Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

4. Розкрийте сутність процесу комплексного аналізу цінової чутливості споживачів

В сучасних умовах фактори цінової політики характеризуються динамічністю, високим ступенем взаємовпливу. Тому ці фактори потребують управлінського впливу з боку керівництва підприємств. Проведення комплексних маркетингових досліджень факторів ціноутворення, а також управління ними сприятимуть як підвищенню дієвості цінової політики, так і досягненню конкурентних переваг на ринку.

Аналіз ціноутворення необхідно здійснювати на підприємствах з метою визначення верхнього рівня ціни. До того ж, при визначенні діапазону варіації цін доцільно враховувати, що зміни цін повинні знаходитися в межах можливостей споживача, рівня цін конкурентів і витрат підприємства.

Комплексний аналіз цінової чутливості споживачів слід здійснювати за наступними етапами:

аналіз факторів, що викликають загальні зміни попиту;

підготовка інформаційної бази аналізу попиту;

дослідження цінової еластичності попиту (за допомогою аналізу коефіцієнтів цінової еластичності попиту);

оцінка перехресної еластичності попиту;

дослідження факторів цінової чутливості споживачів;

аналіз впливу цінової еластичності попиту на обсяг збуту підприємства;

оцінка чутливості покупців до цін на основі дослідження системи цінностей споживачів.

При аналізі цінової чутливості споживачів необхідно оцінювати не тільки залежність попиту від зміни ціни, але й зміну загальних умов, в яких ця залежність реалізується. Аналіз попиту і факторів які його визначають, необхідно здійснювати на всіх стадіях та етапах процесу управління ціноутворенням.

Даний аналіз є попереднім, тому що на його основі формується цінова політика підприємства. Він виступає невід'ємною частиною поточної діяльності та інструментом оперативного управління ціновою політикою. Аналіз попиту і його детермінант слід використовувати і на заключному етапі процесу управління - для визначення ступеня досягнення встановлених цілей.

5. В чому полягає зміст такого етапу управління ціновою політикою підприємства, як моніторинг цін конкурентів?

В умовах постійної ринкової динаміки моніторинг цін може стати однією з найважливіших завдань для торгової компанії. Цінові дослідження різного характеру допоможуть зберігати конкурентоспроможну позицію, управляти купівельним попитом і збільшувати рентабельність товарів.

Етапи:

  1. Створіть спеціальний файл або електронну програму для локального використання, які будуть служити вам шаблоном для моніторингу цін. Даний ресурс має включати в себе список основних товарних позицій і послуг вашої компанії, перелік конкурентів і пропоновані ними товарів.

  2. Виділіть коло основних конкурентів вашої компанії, діяльність яких безпосередньо впливає на вашу цінову політику. Розбийте їх на кілька смислових груп.

  3. Визначте методи відстеження цін по основних позиціях або компаніям. Ви можете підписатися на постійну електронну розсилку прайс-листів, яка дозволить вам бути в курсі найменших змін. На жаль, подібний метод прийнятний далеко не для всіх компаній.

  4. При моніторингу цін не забувайте про додаткові умови, які можуть вплинути на остаточну вартість товару. Так, офіційний прайс-лист компанії допоможе розуміти суттєві знижки. Обов’язково враховуйте дані умови, оскільки в результаті ціновий рівень на певні товари інших фірм може бути значно нижчим.

  5. Складіть графіки зміни цін по найближчих конкурентів. Проаналізуйте динаміку і розгляд основні фактори, що впливають на зростання або зниження вартості. Під час аналізу цін спробуйте також виділити передбачувану торговельну націнку.

  6. Сегодня моніторингом цін займаються фахівці з кожним товарним напрямку, і роблять вони це якісніше: швидше знаходять аналоги, запам'ятовують, де лежать товари різних груп. Збирати інформацію може керівник напрямку особисто або його співробітники .

Кожен збирає і фіксує інформацію , використовуючи свої методи: хтось фотографує цінники на мобільний телефон, хтось ходить по відділу або магазину і записує інформацію на диктофон, а потім її розшифровує, хтось запам'ятовує дані або вносить їх у табличку, як тільки виходить з магазину. Звичайно, не всі продавці й охоронці чужих магазинів раді «розвідникам», і хоча за законом не можуть нічого зробити, на практиці проганяють або не пускають. Тому ходити по магазину і відкрито переписувати всі ціни ніхто не буде. Але з часом таких проблем стало менше: з великими магазинами нам вдалося домовитися (адже їх працівники теж ходять до нас за інформацією), а на ринках продавцям зазвичай абсолютно все одно, що їх ціни на тижні хтось переписує. Найцікавіше в тому, що ціни ми і знижуємо, і підвищуємо, тобто маржинальність тримається на нормальному рівні. Справа в тому, що конкуренти не йдуть за нами до кінця і в якийсь момент встановлюють більш високу ціну. Ми, побачивши це при моніторингу, теж підвищуємо ціну, але залишаємо її нижче, ніж у конкурентів (знову-таки для різних товарних груп встановлено різний відсоток можливого підвищення). Так що межа для зниження цін, можливо, і є, а от варіювати їх (знижувати, а потім трохи підвищувати) можна до нескінченності.