Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

PRAKTIKUM_Ch_1_NOVIJ_2014

.pdf
Скачиваний:
320
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
7.16 Mб
Скачать

361

79.Я щиро навернувся до Того, Хто створив небеса і землю, і

яне є багато божником !».

84.І дарували Ми йому Ісхака та Якуба; усіх Ми вели прямим шляхом; і Нуха вели Ми раніше, а з його потомства – Дауда, Сулаймана й Айюба, і Юсуфа, і Мусу, і Харуна. Так відплачуємо Ми тим, що роблять добро!

85.І Закарію, і Ях’ю, і Icy, і Ільяса, – вони всі із праведних.

86.І Ісмаїла, і аль–Яса, і Юнуса та Луту –– і всіх Ми над світами піднесли.

95.Воістину, Аллах – розколює зерно й кісточку, виводить живе з мертвого та виводить мертве з живого! Такий Бог ваш ! Як же ви віддалилися !

97.Він – той, хто влаштував для вас зірки, щоб знаходили ви по них шлях у темряві суші та моря...

98.Він – той, хто виростив вас із однієї душі, а відтак – місце перебування й місце зберігання. І Ми роз’яснили знамення для людей, які розуміють !

(Ібн Касір вважає найправильнішим тлумаченням «місця перебування» та «місця зберігання» є наступні слова: «лона матерів» і «поясниці чоловіків» Слово «поясниця» (сульб) в арабській мові використовують для позначення спорідненості).

99.Він – той, хто послав з неба воду, і Ми надали завдяки їй зростання для кожної речі; Ми вивели з неї зелень, з якої виведемо зерна, що сидять рядком; і з пальми, з зав’язей, бувають грона, що низько спадають; виводимо й сади з винограду, і маслини, і гранати, схожі й не схожі. Подивіться на плоди цього, як приносять вони плоди, і на їхнє визрівання! Воістину, в цьому

– знамення для людей, що вірують!

100.Вони вважають джинів рівними Аллаху, хоч Він створив їх ! [Багатобожники] вигадали Йому синів і доньок без жодного знання: Преславний Він і Вищий від того, що Йому приписують вони !

101.Творець небес і землі; як може мати Він дитину, коли не має дружини ? Він створив кожну річ і Він – про кожну річ Знаючий !

103.Погляди не осягають Його, це Він осягає погляди ! Він – Проникливий, Всевідаючий !

362

104. «Уже прийшли явні знамення від Господа вашого. Хто бачить їх, бачить сам для себе, а хто сліпий, то лише сам проти себе. Я вам – не наглядач!»

108. Не ганьбіть тих, кого вони прикликають замість Аллаха, бо почнуть вони тоді Аллаха ганьбити з ворожнечі, без усякого знання...

116. Якщо ти послухаєшся більшості з тих, хто на землі, вони зведуть тебе зі шляху Аллаха. Вони йдуть тільки за домислом, і вони лише хибне вигадують!

137. Так ідоли багатьом із багато божників прикрасили вбивство власних дітей, щоб знищити їх і заплутати їхню релігію. Та якби Аллах побажав, то вони б не робили цього. Тож залиш їх разом із тим, що вони вигадують !

140.У збитку – ті, хто вбив своїх дітей з безглуздості, через незнання й заборонив те, що дарував їм Аллах, вигадуючи на Аллаха. Збилися вони зі шляху й не йдуть прямо!

141.Він – той, хто сотворив сади з опорами й без опор, пальми й посіви з дарами різними, і маслини, і гранати, схожі й несхожі. Скуштуйте дарів їхніх, коли дадуть вони плоди, і віддавайте належне під час жнив, але не понадміру. Воістину, Він не любить марнотратників !

(«Віддавати належне»: йдеться про закят).

142.Серед худоби є призначена для перевезень, а є така, що не призначена для цього. Їжте те, чим наділив вас Аллах, і не йдіть слідом за шайтаном. Воістину, він для вас – справжній ворог !

143.Ось вісім пар [худоби] – дві з овець, і дві – з кіз…

144.Щ е д в і – з верблюдів, і ще дві – з корів...

145.Скажи: «Я знаходжу в одкровенні, яке дано мені, тільки заборону вживання в їжу мертвечини, пролитої крові й м’яса свині – це нечисте; а ще м’яса заборонених тварин, забитих без згадки імені Аллаха». А якщо хтось був змушений [з’їсти] це не навмисно й не порушуючи меж, то Аллах – Прощаючий, Милосердний !

