм, – приятелі одне одному ! А ті, які увірували й не переселилися, не можуть бути вашими приятелями, поки не переселяться ! Якщо вони проситимуть у вас допомоги в справах релігії, то допоможіть їм, але не проти людей, із якими ви маєте договір…

(«Увірували і переселилися» – йдеться про мусульман, які залишилися в Мецці).

75. А ті, що увірували потім і переселилися та боролися разом з вами, – одні з вас. Але родичі ближчі одне одному, згідно з писанням Аллаха. Воістину, Аллах – про кожну річ Знаючий!

(Згідно з коментарями, йдеться про успадкування майна (ібн Касір))

Сура 47. МУХАММАД

1.Вчинки тих, які не увірували та збивали інших зі шляху Аллаха, Він зробив марними.

2.А тим, які увірували й творили добро, які увірували в те, що зіслано Мухаммаду, – а воно є істиною від Господа їхнього – Він простив злі вчинки та покращив справи їхня.

3.Це так, адже ті, які увірували, пішли слідом за неправдою,

аті, які увірували, пішли слідом за істиною від Господа їхнього…

4.Тож коли ви зустрічаєте тих, які не увірували, рубайте їхні шиї. А коли ви здолаєте їх, то міцно накладайте пута ! Далі або милуйте їх, або беріть викуп – доти, доки війна не скине свій тягар. Так! Якби Аллах побажав, то помстився б їм Сам, але Він прагне випробувати одних із вас з іншими. Вчинки тих, які ведуть боротьбу на шляху Аллаха, Він ніколи не зробить марними,

5.вкаже їм прямий шлях та покращить справи їхні,

6.та введе в рай, про який уже давав їм знати.

12. Воістину, тих які увірували й творили добро, Аллах введе до садів раю, де течуть ріки. А ті, які не увірували,

382

насолоджуються благами та споживають їжу наче тварини. Притулком їхнім буде вогонь!

15. Така картина раю, обіцяного богобоязливим: там течуть ріки з води, яка не застоюється, ріки з молока, яке не змінює свого смаку, ріки з вина, яке дарує насолоду тим, хто його п’є, ріки з очищеного меду. Вони матимуть там кожен плід та прощення від Господа свого. Невже вони схожі на тих, хто вічно перебуватимуть в пеклі та питиме киплячу воду, яка розриватиме їх нутрощі?

33. О ви, які увірували! Коріться Аллахові й коріться посланникові, і не робіть пустими свої діяння!

Сура 3. РОДИНА ІМРАНА

1.Аліф. Лям. Мім.

2.Аллах ! Нема бога, крім Нього – Живого, Сущого !

3.Дарував Він тобі (Святе) Письмо в істині, підтверджуючи правдивість того, що даровано до нього. І дарував Він Тору та Євангелію раніше як порадник для людей, і дарував Одкровення.

14.Людям видається прекрасною любов до задоволень, які приносять жінки, сини, накопичені кінтари золота і срібла, прекрасні коні, худоба і посіви. Такою є тимчасова насолода земного життя, тоді як у Аллаха – краще місце для повернення!

(Кінтар – міра ваги (близько 44 кг)).

15.Скажи: «Чи розповісти вам про те, що краще від цього ? Для тих які богобоязливі, у Господа їхнього є сади, де течуть ріки, і де вони будуть довіку, а з ними – пречисті дружини і благовоління від Аллаха!»…

Сура 4. ЖІНКИ

1. О люди! Бійтеся Господа вашого, що створив вас з однієї душі та створив їй пару із неї, а від них поширив багато чоловіків і жінок. І бійтеся Аллаха, ім’ям Якого ви звертаєтесь один до одного, і дотримуйтесь родинних зв’язків. Воістину, Аллах – над вами наглядач!

383

2.І давайте сиротам їхнє майно й не замінюйте поганим хорошого. І не пожирайте майна їхнього на додаток до вашого, – адже це – великий гріх!

3.А якщо боїтеся ви, що не будете справедливими із сиротами, то одружуйтеся з тими, які приємні вам, жінками – і двома, і трьома, і чотирма. А якщо боїтеся, що не будете справедливими, тоді – з однією або ж невільниця, захоплена вами. Це – ближче [до справедливості], якщо не прагнете відхилитися ви.

4.І щиро віддавайте дружинам викуп як дарунок для них. Але якщо вони за своєю волею щось повернуть вам звідти, то вживайте для здоров’я та користі.

