Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

PRAKTIKUM_Ch_1_NOVIJ_2014

.pdf
Скачиваний:
320
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
7.16 Mб
Скачать

341

87.І того, що з рибою, коли пішов він у гніві та думав, що Ми

зним не впораємося. І заволав він у темряві: «Немає божества, окрім Тебе, хвала Тобі, воістину, був я неправедним!»

88.І відповіли Ми Йому та врятували його від злигоднів, і так Ми рятуємо віруючих.

104.У той день, коли згорнемо Ми небо, як писар згортує сувої; як сотворили Ми перше творіння, так Ми його повторимо за обіцянкою від Нас. Воістину, Ми діємо!

Сура 17. НІЧНА ПОДОРОЖ

12.А людина благає зла так само, як благає вона добра; адже людина поспішлива.

13.І зробили Ми ніч і день двома знаменнями; і стираємо Ми знамення ночі й робимо знамення дня тим, хто бачить, аби шукали ви милість від вашого Господа й щоб знали кількість років та лічбу, і кожну річ Ми розподілили в порядку.

24.І вирішив твій Господь, аби не поклонялися ви нікому, окрім Нього, і до батьків – благодіяння. Якщо досягне в тебе старості один з них або обоє, то не кажи їм: «Тьфу!» І не кричи на них, а кажи їм слово шляхетне.

25.І схиляй перед ними обома крило лагідності з милосердя та кажи: «Господе! Помилуй їх, вони ж виховали мене маленьким».

26.І давай родичеві належне йому, і біднякові, і подорожньому й не витрачай нерозсудливо, –

27.Адже марнотратники – брати сатани, а сатана перед своїм Господом невдячний.

28.А якщо відвернешся ти від них, шукаючи милості від твого Господа, на яку сподіваєшся, то скажи їм слово легке.

29.І не роби твою руку прив’язаною до шиї та не розкривай її усім повністю, аби не залишитися тобі засудженим, жалюгідним.

33.І не вбивайте дітей ваших, боячись збідніти: прогодуємо Ми їх та вас; воістину, убивати їх – великий гріх!

34.І не наближайтеся до перелюбства, адже це – мерзенність і поганий шлях!

342

35.І не вбивайте душу, яку заборонив Аллах, інакше, як по праву. А якщо хто був убитий несправедливо, то Ми його близькому дали владу, проте нехай він не зловживає убиванням. Воістину, дарована йому допомога.

36.І не наближайтеся до майна сироти інакше, як для його добра, поки досягне він своєї зрілості, і чесно дотримуйтесь договорів: адже спитають про договір.

37.І в мірі акуратними будьте, коли відміряєте, і зважуйте на точних терезах. Це – краще і ліпше для результатів.

38.І не йди за тим, про що немає в тебе знань: адже слух, зір, серце – усіх їх про це спитають,

39.І не ходи землею гордовито: адже ти не просвердлюєш землю й гір висотою не досягнеш!

40.Сказав він (сатана); «Чи бачиш Ти: це – той, кого Ти переді мною поставив? Якщо Ти відстрочиш мені до дня воскресіння, я знищу його потомство, окрім небагатьох».

41.Сказав Він: «Іди! А хто піде за тобою з них, то, воістину, геєна – ваше покарання, покарання повне!

42.Спокушуй, кого ти можеш з них, твоїм голосом і збирай проти них свою кінноту й піхоту, Виявляй турботу про їхні багатства й дітей та обіцяй їм, — воістину, обіцяє сатана тільки для обману!..»

80.Виконуй молитву від заходу сонця до темряви ночі, а Коран – на світанку. Воістину, Коран на світанку має свідків!

81.І вночі впадай у ньому добровільно для себе, – можливо, пошле тобі твій Господь місце належне.

83.І скажи: «Прийшла істина, і зникла неправда; воістину, неправда зникає!»

92.І сказали вони: «Не повіримо ми тобі, доки не виведеш ти нам джерело із землі,

93.Або буде в тебе сад з пальмами й виноградом, і проведеш між ними канали...

95.Або буде в тебе будинок із золотих прикрас, або піднімешся ти на небо...»

