Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

55. Як на практиці може бути використаний зв’язок між товарами в асортименті з позицій попиту і витрат?

При визначенні вихідної ціни на товар важливо встановити взаємозв’язок між ціною і попитом на товар (обсяг його збуту) та встановити цінову еластичність. Попит – асортимент товарів або послуг, який пропонується клієнтам в певний час і по відповідній ціні, що відповідає конкретним потребам і купівельній спроможності клієнтів.

Залежність між ціною і рівнем попиту, що склався при цьому, характеризується відомою всім "кривою попиту". Крива показує, яка кількість товару буде продана на ринку по різних цінах, що можуть бути стягнені у рамках певного відрізку часу. В звичайній ситуації попит та ціна знаходяться в обернено пропорційній залежності - чим вища ціна, тим нижчий попит і навпаки.

Фірма завжди прагне встановити на товар ціну, яка повністю покриває усі витрати на виробництво і збут, а також дає можливість отримати справедливу норму прибутку. Коли ж ці витрати не покриваються, подальша комерційна діяльність втрачає сенс. Велике значення при проведенні аналізу витрат має їх поділ на постійні і змінні.

Поряд з тим, в практиці свого функціонування підприємство стикається з ситуацією, коли:

· витрати зростають;

· витрати зменшуються.

56. Шляхи застосування цінової дискримінації.

Цінова дискримінація - різного рівня цін для різних сегментів ринку. Об’єктивність такої політики зумовлена тим, що у різних груп, в залежності від їх соціально-економічного становища і кон’юнктури ринку, існує свій допустимий рівень цін.

Шляхи застосування цінової дискримінації:

  • Створення різних умов споживання товару ( наприклад, різні місця в театрі);

  • Створення фізичних бар’єрів. ( наприклад, пляшка пива у нічному клубі може сягати 16 грн., в той час як у кіоску поруч з клубом – 2 грн.);

  • Ексклюзивність товару. ( наприклад, новітні розробки у медичній сфері, лікувальні засоби);

  • Внесення незначних модифікацій у товар;

  • Різні умови постачання ( оплати) товару. ( наприклад, збільшення ціни можливе за рахунок надання гарантії).

57. Які існують види конкурентної поведінки в галузі ціноутворення?

В залежності від конкурентної поведінки фірми мають приймати рішення щодо вибору цінового рівня та зміни ціни по відношенню до цінової політики лідера ринку.

Так, наприклад, позиціонування ціни може бути пов’язане із стратегією цін, яка орієнтується на умови конкуренції. В данному випадку застосовується стратегія конкурентнихцін, яка може проявлятисяпо-різному:

a) Орієнтація на цінового лідера. Як правило зазначена стратегія частіше застосовується на олігополістичних ринках, де одна із фірм, частка якої є найбільшою визначається ціновим лідером. Дана стратегія передбачає співвідношення рівня цін фірми із рухом і характером цін лідера.

b) Цінові війні. Виробник намагається встановити найнижчу ціну на ринку. За умови відповідного зниження цін конкурентом виробник вступає в цінову війну, щоби не втратити клієнтів.

c) Цінового лідерства. Виробник намагається запровадити на ринку високу ціну. Існує декілька типів лідерства: лідерство домінуючої фірми; лідерство на випередження ( ініціювання бажаної зміни цін); лідерство за спільною згодою, коли одна з фірм визнається лідером без будь-якої формальної згоди.