Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1238.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
564.74 Кб
Скачать

25

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА ВИДОБУВАННЯ НАФТИ І ГАЗУ ТА ГЕОТЕХНІКИ

Методичні вказівки

До виконання контрольної роботи

З курсу “Інженерна геологія і гідрогеологія”

Для студентів спеціальностей:

6.092600 “Водопостачання та водовідведення”

6.092100 “Теплогазопостачання і вентиляція”

(заочна форма навчання)

Полтава 2006

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з курсу “Інженерна геологія і гідрогеологія” для студентів спеціальностей 6.092600 “Водопостачання та водовідведення” 6.092100 “Теплогазопостачання і вентиляція” (заочна форма навчання). – Полтава: ПолтНТУ. – 2006. – 24 с.

Укладачі: О.В.Андрієвська, канд. техн. наук, доцент,

С.В.Біда, канд. техн. наук, доцент.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри видобування нафти і газу та геотехніки М.Л.Зоценко, доктор техн. наук, професор

Рецензент: Ю.Й. Великодний, канд. техн. наук, доцент

Затверджено радою університету

протокол № 4 від 06.07.2006 р.

Літературний редактор Н.В.Жигилій

Коректор Н.О.Янкевич

Вступ

Загальні відомості про геологію, гідрогеологію та інженерну геологію. Короткий історичний огляд розвитку інженерної геології. Роль вітчизняних учених та інженерів у розвитку інженерної геології. Методи інженерної геології. Зв’язок курсу з іншими науками.

Розділ I. Основи геології

Основні відомості про Землю. Будова Землі, земної кори, її температурний режим.

Мінерали й гірські породи. Фізичні властивості мінералів та їх класифікація. Основні типи гірських порід. Умови утворення гірських порід i форми їх залягання.

Геологічна хронологія. Поняття про абсолютний і відносний вік гірських порід та методи його визначення. Короткі відомості про геологічну історію території України.

Загальна характеристика геологічних процесів. Внутрішні і зовнішні геологічні процеси. Рухи земної кори й дислокації. Магматизм та вулкани. Сейсмічні явища, їх реєстрація. Сейсмічне мікрорайонування території. Вивітрювання. Геологічна діяльність вітру. Геологічна діяльність поверхневих текучих вод. Геологічна діяльність океанів і морів, озер, боліт, льодовиків.

Вплив геологічних процесів на геоморфологічні умови України.

Розділ II. Основи гідрогеології

Підземні води, їх походження. Види води в гірських породах. Класифікація підземних вод. Верховодка, ґрунтові води, міжпластові ненапірні і напірні (артезіанські) води. Режим підземних вод. Проблема підтоплення. Визначення потенційної підтоплюваності території.

Рух води в гірських породах. Фільтрація і її закономірності. Закон Дарсі. Коефіцієнт фільтрації й методи його визначення за розрахунком, у лабораторних та польових умовах. Карти дзеркала ґрунтових вод у гідроізогіпсах. Визначення напрямку і швидкості руху ґрунтових вод. Визначення витрат потоку води з горизонтальним та похилим водотривким шаром. Досконалі й недосконалі водозабірні споруди. Приплив води до водозабірних споруд. Приплив води до колодязя (свердловини) у випадку ненапірного і напірного водоносного шару. Приплив води до канави та котловану.

Взаємодія колодязів (свердловин). Використання взаємодії колодязів (свердловин) для організації водозниження. Проведення дослідних відкачок води. Водовідлив, дренаж.

Розділ III. Основи ґрунтознавства

Ґрунти. Класифікація ґрунтів за ДСТУ Б.В.2.1-2-96 (ГОСТ25100-95). Властивості ґрунтів. Класифікаційні показники глинистих і піщаних ґрунтів. Основні й похідні показники фізичних властивостей ґрунтів. Міцнісні і деформативні властивості ґрунтів та їх показники.

Просадочні ґрунти на Україні та їх властивості. Пливуни. Слабкі водонасичені ґрунти. Насипні, намивні ґрунти. Ґрунти в умовах вічної мерзлоти. Особливості будівництва в умовах указаних ґрунтів. Зсуви, суфозія і карстові явища.