102.Скажи: «Якби володіли ви скарбницями милості Господа мого, і тоді б ви утрималися від страху збідніти. Воістину, людина – скупа!»

343

107.І Коран Ми розділили, щоб читав ти його людям З витримкою, і дарували Ми його даруванням.

108.Скажи: «Віруйте в нього чи не віруйте, – ті, кому було дароване знання до нього, коли читається він їм, надають, на бороди схиляючись, і говорять: «Хвала Господу нашому! Воістину, обіцянка Господа нашого здійснюється».

109.І падають на бороди, плачучи, та збільшує він у них покірність».

110.Скажи: «Кличте Аллаха або кличте Милосердого; хоч би як звали ви, у Нього найкращі імена». Не промовляй голосно своєї молитви, але й не шепчи, а йди шляхом між цим.

Сура 18. ПЕЧЕРА

17. Ти думаєш, що вони не сплять, а вони сплять, і перевертаємо Ми їх управо і вліво, і собака їхня простягла лапи на порозі; якби побачив ти їх, то кинувся б від них втікати і переповнився б від них страхом.

28....Приготували Ми несправедливим вогонь, завіса якого оточить їх; а якщо вони заволають про допомогу, їм допоможуть водою, схожою на розплавлений метал, що опікає обличчя. Кепське питво і поганий притулок!

29.Воістину, ті, що увірували й творили благе, – Ми не позбавимо нагороди тих, хто добре творив.

30.Ці для них сади вічності, де струмують унизу ріки; прикрасившись там браслетами із золота та вбравшись в одяг зелений із атласу й парчі, лежатимуть вони там на ложах. Чудова нагорода й добрий притулок!

31.Повідай їм притчу про двох чоловіків: одному влаштували Ми два сади з виноградників, оточили їх пальмами та влаштували між ними посіви; обидва сади принесли свої плоди й нічого з них не втратили.

32.А між ними Ми провели ріку. Були в одного плоди, і сказав він своєму товаришеві, який бесідував з ним: «Я багатший від тебе майном і удатніший помічниками».

344

35.Сказав йому товариш, говорячи з ним: «Хіба ти не віруєш

утого, хто сотворив тебе із пороху, а потім із краплі, а потім дорівняв тебе до людини ?..»

76....І знайшли вони там стіну, що мала зруйнуватися, і він її поладнав...

78.Стосовно судна, то належало воно біднякам, які в морі працювали. Хотів я його пошкодити, бо за ними був цар, який усі судна силою відбирав.

94. Вони сказали: «О Зул-карнайн, адже Йаджудж і Маджудж1 ширять ганьбу на землі; чи не ввести нам для тебе подать, щоб сотворив ти між нами й ними греблю?»

95.Він сказав: «Те, в чому укріпив мене мій Господь, краще; так допоможіть мені силою, зведу я між вами й ними перепону.

96.Принесіть мені шматки заліза». А коли зрівняв він між двома схилами, сказав: «Роздмухуйте!» А як перетворив він його на вогонь, сказав: «Принесіть мені, я виллю на це розплавлений метал».

109. Скажи: «Якби було море чорнилом для слів мого Господа, то вичерпалося б море раніше, ніж слова Господа мого вичерпаються, навіть якби додали Ми ще подібне до цього».

Сура 32. ЗЕМНИЙ УКЛІН

13. Якби Ми забажали, Ми б будь-якій душі дали прямий шлях, але правдивим було слово Моє: «Наповню Я геєну геніями та людьми разом!»

15. Адже вірують у Наші знамення ті, хто при згадуванні про них падають ниць та звеличують славу Господа свого. А самі вони не вихваляються.

1 Йаджудж і Маджудж (біблійні Гог і Магог) – міфічні ворожі людям істоти величезного розміру, що живуть на крайньому сході землі. За мусульманськими посткоранічними переказами, напередодні кінця світу ці потвори ненадовго здобудуть владу над людством, вип’ють усю воду і знищать безліч людей, та коли, знахабнівши, вони почнуть стріляти по небесах, Аллах знищить Йаджуджа й Маджуджа. Зулкарнайн (Дворогий) коранічне прізвисько Александра Македонського, який, за переказами, для захисту від Йаджуджа й Маджуджа збудував великий оборонний мур.