5.І не давайте нерозумним ваше майно, яке Аллах зробив для вас засобом для прожиття. Годуйте, одягайте їх звідти, а також кажіть їм добрі слова.

6.І сиріт випробовуйте, а як дійдуть вони до шлюбного віку, то якщо побачите ви в них розуму зрілість, віддавайте їм їхнє майно; і не пожирайте його марнотратно й поспіхом [боячись] того часу, коли вони не виростуть. А хто багатий, хай стриманим буде; а хто бідний, нехай споживає згідно зі звичаєм. А як віддаєте ви їм їхнє майно, то беріть свідків до них. І рахівником вистачить Аллаха!

7.Чоловіку належить частка від того, що залишили батьки та найближчі родичі, і жінці належить частка від того, що залишили батьки та найближчі родичі – як від малого, так і від великого. Такою є встановлена частка.

9.А коли присутніми є при розділі родичі, сироти й бідняки, то наділяйте їх з цього та кажіть їм слово добре.

11.Воістину, ті, що пожирають майно сиріт несправедливо,

усвоєму череві вогонь пожирають, і горітимуть вони в полум’ї!

12.Наказує вам Аллах стосовно ваших дітей: сину – частка, як частка двох дочок. А якщо вони (діти) – жінки, кількістю більше двох, то їм – дві третини того, що він залишив, а якщо одна, то їй – половина. А батькам його, кожному з двох – одна шоста того, що він залишив, коли є в нього дитина. А якщо немає в нього дитини, і батьки йому наслідують, то матері – третина. А якщо є в нього брати, то матері – одна шоста після відписаного,

384

яке відказує він, або боргу. Батьки ваші або сини ваші – ви не знаєте, хто з них ближче вам за користю, як Аллахом запроваджено. Воістину, Аллах – Всезнаючий, Мудрий!

13.І вам – половина того, що залишили ваші дружини, якщо немає в них дитини. А якщо є в них дитина, то вам – чверть того, що вони залишили після відписаного, яке відказують вони, або боргу. А їм – чверть того, що залишили ви, якщо немає у вас дитини. А якщо є у вас дитина, то їм – одна восьма того, що залишили ви після відписаного, що відказуєте ви, або боргу. А якщо чоловік з побічної гілки стає спадкоємцем або жінка, і є в нього брат або сестра, то кожному з них обох – одна шоста. А якщо їх більше цього, то вони – спільники в третині після відписаного, що відказує він, або боргу,

14.Такими є обмеження Аллаха. Тих, хто кориться Аллаху та Його Посланцю, він введе до садів, де течуть ріки. Вони там будуть довіку. Це і є великий успіх !

15.А ті з ваших жінок, які перелюб учинять, – візьміть свідками проти них чотирьох із вас. І якщо засвідчать вони, то тримайте їх у домах, доки не заспокоїть їх смерть, чи Аллах для них інший шлях не влаштує.

16.А до тих двох з-посеред вас, які вчинять це, застосовуйте тілесне покарання. А якщо вони покаються та виправляться, то залиште їх...

19. О ви, які увірували! Не дозволяється вам успадковувати жінок примусом. І не перешкоджайте їм забирати частину того, що ви їм дарували, хіба що вчинять вони явно перелюб. Поводьтеся з ними гідно. І навіть якщо вони неприємні вам, то, можливо, неприємне для вас те, куди

Аллах вклав так багато добра!

 

20. А якщо забажали ви заміни однієї

Мухаммед

дружини іншою та одній з них дали

і воїни ісламу

кінтар, то не відбирайте з нього нічого.

 

Хіба братимете ви облудно, як явний гріх?

 

385

22.Не одружуйтеся з тими жінками, з якими батьки ваші одружені були, хіба як це вже трапилось. Воістину, це – розпуста, мерзота і недобрий шлях!

23.І заборонені вам ваші матері й ваші дочки, і ваші сестри,

ітітки ваші по батькові й матері, і дочки брата, і дочки сестри, і ваші матері, які вас вигодували, і ваші сестри молочні, і матері ваших дружин, і ваші пасербиці, що під вашим покровительством від ваших дружин, до яких ви уже ввійшли; а якщо не ввійшли ви ще до них, то немає гріха на вас; і дружини ваших синів, що від ваших стегон; і – зводити двох сестер, якщо не було цього раніше. Воістину, Аллах Прощаючий, Милосердний!

