Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

15. Особливості маркетингового підходу до ціноутворення. Загальна характеристика концепцій терміну „ціна”.

Теорії ціни знаходять практичне вираження в концепціях ціноутворення. Існуючи концепції цін можна об’єднати в наступні групи: суб’єктивно-маржинальна, неокласичний синтез, інституціональна.

Витратна концепція ціни базується на класичному визначенні К.Маркса „Ціна є грошове вираження вартості товару”. В основі витратного напрямку лежить трудова теорія вартості, яка припускає формування вартості у сфері виробництва, пропонуючи ринку тільки фактор пропозиції й абсолютуючи його.

Кардиналістський підхід ( У.Джевонк, К.Менгер) припускає можливість безпосереднього виміру корисності за допомогою підрахунку суб’єктивних оцінок контрагентів на товарному ринку, які, ухвалюючи рішення про купівлю, покладаються на аналіз власних психологічних відчуттів. Дана концепція базується на моделюванні поведінки споживачів.

Ординалістична концепція ( В.Парето, Е.Слуцький) базується на визначенні корисності з використанням апарату кривих байдужості та принципу порядкових шкал. Концепція виявлення переваг ( П.Самуельсон) припускає індивідуальний вибір споживача серед альтернативних товарів. У даній концепції використовується поняття „альтернативна ціна”, тобто ціна даного товару, обумовлена сумою тих товарів, які можна придбати за цю ж грошову масу.

Інституціональна концепція ціноутворення базується на теорії Дж. Гейтса Кларка. Суть даної концепції полягає в тому, що ціна розглядається як сума грошей, за якою виробник може продати товар, а споживач бажає його придбати. Ця концепція характерна для маркетингу і символізує вищий ступінь розвитку ринкових відносин.

16. Розкрийте економічний смисл основних функцій ціни.

У ринковій економіці значення ціни для нормального ходу процесу відтворення визначається її функціями. Головні з них такі: обліково-інформаційна, розподільча, стимулювальна, регулювальна.

Обліково-інформаційна функція ціни полягає в тому, що за її допомогою виражаються в єдиній грошовій формі різноманітні види ресурсів, витрат і результати, а також різні економічні показники, які використовуються у господарській діяльності. Ціна є критерієм прийняття економічно обґрунтованих рішень господарської діяльності суб'єктів ринку, дає інформацію про потреби в товарах та послугах, вигідність їх виробництва тощо.

Розподільча функція ціни визначає розподіл і перерозподіл вартості суспільного продукту та національного доходу, відшкодування витрат, утворення доходів у галузях, суб'єктів господарювання і певних соціальних груп населення. Від складених на ринку цін залежить, які суб'єкти господарювання збільшують свій прибуток, зазнають збитків.

Стимулювальна функція ціни полягає в тому, що ринкові ціни сприяють заохоченню тих суб'єктів господарювання, які найбільш раціонально використовують свої виробничі можливості для одержання найкращих кінцевих результатів, застосовують найновіші досягнення техніки і технології, досконаліші форми і методи організації виробництва тощо.

Стимулювальний вплив ціни на зростання обсягів виробництва, його ефективність здійснюється як через загальний рівень ринкової ціни, так і через величину прибутку в ціні.

Регулювальна функція ціни полягає в тому, що за допомогою цінової політики держава забезпечує регулювання пропорцій суспільного відтворення і передусім між виробництвом, споживанням і нагромадженням, між попитом і пропозицією та ін. Досвід ринкової системи господарювання підтверджує, що ринкова ціна є основним важелем регулювання у виробництві та споживанні товарів і послуг.

Усі функції, які ціна виконує в ринковій економіці, перебувають у тісному взаємозв'язку. Отже, з урахуванням усіх виконуваних функцій можна повніше з'ясувати економічну сутність і роль ціни в системі ринкових відносин.