Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

134

Передмова

Одним з ефективних шляхів підготовки майбутніх філологів, учителів-словесників є поліпшення організації самостійної та дослідницької роботи студентів, підготовка їх до творчої діяльності.

Студент за час свого перебування в університеті повинен не лише глибоко засвоїти теоретичний матеріал із загальнонаукових та фахових дисциплін, підвищити культуру усного та писемного мовлення, добре опанувати методику навчання української мови в середніх освітніх закладах, а й здобути міцні практичні навички самостійно опрацьовувати наукову літературу, досліджувати мовні явища, робити певні наукові висновки. Формуванню навичок навчально- та науково-дослідницької роботи у студентів сприяють навчальні дисципліни, спецкурси та спецсемінари, участь у гуртках і наукових конференціях, всеукраїнських конкурсах наукових робіт, підготовка реферативних повідомлень тощо. Особливе місце в науково-дослідницькій діяльності майбутніх фахівців-філологів займає написання курсових та випускних (дипломних, магістерських) робіт. Основна мета виконання цих робіт – спонукати студентів до наукової діяльності, стимулювати бажання пізнавати філологічні та інші науки, розвивати вміння самостійно й критично осмислювати наукові праці, глибоко вивчати методологічні основи мовознавчої та методичної науки, вибирати з великої кількості літератури той матеріал, який стосується теми дослідження, висловлювати свої думки, дотримуючись логіки викладу, систематизувати, аналізувати думки вчених, проводити власні спостереження, анкетування, експеримент, описувати їх, робити висновки, практично використовувати набуті теоретичні знання з лінгвістики та методики навчання рідної мови.

Метою пропонованого посібника є надання допомоги студентам ІІ-V(VІ) курсів у підготовці й написанні навчально- та науково-дослідницьких робіт, передбачених навчальними планами вищої школи філологічного профілю.

Методичні рекомендації адресовані студентам очної, заочної та екстернатної форм навчання. Вони допоможуть подолати труднощі у навчально- та науково-дослідницькій діяльності, забезпечать освоєння технології підготовки рефератів, курсових та випускних (дипломних і магістерських) робіт. Студенти ознайомляться з вимогами до написання й захисту цих робіт, із зразками їх оформлення.

Розділ 1 основні Вимоги до написання рефератів

    1. Вимоги до підготовки та написання реферативних робіт

Реферат – це перший крок розвитку в студентів умінь і навичок науково-дослідницької діяльності. Реферат (нім. Referat, від лат. Refero – доповідаю) – це короткий виклад у письмовій чи усній формі основного змісту роботи чи низки робіт, що вивчалися, з аналізом запропонованих шляхів вирішення певної проблеми, а також висловлення про неї власних міркувань автора.

Як правило, реферат готується з певної теми і в ньому узагальнюється декілька праць, присвячених цій темі (підручників, посібників, монографій, статей тощо). Він забезпечує формування навчально-дослідницьких умінь і навичок студентів і є підготовчим етапом до написання курсових, дипломних і магістерських робіт, що вимагають проведення самостійної дослідницької діяльності. У рефераті необхідно висловити своє ставлення до аналізованої проблеми, інакше він перетвориться на звичайний конспект.

Метою підготовки реферату є поглиблення й розширення знань, професійної ерудиції; демонстрація вмінь критично осмислювати вивчений матеріал, аналізувати, узагальнювати та описувати власні спостереження; практично реалізовувати теоретичні положення в самостійних розробках.

Робота над рефератом має такі цілі:

  • розвиток мислення: уміння аналізувати, зіставляти, узагальнювати та систематизувати опрацьований матеріал, формулювати висновки;

  • поглиблення знань студентів з мовознавчих дисциплін та лінгводидактики;

  • розвиток умінь самостійно знаходити та опрацьовувати науковий матеріал, користуватися науковими джерелами, довідковою літературою, робити виписки;

  • формування вмінь реферування;

  • оволодіння основами наукового писемного мовлення;

  • формування риторичних умінь – умінь виступати перед аудиторією [14, с.4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]