345

20. А ті, що розпутствували, їхнє пристанище – вогонь. Щоразу, як забажають вони звідти вийти, їх туди повертають і говорять їм: «Скуштуйте покарання вогнем, який ви вважали брехнею!»

21.І дамо Ми скуштувати їм покарання найближчого, окрім покарання найбільшого, – можливо, вони повернуться!

27. Хіба не бачили вони, що ллємо Ми воду на безтравну землю й виводимо з неї посів; з нього їдять і худоба їхня, і вони самі. Хіба вони не бачать?

Сура 41. РОЗ’ЯСНЕНІ

8.Скажи: «Хіба ви не віруєте

втого, хто сотворив землю за два дні, і творите Йому рівних? Це – Господь світів!

9.І влаштував Він на ній те, що міцно стоїть над нею; і благословив її та розподілив на ній харчі за чотири дні –

порівну для всіх, хто просить.

Пекло

10. Потім звернувся Він до

 

небес – а вони були димом – і сказав їм та землі: «Приходьте доброю волею чи неволею!» І сказали вони: «Ми приходимо доброю волею».

11. І воздвигнув Він із них сім небес за два дні та навіяв кожному небові його справу, і прикрасили Ми найближче небо світильниками і для охорони...»

37. Із Його знамень – день і ніч, сонце й місяць. Не поклоняйтеся сонцю й місяцю, а поклоняйтеся Аллахові, який сотворив їх, якщо ви Його шануєте!

39. Із Його знамень – що ти бачиш землю приниженою, а як ллємо Ми на землю воду, вона збурюється та розбухає. Той, хто її оживив, – воскреситель мертвих. Воістину, Він над усякою річчю панує!

346

Сура 16. БДЖОЛИ

4.Він сотворив людину із краплі. І ось, він – відверто ворожий.

5.І худобу Він сотворив; для вас у ній – зігрівання й користь, і від неї ви харчуєтеся.

6.І переносять вони ваші вантажі в крашу, якої б ви не досягли, не втомившись. Воістину, Господь ваш – лагідний, милостивий!

7.І коней, і мулів, і віслюків, щоб ви на них їздили та для прикрашування. І творить Він те, чого ви не знаєте.

8.Він – той, хто дарує з небес воду: для вас від неї питво, і від неї дерева, де ви пасете.

9.Він вирощує завдяки їй для вас посіви, маслини, пальми, лозу й усі плоди; воістину, в цьому – знамення для людей думаючих!

13.І те, що розсіяв Він вас по землі різними за кольором; воістину, в цьому – знамення для людей пригадуючих!

14.Підпорядкував Він вам море, аби ви харчувалися з нього свіжим м’ясом та витягували звідти прикраси, які надягаєте. Ти бачиш кораблі, – можливо, ви будете вдячними!

15. І кинув Він на землю (підпірки), що міцно стоять, аби вона не хиталася з вами, і ріки й шляхи, – можливо, підете ви прямою дорогою! –

16.І прикмети, а за зіркою вони знаходять дорогу.

26.І коли говорять їм: «Що ж дарував ваш Господь?» – вони відповідають: «Казки давніх».

28.Ухитрялися ті, що були до них, і Аллах знищив їхню будову від підвалин. І впав на них згори дах, і звершилося над ними покарання звідти, звідки вони й не чекали.

43.А ті, що виселилися заради Аллаха, після того, як їх утискали, – Ми помістимо їх у тутешньому світі до чудового (місця), а нагорода майбутнього життя – більше, якби вони знали,

44.Ті, що терпіли й на Господа свого покладаються.

53. І сказав Аллах: «Не беріть двох богів; адже Бог – тільки один, і Мене бійтеся!»

60. І як одного з них обрадують дівчинкою, обличчя його стає чорним, і він засмучений,

347

61.Ховаючись від народу від гіркоти з того, чим обрадували: чи утримати це для приниження чи приховати його у поросі? Погано вони міркують !

