Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

65.Необхідність проведення оцінки цінових рішень.

Підприємництво в ринковій економіці завжди пов'язане із невизначеністю в оцінці кон'юнктури та

перспективи ринку. В ринковій економіці держава не несе відповідальності за обов'язки та дії підприємства,

наслідки втрат несе саме підприємство, що впливає на його фінансово-господарські результати. Фактор ризику є сильним стимулом активізації підприємництва, в галузі дослідження можливостей ринку, раціоналізації діяльності підприємництва, пошуку нових ринків та виробничих резервів. Будь-яке починання потребує мужності. Будь-яке рішення без елементу ризику не є рішенням. Ризик в підприємництві - це імовірність виникнення збитків чи будь-яких втрат в результаті того, що ситуація, передбачена прогнозом, планом, процентом, програмою не виникла. Отже ризик - це імовірність поняття і він може бути виміряний і вивчений в термінах теорії ймовірностей та математичної статистики. Ймовірність випадку визначається як міра, число, яке показує співвідношення числа сприятливих випадків результатів до загальної кількості всіх можливих і рівно можливих результатів в системі запланованих заходів. Підприємство бажає "ризикнути" і отримати або додатковий доход за рахунок підвищення ціни продукції в порівнянні з ринковою, або розширити реалізацію за рахунок встановлення знижених цін. Розраховуючи отримати додатковий доход, підприємство в той же час ризикує і може втратити той доход, який би воно отримало за умови торгівлі за ринковими цінами. Можна припустити, то чим більше відхилення цін підприємства від ринкових, тим більшою буде імовірність зростання можливих втрат. Але в той же час зберігається і певна імовірність отримання додаткового доходу. В одиниці підприємницького ризику використовують наступні основні характеристики:

- математичне очікування значення економічного показника, обумовленого невизначеністю

ситуації. Зазвичай визначається як середньозважене по імовірності всіх можливих його значень:

- дисперсія. Дає більш узагальнену оцінку відхилень і являє собою середньозважене квадратів

відхилень конкретних показників від математичного очікування, тобто від середнього очікуваного його

значення:

- середньоквадратичне відхилення або стандартне відхилення - це корінь квадратний із дисперсії.

66.Методика оцінки рівня ризикованості цінових рішень

Математичне очікування М(х) застосовується для усереднення досліджуваних величин, цін, які залежать від ряду випадкових умов.М(х) -1 XjP(xj). j- 1,2,..n

З математичним оцінюванням як пр-ло пов'язують точку, в межах якої імовірність має найбільше значення. Тому в економічних розрахунках часто використовуються показники середніх цін, індекси середніх цін, середньої собівартості, середньої рентабельності. Абсолютні відхилення Axj показують абсолютні розміри варіації значені, досліджуваної величини. При цьому необхідно знати максимальні значення абсолютних відхилень в додатковому та від'ємному напрямках. При цьому певну інформацію надають також відхилення конкретних цін від їх середнього значення. ДисперсіяД(х) -1 [xj - М(х)] * P(xj); надаючи загальну характеристику квадратів відхилень випадкової величини, дозволяє: по-перше, усунути різницю в додатних та від'ємних відхиленнях, оскільки квадрат від'ємної величини є додатною величиною; по-друге, при її визначенні підсилюється значеній великих відхилень і зменшується значення малих відхилень. При визначенні рівня ризикованості цінових рішень використовується так званий принцип практичної впевненості, який можна сформувати наступним чином: якщо імовірність деякого випадку незначна, то можна бути впевненим, що за умови однократного виконання дія Л випадок Б не відбудеться.-В ціноутворенні це може бути висновок про можливі відхилення попиту при зміні ціни, відхилення можливих доходів, прибутку.