Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ценообразвание єкз..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

13. Висвітліть особливості управління ціновими ризиками як процесу взаємопов’язаного виконання функцій управління ризиками.

При розгляді управління ціновими ризиками як процесу взаємопов'язаного виконання функцій управління ризиками необхідно виділити такі загальні функції як: планування, організація, координація, регулювання, стимулювання, контроль.

Так, здійснення функції планування в процесі управління ціновими ризиками на підприємствах передбачає:

1. оцінку можливих наслідків реалізації певної цінової політики;

2.. аналіз джерел появи цінових ризиків;

3. виявлення та оцінку факторів ризику у ціновій політиці;

4. прогнозування та оцінку тенденцій зміни основних показників фінансово-господарської діяльності підприємства при реалізації ризиків.

Особливу значимість у даний час набуває аналіз джерел появи цінових ризиків.

У зв'язку з цим підприємствам рекомендується здійснювати ретельну оцінку наступних джерел появи цінових ризиків:

1. необґрунтоване визначення принципів ціноутворення;

2. необґрунтований вибір критеріїв встановлення цілей цінової політики;

3. помилки, пов'язані з оцінкою ступеня впливу факторів ціноутворення;

4. відставання темпів росту ціни від інфляції;

5. ігнорування цінової чутливості споживачів у процесі формування цін конкурентів;

6. необґрунтований вибір методу ціноутворення;

7. відсутність гнучкого механізму корегування цін.

Здійснення функції організації в процесі управління ціновими ризиками передбачає визначення окремих видів заходів, обсягів і джерел їх фінансування, а також служби з управління даними ризиками. Організація управління ціновими ризиками в підприємствах повинна визначатися такими факторами як: масштаби діяльності підприємства; рівень організації роботи з ціноутворення; наявність на підприємстві служби маркетингу; рівень кваліфікації робітників в області проведення маркетингових досліджень, використання сучасних методів економічного аналізу.

14. Сутність ціни з точки зору економічної теорії.

Як відомо, існують різні погляди на економічну природу вартості, а значить і ціни. Теорія трудової вартості (А.Сміт, Д.Рікардо,К.Маркс) визначає сутність ціни як грошову форму вартості товара, що утворюється суспільно необхідним робочим часом.

Теорія граничної користності (У.Джевонс, К.Менгер) трактує ціну як продукт суб”єктивних з точки зору покупця і продавця визначень вартості, де загальна вартість благ, які приймають участь в виробництві регулюється граничною корисністю кінцевого продукті. Відомі також і інші теорії вартості, які поєднують ці дві протилежні точки зору (наприклад, теорія А.Маршалла, що визнає рівними роль витрат і користь при формування ціни).

В зарубіжній економічній науці найбільше поширення має точка зору П. Самуельсона, який вважає, що конкурентна ціна визначається попитом і пропозицією і в обмеженій мірі витратами виробництва, а також теорія Ф.Котлера , згідно якої ціна являє собою певну суму грошей, якою оплачується одиниця товару, тобто є мірою, еквівалентом за допомогою якого товар обмінюється на гроші.