62.Для вас і у (вашій) худобі – напучення. Ми поїмо вас тим, що в неї в шлунку... молоком чистим, приємним для тих, хто п’є.

63.І з плодів пальм та лоз ви берете собі напій, від якого п’янієте, та хороший талан. Воістину, в цьому – знамення для людей розумних!

64.І навчив Господь твій бджолу. «Влаштовуй у горах домівки і на деревах, і в тому, що вони будують;

65.Харчуйся потім плодами всілякими та ходи шляхами Господа твого із смиренністю». Виходить із нутрощів їхніх питво різного кольору, в якому лікування для людей. Воістину, в цьому знамення для людей, що роздумують !

73.Аллах дав вам перевагу одним перед іншими в життєвому талані. Але ті, яким дана перевага, не повернуть своєї долі тим, ким їхня десниця оволоділа, щоб вони стали в цьому рівними. Невже відкинуть вони милість Аллаха ?

74.Аллах дав вам з-посеред вас самих дружин, дарував вам від ваших дружин і дітей, і онуків та благами вас збагатив. То невже ж у неправду вони вірують, а в милість Аллаха – не вірують?

75.Нагадує Аллах притчу про раба – невільника, який нічого не може, і того, кого наділили Ми від Себе хорошим таланом, і він витрачає його таємно та явно. Хіба ж вони однакові ? Хвала Аллахові! Але більшість з них не знає!

76.І повідав Аллах притчу про двох людей: один – німий, нічого не може, і він – тягар для свого володаря. Куди б він його не послав, він з добром не повернеться. Хіба ж однакові він і той, хто спонукає до справедливості, стоячи на прямому шляху?

77.Дав вам Аллах житло у ваших домівках і дав вам із шкір худоби житла, які ви легко переносите в день вашого вирушання

йу день вашої зупинки; від вовни й волосся їхнього – начиння для користування до певного часу.

78.І Аллах дав вам з того, що сотворив, тінь, і дав вам притулок у горах, і дав вам одяг, що від спеки вас захищає, і дав вам одяг, що від запеклості вашої вас оберігає...

348

79.Чітко дотримуйтеся договору з Аллахом, коли його уклали, і не порушуйте клятв після їхнього закріплення: ви зробили Аллаха поручителем за вас. Воістину, Аллах знає те, що ви робите!

80.Не будьте такими, як та, що розладнала свою пряжу, після того, як укріпила її на нитки. Ви свої клятви обертаєте на обман між вами, бо один народ численніший від іншого. Аллах тільки випробовує вас цим, і Він роз’яснить вам у день воскресіння те, в чому ви різноголосили.

81.А якби Аллах забажав, Він зробив би вас одним народом. Проте Він збиває тих, кого забажає, і веде прямим шляхом тих, кого забажає, і спитають вас про те, що робили.

82.Отож не обертайте своїх клятв на обман між собою, аби не посковзнулася ваша нога, після того, як стояла твердо, інакше скуштуєте ви зло від того, що ухилилися від шляху Аллаха, і вам

велике покарання.

103.А коли Ми замінюємо одне знамення іншим, – адже Аллах краще знає, що він дарує, – вони говорять: «Ти – лише вигадувач!» Так, більшість їхня не відає!

104.Скажи: «Дарував його дух святий від твого Господа во істині, аби утвердити тих, що увірували, на праведному шляху, і радісну звістку для мусульман».

105.Ми знаємо, що вони говорять: «Адже його вчить тільки людина». Мова того, на кого вони вказують, іноземна, а це – мова арабська, зрозуміла.

108. Хто відмовився від Аллаха після віри в Нього – окрім тих, що змушені, а серця їхні спокійні у вірі – тільки на тих, хто відкрив свої груди невір’ю, на них – гнів Аллаха, і їм – покарання велике.

110. Це – ті, яким Аллах наклав печатку на їхні серця, слух, зір; вони – не зберігають; немає сумніву, що в майбутньому світі вони – у збитку.

115.Їжте ж те, що дарував вам Аллах дозволеним, благим, та дякуйте милості Аллаха, якщо Йому ви поклоняєтеся !