24.Заборонені вам також заміжні жінки – окрім тих, яких ви захопили в полон. Таким є припис Аллаха для вас. Окрім цього, вам дозволено шукати інших жінок для одруження, якщо ви прагнете до них, використовуючи своє майно та будучи цнотливими, а не розпусниками. А за те задоволення, яке ви отримуєте від них, давайте їм належну винагороду. І не буде вам гріха за те, про що ви погодитеся між собою після визначення необхідного викупу. Воістину, Аллах – Всезнаючий, Мудрий!

25.А хто з вас не має належного статку, щоб одружитися на віруючих цнотливих жінках, той нехай одружується на віруючих жінках з-посеред захоплених вами у полон. Аллах краще знає про віру вашу, і всі ви – одне від одного. Тож одружуйтесь із ними з дозволу їхніх родин, і давайте їм винагороду їхню за звичаєм, щоб вони були цнотливими, а не розпусницями чи тими, які мають потаємних приятелів. Якщо ж після одруження вони скоять розпусту, то покарання для них – половина покарання для вільних жінок. Одруження з невільницями дозволене тим із вас, хто боїться гріха перелюбу. І якщо ви будете терпіти, то це буде краще для вас…

(«Половина покарання»: тут мається на увазі побиття).

29.О ви, які увірували! Не пожирайте майна одне одного шляхом неправди, а займайтеся торгівлею, якою ви будете взаємно задоволені. І не вбивайте одне одного ! Аллах милосердний до вас!

34. Чоловіки піклуються про жінок, адже Аллах віддав перевагу одним перед іншими, а також через те, що чоловіки витрачають своє майно. Праведні жінки покірні, вони бережуть у

386

час відсутності чоловіків те, що Аллах наказав берегти. А тих жінок, непокори яких ви боїтесь, повчайте, уникайте на подружньому ложі та, врешті-решт, злегка бийте. Якщо ж вони послухаються вас, то не шукайте шляху проти них. Воістину, Аллах – Всевишній, Великий !

35.А якщо боїтеся ви розриву між обома, то пошліть суддю

зйого родини та суддю з її родини: якщо забажають вони примирення, то Аллах допоможе їм. Воістину, Аллах – Всезнаючий, Всевідаючий!

36.І схиляйтеся перед Аллахом і не додавайте Йому нікого як рівного. Якнайкраще ставтеся до батьків, родичів, сиріт і бідних; а також до сусідів, які є вашими родичами, і до тих, які не є вашими родичами; до побратима, до подорожнього, а також до рабів ваших. Воістину Аллах не любить зухвалих і гордих

37.які самі є скнарами та закликають людей до жадібності, приховують те, що Аллах дарував їм зі Своєї ласки. І Ми приготували для невіруючих принизливу кару!

43.О ви, які увірували! Не наближуйтеся до молитви у стані сп’яніння, поки ви не станете усвідомлювати те, що говорите, а також у стані нечистоти, поки не здійсните омовіння – якщо лише ви не знаходитесь у дорозі. Якщо ж ви хворі, або подорожуєте, або хтось із вас повернувся з вбиральні чи торкався жінок, а після цього ви не знайшля води, то здійсність омовіння чистою, сухою землею – обітріть нею своє обличчя та руки. Воістину, Аллах – Вибачаючий, Прощаючий!

92.І нехай віруючий не вбиває іншого віруючого – хіба як трапиться помилка. І хто помилково вб’є віруючого, то незай звільнить віруючого раба і нехай сплатить належний викуп його родині – хіба тільки вони побажають роздати це як милостиню. А якщо цей віруючий був з ворожого до вас племені, то звільніть віруючого раба. А якщо він був із племені, між вами і між яким є договір, то слід сплатити належний викуп його родині та звільнити віруючого раба. Якщо хто не в змозі зробити це, то нехай тримає піст два наступних місяці задля каяття перед Аллахом ! Аллах –Всезнаючий, Мудрий!

93.А якщо вб’є хто віруючого навмисно, то відплата йому – геєна для вічного там перебування. І розгнівався на нього Аллах та прокляв його, і велике покарання йому приготував.