146.Юдеям Ми заборонили все, що має нероздвоєні копита. Ми заборонили їм жир корів і овець, окрім того, який на спинах у

363

нутрощах або змішався з кісточками. Так Ми відплатили їм за їхнє безчестя. Воістину, Ми правдиві !

151.Скажи: «Приходьте, прочитаю я те, що заборонив вам Господь ваш: нікого не вважайте рівним Йому, якнайкраще ставтеся до батьків. Не вбивайте дітей своїх, боячись бідності, адже Ми наділяємо й вас, і їх. Не наближайтеся до огидних вчинків – явних і прихованих. Не вбивайте душі, вбивство якої заборонив Аллах, якщо не матимете права на те. Він заповів нам це – можливо, ви зрозумієте !»

152.І не наближайтесь до майна сироти, інакше як з тим, що краще, доки він не окріпне; виконуйте міру й вагу за справедливістю. Ми не покладаємо на душу нічого, окрім можливого для неї. А як говорите ви, так будьте справедливими, хоча б і до родичів, і завіт Аллаха виконуйте. Це заповів Він вам,

можливо, ви пригадаєте!

160.Хто прийде з доброю справою, для того – десять подібних до нього, а хто прийде з поганим – тому тільки подібним до нього відплатиться, і не будуть вони скривдженими!

165.Він – той, хто зробив вас наступниками на землі й підніс одних з вас над іншими за ступенями, щоб випробувати вас у тому, що Він вам дарував. Воістину, Господь твій швидкий у покаранні, і, воістину, Він – Прощаючий, Милосердний!

Сура 2. КОРОВА

1. Аліф. Лям. Мім.

(29 сур Преславного Корану починаються із цих загадкових арабських літер, які вказують на «незрівнянність» (іджаз) Божого слова. Оскільки араби за часів заслання Корану вирізнялися красномовством, початок цієї та інших сур ще раз доводить дивовижність Тексту)

2.Ця книга – немає сумніву в тому – порадник для богобоязливих.

3.Які в таємне вірують, молитву відстоюють і з того, чим Ми їх наділили, витрачають,

4.І тих, які вірують у те, що надіслано тобі й що надіслано до тебе, і в загробному житті вони впевнені.

5.Вони на шляху Господа їхнього, вони матимуть успіх !

364

6.Воістину, ті, що не увірували, – хоч напучував ти їх чи не напучував, все їм однаково – вони не вірують.

7.Наклав печать Аллах на серця їхні й на слух, а на очах їхніх

завіса. Для них – велике покарання !

8.І серед людей дехто говорить: «Увірували ми в Аллаха і в останній день». Але вони не вірують.

13.А коли говорять їм: «Увіруйте, як увірували люди!» — вони відповідають: «Хіба віруватимемо ми, як увірували дурні?» Хіба ні? Воістину, вони – дурні, але не відають про те!

14.І коли зустрічають вони тих, що увірували, вони говорять: «Ми увірували!» А коли залишаються зі своїми шайтанами, то говорять: «Ми ж – з вами, ми ж тільки глузуємо».

16.Це – ті, що купили оману за праведний шлях. Без прибутку була їхня торгівля, і не були вони на вірній путі !

17.Подібні вони до того, хто запалив вогонь, а коли той освітив усе, що навколо нього, Аллах забрав їхнє світло й у темряві їх залишив, отож вони не бачать.

21.О люди! Схиляйтеся перед Господом вашим, що сотворив вас і тих, хто був до вас...

22.Що землю для вас зробив килимом, а небо – будівлею, і дарував з неба воду, і вивів завдяки їй плоди для вас їжею...

25.І порадуй тих, які увірували й творили благе, що для них – сади, де внизу ріки струмують. Щоразу, як їм даруються в уділ звідти якісь плоди, вони говорять: «Це – те, що було дароване нам раніше», – тим часом як їм лише подібне достачають. Для них там – дружини чисті, і перебуватимуть вони там довічно.

28.Чому ви не віруєте в Аллаха? Ви були мертвими, і Він вас оживив, потім Він вас умертвить, потім знову оживить, потім до Нього ви повернетеся.

(«Ви були мертвими»: Господь створив людину живою істотою, а потім, після смерті, знову воскресить задля відплати).

29.Він –Той, Хто сотворив вам усе, що на землі, потім звернувся до неба й влаштував його із семи небес. Він про кожну річ відає!

