Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать
    1. Нормативні параметри форматування наукової роботи

Випускну роботу друкують за допомогою комп’ютерної техніки на одній стороні аркуша білого паперу формату А 4 (210 х 297 мм) з книжною орієнтацією до 28-30 рядків на сторінці та 60-65 знаків у кожному рядку, кожна прогалина між словами рахується за один знак. За необхідністю можна використовувати також папір формату АЗ (297 х 420 мм) для виконання таблиць та ілюстративного матеріалу. Закінчена робота повинна мати тверду палітурку.

Оформлення випускної роботи за допомогою комп’ютерної техніки виконується з використанням шрифтів текстового редактора Word (або більш високої версії) з полуторним міжрядковим інтервалом і кеглем 14 пунктів (у дюймі 72 пункти). Широко використовуються шрифти Times New Roman або Courier New.

Шрифти машинописний і Courier New відносяться до категорії моноширинних (усі букви й інтервали мають однакову ширину). Шрифт Times New Roman належить до категорії таких, що масштабуються, тобто літери, знаки, інтервали мають різну ширину. Тому при застосуванні різних типів шрифтів рядки з однаковими берегами сторінки вміщують різну кількість знаків. Стандартна кількість знаків у кожному рядку в межах 60-65 зберігається за умов застосування різних величин берегів сторінки для різних шрифтів.

Кількість знаків у роботі визначає її обсяг. За одиницю обсягу авторського твору прийнято авторський аркуш, який дорівнює 40 тис. друкованих знаків разом з літерами, розділовими знаками, цифрами, а також прогалинами між словами. Якщо на сторінці 30 рядків, а в кожному рядку – близько 60 знаків, кількість знаків на сторінці 1800. Тоді один авторський аркуш складатимуть 40000 : 1800 = 22 сторінки.

Усі сторінки випускної роботи нумерують від титульного аркуша до останньої сторінки. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють арабськими цифрами в правому верхньому куті сторінки без будь-яких додаткових знаків (тире, крапки).

Відстань між назвою розділу і наступним текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервалам, тобто текст повинен починатися після одного пропущеного рядка. Така ж відстань витримується між кінцем тексту й заголовком підрозділу, заголовком розділу й підрозділу.

Міжрядковий інтервал у заголовку розділу або підрозділу повинен бути таким же, як і в тексті роботи.

Абзацний відступ повинен дорівнювати 8-12 мм.

Не дозволяється розміщувати назву підрозділу, пункту й підпункту в нижній частини сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Текст випускної роботи треба набирати на комп’ютері, залишаючи поля таких розмірів: ліве – 30 (45) мм, верхнє і нижнє – не менше 20 мм, праве – 15 (10) мм. Абзацний відступ має бути однаковим по всьому тексту в межах 12-20 мм.

Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки.

Обсяг випускної роботи

Обсяг основного тексту випускної роботи залежно від освітньо-кваліфікаційного рівня і групи спеціальностей становить: дипломні роботи – 50- 60 сторінок; магістерські – 90-100 сторінок.

3.3. Основні вимоги до випускних робіт

Випускна робота виконується на підставі глибокого вивчення літератури зі спеціальності (підручників, навчальних посібників, монографій, періодичної літератури, журналів, у тому числі й іноземною мовою, нормативної, довідкової літератури тощо).

У кожній випускній роботі повинна бути розроблена основна тема відповідно до програми, що схвалена випускаючою кафедрою, включаючи окремі сучасні й перспективні теоретичні та практичні питання.

За прийняті в роботі рішення та правильність усіх даних відповідає студент – автор випускної роботи.

Розробка випускної роботи здійснюється на основі аналізу наукової літератури й зібраного фактичного матеріалу або за конкретними матеріалами навчальних закладів, зібраних за час переддипломної практики студентів денної форми навчання та за місцем основної діяльності студентів заочної форми навчання. Окремі випускні роботи можуть бути виконані за підсумками навчально-дослідницької роботи студента.

Випускні роботи повинні відповідати таким вимогам:

  1. Ту чи іншу тему може взяти лише один студент.

  2. Робота має носити пошуковий, проблемний характер і сприяти розвитку в студента науково-дослідницьких умінь і здібностей.

  3. Кожна тема супроводжується коротким викладом проблематики, яку необхідно розкрити в роботі. З основними аспектами роботи науковий керівник знайомить студента на першій консультації.

  4. У ході опрацювання теми студент може доповнювати і дещо змінювати основні її напрями й розширювати, уточнювати досліджувану проблему.

  5. Опрацьовуючи наукову літературу (особливо статті з проблеми дослідження), слід зважати, що різні автори можуть висловлювати неоднакові погляди на суть проблеми, шляхи її розв’язання.

  6. Під час написання роботи необхідно ретельно обдумувати ілюстративний матеріал, прагнути, щоб він відображав сучасний стан досліджуваної проблеми [15, с. 18].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]