Інженерно-геологічні вишукування у будівництві. Завдання інженерно-геологічних вишукувань. Фактори, які визначають обсяг робіт при проведенні інженерно-геологічних вишукувань. Інженерно-геологічні вишукування на стадії проектного завдання і на стадії робочих креслень. Інженерно-геологічні карти та розрізи.

Види робіт при проведенні інженерно-геологічних вишукувань. Улаштування розвідувальних виробок. Проходка шурфів вручну та механічним способом. Буріння свердловин. Порядок відбору й зберігання монолітів i зразків ґрунтів iз розвідувальних та технічних виробок. Зондування і пенетрація. Польові дослідні роботи. Визначення фізико-механічних властивостей ґрунтів у польових і лабораторних умовах.

Складання технічного звіту. Особливості інженерно-геологічних вишукувань на майданчиках підземних споруд, трасах трубопроводів тощо. Інженерно-геологічна експертиза. Пошуки, розвідка й оцінка родовищ місцевих будівельних матеріалів, техніко-економічна ефективність інженерно-геологічних вишукувань.

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Мета вивчення дисципліни – здобути знання про будову, склад та умови розповсюдження гірських порід, про геологічні процеси, як природні, так і ті, що виникають у зв’язку з будівництвом й експлуатацією будівель і споруд, для розроблення рекомендацій до регулювання цих процесів та охорони навколишнього середовища.

У процесі вивчення дисципліни студенти повинні знати основні форми залягання гірських порід, що викликані природними геологічними процесами, інженерною діяльністю людини; режимом та рухом води в гірських породах, властивостями ґрунтових вод, водозниженням; особливими інженерно-геологічними умовами; сучасні методи досліджень властивостей ґрунтів.

Після вивчення курсу студент має вміти оцінити інженерно-геологічні та гідрогеологічні умови будівельного майданчика; приймати технічно обґрунтовані рішення, враховуючи вимоги охорони навколишнього середовища, навчитися виділяти і правильно оцінювати особливі ґрунтові й гідрогеологічні умови та райони сейсмічної активності.

Курс “Інженерна геологія і гідрогеологія” студенти заочної форми навчання вивчають самостійно згідно з програмою за рекомендованими в програмі підручниками.

У період сесії для студентів в університеті читаються оглядові лекції.

Передбачені навчальним планом контрольні роботи виконують лише після повного засвоєння теоретичного курсу або після засвоєння відповідних розділів. Студент виконує один із десяти варіантів контрольної роботи (за останньою цифрою в номері залікової книжки) в окремому зошиті і направляє в університет на рецензування. Робота, яка має позитивну рецензію, захищається студентом у період сесії.

Рисунки та креслення, а також розрізи і карти виконують на креслярському папері або на міліметровому папері. Рішення повинні бути подані з необхідними поясненнями.

Студенти відвідують лабораторні заняття в період сесії. За умови виконання всіх лабораторних робіт та при успішному захисті контрольних робіт студенти отримують залік.

Література

  1. Інженерна геологія. Механіка ґрунтів, основи і фундаменти: Підручник / М.Л.Зоценко, В.І.Коваленко, В.Г.Хілобок, А.В.Яковлєв. – К.: Вища шк., 1992. – 408 с.

  2. Пешковский Л.М., Перескокова Т.М. Инженерная геология. 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Высш. шк., 1982. – 341 с.

  3. Ананьев В.П., Передельский Л.В. Инженерная геология и гидрогеология. – М.: Высш. шк., 1980. – 271 с.

  4. ДСТУ Б.В.2.1-2-96 (ГОСТ 25100-95) Ґрунти. Класифікація. Видання офіційне. Введений 01.11.96.

  5. СНиП II-7-81. Строительство в сейсмических районах /Госстрой СССР. – М.: Стройиздат, 1982. – 48 с.

  6. СНиП 2.02.01-83*. Основания зданий и сооружений /Минстрой России. - М.: ГП ЦПП, 1995. - 48с.

  7. СНиП 1.02.07-87. Инженерные изыскания для строительства /Госстрой СССР, ГУГК СССР. – М.: ЦИТП Госстроя СССР, 1988. – 104 с.

  8. Пособие по проектированию оснований зданий и сооружений (к СНиП 2.02.01-83) /НИИОСП им. Герсеванова. – М.: Стройиздат, 1986. – 415 с.

І. Визначення характеристик ґрунту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]