30.І сказав твій Господь ангелам: «Я призначу на землі намісника». Вони сказали: «Хіба ти призначиш на ній того, хто

365

творитиме там безчестя й кров проливатиме, а ми підносимо хвалу Тобі й Тебе святимо?» Він відрік: «Воістину, я знаю те, чого ви не знаєте!»

31.І навчив Він Адама всім іменам, а потім ангелам їх запропонував і сказав: «Перекажіть Мені імена свої, якщо ви правдиві».

32.Вони сказали: «Хвала Тобі! Ми знаємо лише те, чому Ти нас навчив. Воістину, Ти – обізнаний, мудрий!»

33.Він сказав: «О Адаме, перекажи їм імена їхні!» І коли той переказав їм імена їхні, то Він сказав: «Хіба Я вам не казав, що знаю приховане на небесах і на землі й знаю те, що ви виказуєте, і те, що приховуєте ?»

34.І сказали Ми ангелам:

«Вклоніться

Адамові!»

І

 

поклонилися вони, крім Ібліса.

 

Він відмовився, загордившись, і

 

невіруючим залишився.

 

 

35. І Ми сказали: «О Адаме!

 

Оселися ти зі своєю жінкою в раю й

Мухаммед верхи на

харчуйтеся

звідти на втіху,

де

Бураку

забажаєте, але до цього дерева не наближайтеся, щоб не потрапити до неправедних».

36. І примусив їх сатана оступитися й вивів їх звідти, де вони перебували. І Ми сказали: «...Спадіть ворогами один одному! Земля для вас – місце перебування і користування до (судного) часу».

40.О сини Ісраїла! Згадайте милість Мою, яку Я вам дарував,

іпостійно Мій Завіт пам’ятайте, тоді і Я Завіт з вами зберігатиму. Мене бійтеся...

43.І відстоюйте молитву, і давайте закят, і кланяйтеся з тими, хто схиляється.

(Закят – обрядова милостиня, яку дають для нужденних)

47.О сини Ісраїла! Згадайте милість Мою, яку Я вам дарував,

іщо звеличив Я вас над світами.

49.І врятували Ми вас від людей Фірауна, які зле знущання на вас накладали, убиваючи ваших синів і залишаючи живими

366

ваших жінок. У цьому для вас від Господа вашого велике випробування!

57. І покрили Ми вас хмарою й дарували вам манну та перепелів...

60.А попросив Муса питво для свого народу, і Ми сказали: «Вдар своєю палицею по скелі!» І потекли з неї дванадцять струмків, і ви це бачили...

61.І сказали ви ось що: «О Myco!. Ми не можемо зносити однакову їжу. Виблагай для нас те, що дарує земля: зелені, огірків, часнику, сочевиці й цибулі».

62.Воістину, ті, що увірували, і ті, хто в іудейство обернувся,

іхристияни, і сабеї, які увірували в Аллаха і в Останній день і творили благе, – їм нагорода їхня в Господа їхнього, немає страху над ними, і вони не журитимуться.

(Сабеї – послідовники сабеїзму, давньої близькосхідної релігії, яка вирізняється астральними культами. У тафсірах згадується й той факт, що серед деяких сабеїв побутувала ідея єдинобожжя).

63.Ось і взяли Ми домовленість з вас і звели гору над вами: «Візьміть те, що дарували Ми вам з силою і пам’ятайте про те, що там, – можливо, будете ви богобоязливими!»

67.І сказав Муса своєму народові: «Ось, Аллах наказує вам зарізати корову». Вони сказали: «Чи не глузуєш ти з нас?» Він сказав: «До Аллаха я вдаюся, аби не показати себе дурнем!» Вони сказали: «Приклич для нас твого Господа, щоб Він пояснив нам, яка вона». Він сказав: «Ось, що Він говорить: «Вона – корова, не стара і не теличка, середня за віком...»»

66.«...Вона – корова не приборкана, що оре землю, і не зрошує оранку, збереглася вона в цілості, немає плям на ній». Вони сказали: «Тепер ти приніс істину». І зарізали вони її, хоча готові були цього не робити.

79....Горе ж тим, хто пише Писання своїми руками, а потім говорить: «Це від Аллаха», – щоб продати це за мізерну плату ! Горе ж їм за те, що написали їхні руки, і горе їм за те, що вони отримують!

80.Вони говорять: «Нас не торкнеться вогонь, хіба що лише на кілька днів». Скажи: «Чи ж ви дістали від Аллаха договір, і

367

Аллах ніколи не змінить Свого договору? Чи ви говорите на Аллаха те, чого ви не знаєте ?»