116.Заборонив Він вам лише мертвеччину, кров, м’ясо свині

йте, над чим прикликали ім’я не Аллаха. А якщо хто змушений,

349

не будучи злочинцем і ворогом, – так Аллах даруючий, милостивий!

117.І якщо ви караєте, то карайте подібним до того, чим були покарані. А якщо терпите, то це – краще для терпеливих.

118.Терпи ж, адже твоє терпіння – лише з Аллахом, і не сумуй за них і не ніяковій з того, що вони ухитряються. Воістину, Аллах – з тими, що бояться, і тими, що добро роблять!

Сура 30. РОМЕЇ

1.Аліф. Лям. Мім.

2.Переможені ромеї

3.у найближчих землях. Але після своєї поразки переможуть вони,

4.за кілька років. Влада належала Аллаху раніше і буде належати далі. Того дня віруючі зрадіють

5.допомозі Аллаха. Він – Всемогутній, Милостивий !

6.Така обіцянка Аллаха. Аллах не

порушує Своєї обіцянки, але ж більшість людей не знає.

(У 1 – 6 аяті йдеться про ромеїв (візантійців), які зазнали поразки Від Персії. Можливо, йдеться Про події 614 року, коли перські війська захопили Єрусалим «За кільки років» – йдеться про період

від трьох до десяти. Ромеї розпочали чергову війну проти персів 622 року).

9. Хіба вони не ходили по землі і не бачили, яким був кінець тих, хто був до них? Вони були могутніші від тих силою, і скопали землю, і заселили її більше, ніж заселили ті. Прийшли до них посланники з ясними знаменнями. Аллах не був таким, щоб їх тиранити, але вони самі себе тиранили!

19. З Його знамень – що Він створив вас із пороху, а потім, коли ви – уже люди, ви поширюєтеся.

350

20.З Його знамень – що Він створив для вас із вас самих жінок, щоб ви з ними жили, налагодив між вами любов і милість. Воістину, в цьому – знамення для людей розмірковуючих!

21.З Його знамень – сотворіння небес і землі, відмінність ваших мов та кольорів. Воістину, в цьому – знамення, для знаючих!

22.З Його знамень – ваш сон уночі й удень та ваше шукання Його милості. Воістину, в цьому – знамення для людей, що слухають!

23.З Його знамень – Він показує вам блискавку для страху й надії; дарує з неба воду та оживлює нею землю після її смерті. Воістину, в цьому – знамення для людей розумних!

30. ...І не будьте з-посеред язичників, – 31. З тих, які розділили свою релігію та стали партіями. Будь-

яка група радіє тому, що в неї.

38. Те, що ви даєте з прибутком, аби воно збільшувалося в майні людей, – не збільшиться воно в Аллаха. А те, що ви даєте з очищення, бажаючи лику Аллаха, – це чинять ті, хто подвоює,

40. З’явилося нечестя на суші й морі за те, що набули руки людей, аби дати їм скуштувати частину того, що вони робили...

45. З Його знамень – що Він посилає вітри радісними вісниками, аби дати скуштувати вам Його милість, і щоб пливли кораблі за Його волею, і щоб шукали ви Його дарів, і, можливо, ви воздаєте дяку за це!

47. Аллах – той, хто посилає вітри, і вони піднімають хмари. Він розганяє їх по небу, як Йому заманеться, перетворює їх на шматки. І ти бачиш, як дощ ллється із проміжків. А як пошле Він його на тих з рабів Своїх, на кого забажає, – ото вони радіють,

48. Хоча перш ніж це він дарував, були вони у відчаї.

53. Аллах – той, хто сотворив вас із слабкості, потім після слабкості дав вам силу, потім після сили дасть вам слабкість і сивину. Він творить, що забажає. Він – знаючий, міцний!

Сура 14. ІБРАГІМ

37. Аллах – той, хто сотворив небеса й землю та дарував з небес воду, і вивів завдяки їй плоди для вас, і підпорядкував вам кораблі, щоб ходили морем за Його наказом, і підпорядкував вам

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]