387

175. Просять тебе встановити припис. Скажи: «Аллах встановить вам припис відносно спорідненості по бічній лінії. Якщо загине чийсь чоловік, і немає в нього дитини [і батьків], але є сестра, то їй – половина того, що лишив він. Так само й він успадковує її [майно], якщо немає у неї дитини. Якщо ж сестер дві, то їм належить частка спадку, рівна частці двох жінок. Аллах пояснює вам це, щоб не потрапили ви в оману. Аллах знає про кожну річ!

Сура 65. РОЗЛУЧЕННЯ

1.О Пророче! Коли розлучаєтесь ви з жінками, то розлучайтесь із ними відповідно до встановленого періоду, дотримуйтесь цього та бійтесь Аллаха, Господа вашого ! Не виганяйте їх із житла їхнього, та нехай вони і не виходять із нього, хіба як вчинять вони розпусту очевидну….

2.Коли ж прийде встановлений строк, то залиште їх у себе з миром, або ж розійдіться з ними миром. Покличте для цього у свідки двох справедливих чоловіків серед вас, та й принесіть свідчення перед Аллахом.

4. Для тих із ваших дружин, у кого припинилися місячні, в разі сумнівів ваших – строк у три місяці. Це також для тих, які не досягли віку місячних. У вагітних же він займає час до пологів їхніх…

6.Поселяйте їх там, де живете самі, наскільки дозволяють вам ваші статки. Не заподіюйте їм шкоди, щоб не робити ще важче. Якщо ж вагітні вони, то утримуйте їх до того часу, поки не народять вони. Якщо ж годують вони груддю [дітей] ваших, то давайте їм винагороду їхню, та й радьтеся між собою по– доброму. Якщо ж це буде важко для вас, то запрошуйте годувальницю.

7.Нехай власник достатку витрачає відповідно до достатку свого; а кому важко це, то нехай витрачає із даного йому Аллахом. Аллах не вимагає з людини більше від того, що Він дав їй.

Сура 33. ВІЙСЬКОВІ ЗАГОНИ

4. Жодному чоловіку Аллах не дав двох сердець у грудях. Він не зробив вашими матерями тих ваших дружин, яких ви

388

називаєте «хребтами». Він не зробив ваших названих синів справжніми синами. Це лише слова з ваших вуст. Аллах говорить істину та вказує шлях!

(«Хребтами» – коли араб у до ісламські часи бажав розлучитися, то говорив дружині: «ти для мене наче хребет моєї матері». Іслам заборонив таку форму розлучення).

6. Пророк ближче до віруючих, ніж вони самі. Його дружини – їхні матері. Згідно з Писанням Аллаха родичі ближчі одне до одного, ніж віруючі та переселенці, якщо вони самі не побажають зробити добро своїм близьким. Так записано в Писанні!

(«Побажають зробити добро…» – йдеться про складання заповіту та передачу майна в спадок).

26.Тих людей Писання, які допомагали їм, Аллах вивів із їхніх укріплень і вселив страх у їхні серця. Частину з них ви вбили, а другу частину захопили в полон!

27.Він дарував вам їхню землю, їхні помешкання й майно, землю, на яку навіть не ставала ваша нога! …

30.О дружини Пророка! Яка з вас вчинить явну мерзенність, тій буде збільшене покарання вдвічі. Адже для Аллаха це – легко!

31.А яка з вас покірна Аллахові та Його посланникові і творить благе, – тій Ми дамо подвійну нагороду та приготували для неї щедрий наділ.

32.О дружини Пророка! Ви – не такі, як будь–яка із жінок! Якщо ви богобоязливі, то не будьте м’якими в словах, щоб не забажав вас той, у серці якого хвороба. Промовляйте гідні слова.

50.О ті, що увірували! Коли одружуєтеся ви з віруючими, а потім розлучаєтеся з ними, раніше ніж їх торкнетеся, то вони не повинні вичікувати перед вами строк. Давайте їм дари та відпускайте їх найкращим чином.

(«Вичікувати перед вами строк»: ідеться про ідда – період, що становить чотири місяці й десять днів, який має минути до нового заміжжя).

51.О Пророче! Ми дозволили тобі твоїх дружин, за яких ти дав їхню винагороду, і тих, якими оволоділа твоя десниця з того, що дарував Аллах тобі у здобич, і дочок твого дядька з боку

389

батька, і дочок твоїх тіток з боку батька, і дочок твого дядька з боку матері, і дочок твоїх тіток з боку матері, які веселилися разом з тобою, і віруючу жінку, якщо вона віддала саму себе пророкові, коли пророк забажає одружитися з нею, – це дозволено лише тобі, але не іншим віруючим…

52.Після цього тобі не дозволяються більше жінки й заміняти їх іншими жінками, хоча б тебе і вражала їхня краса, якщо не тими, якими оволоділа десниця твоя. Аллах наглядає за всякою річчю!