81.Таж ні ! Ті, хто вчинив зло, кого оплутав власний гріх, вони – жителі пекла. Будуть вони там довіку.

(Під «гріхом» тут мається на увазі багатобожжя).

82.А ті, що увірували й творили благе, ті – жителі раю, вони в ньому вічно перебувають.

83.І ось взяли Ми договір із синів Ісраїла: «Ви не будете поклонятися нікому, крім Аллаха; батькам – благо й родичам, і сиротам, і біднякам. Кажіть людям про добро, відстоюйте молитву, приносьте очищення». Потім ви відвернулися, крім небагатьох з вас, і відступили.

85. але потім ви почали вбивати одне одного і вигнали частину з вас із ваших помешкань. Потурали ви одне одному і гріху і ворожнечі ! А коли тих приводять до вас полоненими, ви даєте за них викуп. Але ж було заборонено вам [виганяти] їх ! Невже ви вірите в одну частину Писання, заперечуючи іншу ? То яка винагорода може бути тим, хто робить це, як не ганьба у земному житті ? У День Воскресіння скарають вас ще лютішою карою ! Аллах не омине того, що робите ви !

87. Дали Ми Мусі (Святе) Письмо, і вслід за ним Ми відрядили посланників; і Ми дарували Ісі, сину Марйам, ясні знамення та підкріпили його Духом Святим. Невже щоразу, як приходить до вас посланник з тим, чого ваші душі не прагнуть, ви хизуєтеся? Одних ви брехунами оголосили, інших ви вбиваєте.

(«Святим Духом» Коран називає ангела Джібріла).

96. Ти побачиш, що вони сильніше за інших людей прагнуть життя, навіть сильніше за багато божників. Кожен із них хотів би прожити хоч тисячу років. Але навіть таке життя не віддалило б їх від покарання. Адже Аллах бачить те, що вони роблять !

104.О ви, які увірували! Не говоріть Пророку: «Доглядай за нами !», а говоріть: «Поглянь на нас!» – і слухайте. Невірних чекає болісна кара !

105.Не хотіли б ті, хто має (Святе) Письмо, та з язичників, які не вірують, щоб благо нам від нашого Господа дарувалося, та Аллах обирає Своїм милосердям, кого забажає: бо Аллах – володар великої милості!

368

106.Ми не скасовуємо та не дозволяємо забути жоден із Наших аятів, не замінивши його кращим чи рівним йому. Воістину, Аллах спроможний на кожну річ !

107.Хіба ти не відаєш, що в Аллаха влада над небесами й землею і немає у вас, окрім Аллаха, ані Захисника, ані Помічника?

115.Аллахові належить і схід, і захід; і куди б не обернулися ви, там лик Аллаха...

120. І ніколи не удовольняться тобою ані іудеї, ані християни, доки не підеш ти за їхнім ученням. Скажи: «Воістину, шлях Аллаха є справжній шлях!» – а якщо ти їхні пристрасті наслідуватимеш після справжнього знання, що до тебе прийшло, то не буде тобі Аллах ні Захисником, ні Помічником.

124.І коли Господь випробував Ібрагіма Своїми словами, той витримав це. Аллах сказав: «Я зроблю тебе імамом для людей». Той запитав: « А моїх нащадків ?» Сказав Аллах: «Мій завіт не стосується нечестивців !»

(Імам – той, хто очолює молитву; у ширшому значенні – вождь, голова, керівник).

125.Ось Ми зробили Дім місцем зібрання та захисту для людей. Тож зробіть місце Ібрагіма місцем для молитви ! І Ми заповіли Ібрагіму та Ісмаїлу: «Тримайте Дім Мій у чистоті для тих, хто ходитиме навколо нього, перебуватиме у ньому та битиме там земні поклони».

(Дім – мається на увазі Ка’ба (Кааба).

127.І ось Ібрагім з Ісмаїлом заклали основи Дому: «Господи наш ! Прийми від нас, воістину, Ти – Всечуючий та Всезнаючий !»

128.Господи наш! І зроби нас Твоїми шанувальниками і з нашого потомства –– общину, що Тобі віддалася, і покажи нам місця нашого поклоніння, і обернись до нас, бо Ти – Дбайливий, Милосердний!

129.Господи наш! Відішли посланця нащадкам нашим, який прочитає їм знамення Твої, навчить їх Писанню та мудрості, очистить їх. Воістину, Ти – Великий, Мудрий!

369

130.Хто ж відвертається від релігії Ібрагіма, окрім легковажного невігласа ? Ми обрали Ібрагіма у земному житті, а

ужитті наступному він буде разом із праведниками.

