Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

58. В які способи може бути застосована цінова дискримінація?

Цінова дискримінація- встановлення різного рівня цін для різних сегментів ринку. Об’єктивність такої політики зумовлена тим, що у різних груп, в залежності від їх соціально-економічного становища і кон’юнктури ринку, існує свій допустимий рівень цін.

Способи застосування цінової дискримінації:

• Створення різних умов споживання товару ( наприклад, різні місця в театрі);

• Створення фізичних бар’єрів. ( наприклад, пляшка пива у нічному клубі може сягати 16 грн., в той час як у кіоску поруч з клубом – 2 грн.);

• Ексклюзивність товару. ( наприклад, новітні розробки у медичній сфері, лікувальні засоби);

• Внесення незначних модифікацій у товар;

• Різні умови постачання ( оплати) товару. ( наприклад, збільшення ціни можливе за рахунок надання гарантії).

59. Залежність цінової стратегії від етапу життєвого циклу товару.

Якщо фірма виводить на ринок новинку при встановленні цін на неї вона може вибрати:

- стратегію зняття вершків;

- стратегію міцного впровадження.

Стратегія зняття вершків полягає у встановленні максимально високої ціни, при цьому орієнтується на осіб з високими прибутками. Умови застосування стратегії :

- підприємство захищає себе від конкурентів за допомогою патенту або постійного вдосконалення якості;- достатній попит на товар;- попит не еластичний або відсутні замінники;- витрати дрібно серійного виробництва настільки високі, щоб звести нанівець вигоду від високих цін.

Стратегія міцного впровадження на ринок полягає у встановленні порівняно низької ціни на новинку, щоб притягнути більше покупців і завоювати велику частку ринку. Умови застосування стратегії :

- великий об'єм попиту на продукцію (існує або створюється);- значні фінансові можливості фірми (великий обсяг виробництва);- висока еластичність попиту;- низька ціна не примушує думати покупців, що товар не якісний.

Якщо на ринок виводиться новий товар імітатор, то треба прийняти рішення про позиціонування товару за якістю і ціні і вибрати відповідну стратегію. Логічним продовженням стратегії зняття вершків є стратегія ковзаючої, падаючої ціни, тобто ціна послідовно ковзає по кривій попиту і у міру насичення ринку знижується. Умови застосування:

- постійна турбота про якість товару і розробка нових моделей (захист від конкуренції);- зниження витрат виробництва.

Продовженням стратегії міцного впровадження на ринок є стратегія переважної ціни, яка застосовується при небезпечному вторгненні конкурентів і потрібна для досягнення конкурентної переваги (за ціною, за якістю).

На етапі зростання ціни можуть залишитися колишніми або підвищиться у зв'язку із зростанням попиту. На етапі зрілості ціни знижуються, а на етапі насичення ціни найнижчі. На етапі спаду ціни низькі, але якщо виробництво знижується швидше, ніж попит, то може підвищиться, а ціни на вироби, зняті з виробництва, як правило, вище.

60. Основні детермінанти оптимальної цінової стратегії(цс).

Підготовка ЦС повинна вкл. її оптимізацію. Причому на 1-ому етапі необхідно здійснювати оптимізацію стратегії на базі прогнозу менеджменту відносно майбутньої динаміки цін конкурентів абстрагуючись від їх реакції на новий продукт. На 2-ому стратегія пере провіряється з урахуванням появи на ринку нового товару і можливої цінової реакції на нього з боку конкурентів.

Якщо в наявності є інфо відносно впливу цін на збут і прогнози динаміки цін у конкурентів, то можна сформулювати умови для стратегічного оптимальної ціни яка повинна максимізувати довгостроковий прибуток:

При виборі цінової політики повинно бути врахована значна кількість критеріїв: частка ринку у конкурентів, швидкість розширення ( звуження ) ринку; реальні та потенційні потужності фірми; можливість фірми через ціну та ефективність продукції впливати на поведінку споживачів; співвідношення між часткою ринку і прибутком; імовірнісні цінові реакції та ініціативи конкурентів. Фірма повинна намагатися максим. точно кваліфікувати вплив власної цінової політики на збут, частку ринку, витрати, прибуток і довгострокові інвестиції.