53.О ті, що увірували! Не входьте в домівки Пророка, якщо вас не запросять на трапезу й не приходьте коли вона ще не готоватільки не (буде дозволена вам їжа, не очікуючи її часу. Та коли вас покличуть, то входьте, а коли поїсте, то розходитеся, не вступаючи дружню в бесіду. Ви спричиняєте незручності Пророку ! Він соромиться вас, а Аллах не соромиться істини ! Якщо ви просите [у дружин Пророка] якісь речі, то просіть їх крізь завісу. Так буде чистіше для вас і для ваших сердець. Не годиться ні ображати Посланця, ні одружуватися на його дружинах після його смерті. Воістину, це великий гріх перед Аллахом!

58.А той, хто ображає віруючих (чоловіків) і віруючих (жінок), якщо вони цього не заслужили, – бере він на себе неправду і явний гріх.

59.О Пророче, скажи своїм дружинам, донькам і віруючим жінкам, щоб вони одягалися у свої покривала. Так їх легше впізнаватимуть і не образять. Аллах – Прощаючий, Милостивий !

(«Легше впізнаватимуть» – відрізнятимуть від рабинь і блудниць (ібн Касір))

Сура 24. СВІТЛО

2.Перелюбника та перелюбницю – побивайте кожного з них сотнею ударів. Нехай не оволодіває вами жалість до них у релігії Аллаха, якщо віруєте ви в Аллаха та в день Страшного Суду. І нехай під час їхнього покарання група віруючих буде присутня.

3.Перелюбник одружується лише з перелюбницею чи багато божницею, а перелюбниця – з нею одружиться тільки перелюбник чи багатобожник. І заборонено це для віруючих.

390

4. А ті, що кидають звинувачення на цнотливих, а потім не приведуть чотирьох свідків, – побийте їх вісімдесятьма ударами та не приймайте від них свідчення ніколи; це – розпусники...

6.А кожен з тих, які звинувачують своїх дружин, але не мають свідків, окрім самих себе, повинен поклястися чотири рази Аллахом про те, що він правдивий,

7.а п’ятий раз – що прокляття Аллаха впаде на нього, якщо він бреше.

8.І відхилиться покарання від неї, якщо засвідчить вона чотирма свідченнями Аллахом, що він брехун,

9.А п’ятим, – що гнів Аллаха на ній, якщо він правдивий.

23.Воістину, ті, які дорікають невинним доброчесним

жінкам, будуть прокляті в світі земному й наступному ! Чекає на них велика кара !

24.У той день, як засвідчуватимуть проти них їхні язики, їхні руки та їхні ноги про те, що вони робили.

25.У той день цілком відплатить їм Аллах за їхньою справжньою вірою, і вони дізнаються, що Аллах це – ясна істина.

26.Погані (жінки) – поганим (чоловікам), і погані (чоловіки)

поганим (жінкам), і гарні (жінки) – гарним (чоловікам), і гарні (чоловіки) – гарним (жінкам). Вони непричетні до того, що про них кажуть. На них чекає прощення і щедрий наділ!

27.О ви, які увірували, не входьте в домівки, окрім ваших домівок, доки не спитаєте дозволу та побажаєте миру мешканцям їхнім. Це краще для вас, можливо, ви замислитеся!

28.Немає на вас гріха, що входите ви в домівки незалюднені, в яких ваше майно. Аллах знає, що ви викриваєте і що ви приховуєте!

29.Скажи віруючим чоловікам, щоб вони відводили свої погляди й закривали свою наготу. Так буде чистіше для них. Воістину, Аллах відає про те, що вони роблять.

30.Скажи віруючим жінкам, щоб вони відводили свої погляди й закривали свою наготу. Нехай вони не показують своїх прикрас, окрім того, що назовні, й нехай закривають своїми покривалами груди. Нехай не показують своїх прикрас нікому, крім своїх чоловіків, батьків своїх чоловіків, своїх синів, синів своїх чоловіків, своїх братів, синів своїх братів, синів своїх

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]