134.Але вже минуло це покоління. Вони матимуть те, що вони здобули собі, а ви матимете те, що здобули собі. І ви не будете відповідати за те, що вони робили !

135.Вони говорять: «Будьте іудеями або християнами – знайдете прямий шлях». Скажи: «Ні, – общиною Ібрахіма, ханіфа, а він не був багатобожником».

(Ханіф (букв. «той, хто схиляється до чогось») тут означає прихильника істинного єдинобожжя).

136.Скажіть: «Ми ввірували в Аллаха і в те, що даровано нам, і що даровано Ібрагімові, Ісмаїлові, Ісхакові, Якубові та колінам їхнім і що було даровано Мусі та Ici, і що було даровано пророкам від Господа їхнього. Ми не виділяємо серед них кого– небудь, і Йому віддаємося».

138.А якщо вони увірували в подібне до того, у що ви ввірували, то вони вже знайшли правильний шлях; якщо ж вони відвернулися, то суперечать йому. Аллах захистить тебе від них: а Він – Всечуючий, Всезнаючий .

140.Невже вони говорять, що Ібрагім, Ісмаїл, Ісхак, Якуб та коліна з нащадків їхніх були іудеями чи християнами? Скажи: «Ви краще знаєте чи Аллах? Хто є несправедливішим за того, хто приховав свідчення, дане йому Аллахом ? А Аллах не омине того, що робите ви !

142.А скажуть дурні з людей: «Що відвернуло їх від кибли, якої вони дотримувалися?» Скажи: «Аллаху належить і схід, і захід. Він веде, кого бажає, прямим шляхом!»

(Кибла – напрям молитви. Спочатку мусульмани поверталися обличчям до Єрусалиму (Байт аль-Макдіс), а потім,

здругого року хіджри, вони почали молитися у бік Мекки).

143.Так Ми спрямували вашу общину на середній шлях, щоб ви були свідками для людей, а Посланець щоб був свідком для вас. І зробили ми киблу, якої ти дотримувався, лише для того, аби дізнатися Нам, хто йде за Посланником з тих, що повертають назад...

370

144.Ми бачили, як блукав небом погляд твій. І Ми спрямували тебе до кибли, якою ти будеш задоволений. Поверни

жсвоє обличчя у бік Забороненої Мечеті. І де б ви не були, обертайте ваші обличчя в її бік...

(«Заборонена Мечеть» (аль-Масджід аль-Харам) – мекканський храм, де знаходиться Кааба).

151. ...Ми послали до вас посланника з вашого оточення; він читає вам Наші знамення та очищує вас, і навчає вас (Святому) Письму й мудрості, і вчить вас тому, чого ви не знали раніше.

153.О ті, що ввірували! Звертайтеся по допомогу до терпіння й молитви, воістину, Аллах – з терпеливими!

154.Не кажіть про тих, кого вбивають на шляху Аллаха: «Мертві». Ні, вони живі! Та ви не відчуваєте.

155.Ми будемо випробовувати вас страхом, голодом, нестачею майна, людей та плодів. Сповісти ж добру звістку терпеливим,

156.Тих, які, коли з ними лихо стається, говорять: «Воістину, ми Аллахові належимо, і до нього ми повертаємося!»

157.Це – ті, над якими благословіння від їхнього Господа й милість, і вони – праведним шляхом ідуть.

158.Воістину, пагорби ас-Сафа та аль-Марва – знаки Аллаха. Хто звершує хадж або умру в дім Аллаха, то не буде йому гріха, якщо він пройде між ними. І хто зі своєї волі чинить добро, то, воістину, Аллах – Вдячний, Всезнаючий !

(Хадж – паломництво до Мекии. Умра – мале паломництво, яке включає у субе лише частину обрядів хаджу Ас-Сафа та альМарва – пагорби у Мецці, між якими прочани здійснюють т.зв. сай – «біг»).

161. Воістину, ті, що не ввірували й померли, будучи невірними, – над ними прокляття Аллаха і ангелів, і людей – усіх!

163.І бог ваш – Бог єдиний, немає божества, крім Нього, Милостивого, Милосердного!

164.Воістину, у творінні небес і землі, у зміні ночі й дня, у кораблі, який пливе морем з тим, що людям корисне, у воді, яку Аллах з неба послав та оживив нею землю після її смерті, і розвіяв на ній усяких тварин, і в зміні вітрів, і в хмарі підлеглій, між небом і землею, – знамення людям розумним!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]