Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

7.Яким чином відбувається вибір методу ціноутворення?

Ціноутворення - це процес встановлення цін на товари та послуги.Процес ціноутворення здійснюється на основі методології. Методологія ціноутворення — це сукупність найбільш загальних правил формування ціни, пов'язаних в основному з макроекономічними особливостями господарської системи, а також із різними сферами ціноутворення. Існують такі методи ціноутворення як методи прямого ціноутворення та методи непрямого маркетингового ціноутворення. Методи прямого ціноутворення передбачають безпосереднє визначення ціни, тобто дозволяють отримати кількісну характеристику ціни. Методи непрямого ціноутворення не дозволяють безпосередньо визначити ціну, але ці методи впливають або на саму ціну, або на її сприйняття споживачами. Тож, щоб вибрати метод прямого ціноутворення необхідно встановити з чого виходить ціноутворення (Виходячи з витрат (Середні витрати + прибуток, Граничне ціноутворення, Аналіз беззбитковості),Виходячи з попиту(На основі аналізу суб’єктивних характеристик продукту, На основі цінової еластичності),З урахуванням конкуренції (Метод поточної ціни, „Простування за лідером”, З урахуванням реакції конкурентів,Тендерне ціноутворення),В рамках товарної номенклатури (За номенклатурною групою,Обмеження кількості цін), За географічним принципом (Зональне ціноутворення, Ціноутворення відносно базисного пункту, Франко-ціни, Ціни „Інкотермс”),За типовими умовами (Біржове ціноутворення, Ціноутворення з урахуванням державної цінової політики). При виборі непрямого методу ціноутворення необхідно визначити на що саме фірма хоче загострити свою увагу, а саме на маркетингову політику торговельного кредитування, кондицій чи знижок.

2. Висвітліть зміст комплексної системи інформаційного забезпечення ціноутворення на підприємстві.

Ефективність функціонування будь-якої системи, в тому числі ціноутворення, великою мірою залежить від інформаційної бази.

Під системою інформаційного забезпечення розуміють процес безперервного, цілеспрямованого отримання інформації, різних показників, без яких неможливо зробити аналіз системи ціноутворення, розробити ціну та прийняти управлінське рішення з проблем маркетингу.

Інформаційна база має велике значення для ефективності прийняття відповідного рішення. Тому ця інформація повинна відповідати певним вимогам (рис. 2.1). Головними з них с такі.

1. Корисність. Ця вимога визначає, наскільки отримана інформація впливає на прийняття відповідних рішень, наскільки вона е корисною для розробки та визначення ціни на товар підприємства в цілому.

2. Обсяг інформації. Інформація повинна мати завершений характер, тобто в повному обсязі характеризувати різні аспекти діяльності підприємства.

3. Фактичність. Інформація повинна відображати реальний стан діяльності підприємства, характеризувати не тільки внутрішнє, а й зовнішнє економічне середовище, включаючи правові аспекти, законодавчу базу, різні екологічні чинники, які впливають або можуть вплинути на діяльність підприємства.

4. Динамізм. Інформація повинна відображати етап справ на конкретний час, причому це стосується як минулого часу, так і сучасного та майбутнього. Треба мати на увазі характер інформаційних потоків та строки їх отримання. Важливе значення має оперативність отримання інформації, і чим менший час її проходження від миті здійснення будь-якої події до періоду отримання її керівництвом підприємства, тим ефективніше рішення може бути прийнято

5. Ефективність. Отримання інформації не має бути дорожчим, ніж користь від її отримання при підготовці та прийнятті рішення.

Інформаційна база складається з різних джерел отримання, показників та елементів, які умовно можна поділити на такі групи (рис. 2.2).

Тому формування цінової політики обумовлює необхідність системного підходу до інформаційного забезпечення обґрунтування управлінських рішень о цінах. Фахівці з інформації пропонують комплексну систему інформаційного забезпечення процесу ціноутворення, яка включає шість окремих систем: систему інформації про ринок у цілому; систему інформації про урядову політику; систему інформації про витрати; систему інформації про конкурентів; систему інформації про покупців; систему інформації про обсяги збуту і прибутку підприємства. Використання цієї інформації в повному обсязі дає можливість підприємству прийняти оптимальне управлінське рішення при виборі цінової політики і встановленні ціни на свою продукцію. Тому надзвичайно важливим є визначення ціни на продукт, товар або послугу відповідно до об’єктивної інформації про стан конкурентної ситуації на ринку.