Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

2.9. Оцінювання курсової роботи

В останній редакції курсову роботу студент у встановлений термін подає керівникові на перевірку. Після встановленого терміну курсова робота на перевірку не приймається.

Студент, який не виконав курсову роботу, не переводиться на наступний курс і відраховується з університету.

Керівник уважно перевіряє роботу. Під час її перевірки звертається увага на такі питання:

  1. Композиція курсової роботи: зміст (план), позитивне й негативне в його оформленні; система викладу: як розкрито в роботі питання, зазначені в змісті, і в якому обсязі; пропорційність частин; повнота використання літератури; послідовність, логічність викладу, зв’язок окремих частин роботи.

  2. Зміст курсової роботи і якість наукового апарату та його оформлення; критичне ставлення до поглядів різних авторів; правильність висловлених теоретичних положень, тверджень та розроблених на основі самостійного аналізу дібраного фактичного матеріалу висновків, повнота викладу.

  3. Мовностилістичне оформлення роботи: культура мови автора, додержання орфографічних, пунктуаційних і стилістичних норм літературної мови.

  4. Зовнішнє оформлення роботи: почерк (якщо це рукопис, а не комп’ютерний набір), поля, виділення окремих частин за допомогою певних знаків (арабських цифр, позначок) та за допомогою абзаців; логічні переходи, що пов’язують окремі частини викладу; точне оформлення цитат, посилань на джерела; додержання правил оформлення бібліографії.

  5. Особлива увага звертається на вміння самостійно викласти матеріал теми, творчо використати опрацьовану наукову літературу.

Аналіз роботи складається з трьох частин:

  • Стислий огляд позитивних якостей роботи.

  • Докладний аналіз істотних недоліків та помилок у ній.

  • Висновки й оцінка роботи.

Якщо в роботі наявна велика кількість помилок (орфографічних, пунктуаційних, стилістичних), то вона оцінюється «незадовільно» навіть тоді, коли зміст і композиція вповні відповідають вимогам.

Неохайно написана чи оформлена робота повертається авторові для належного її оформлення.

Якщо зовнішнє оформлення роботи (титульна сторінка, бібліографія, цитати і посилання на джерела та ін.) містить незначні порушення, то (хоча в цілому робота має позитивні якості) оцінка роботи знижується на один бал, а якщо таких порушень багато, то пропонується їх виправити.

Курсові роботи, оцінені «задовільно» та «добре»,.після перевірки повертаться авторові для удосконалення.

Роботи, оцінені «незадовільно», повинні бути написані заново з урахуванням зауважень і пропозицій наукового керівника.

2.10. Захист курсових робіт

Захист курсової роботи – це завершальний етап роботи студента над дослідженням. Він проводиться публічно перед комісією у складі 2-3 викладачів кафедри, у т.ч. керівника курсової роботи та за присутності студентів-однокурсників.

Студент до захисту готує доповідь, яку викладає чітко й розбірливо, виразно і просто, щоб сама форма його виступу приваблювала учасників захисту. У доповіді корисно вдаватися до такого прийому, як звернення до учасників засідання: зверніть увагу на…, таким чином …, з викладеного вище видно, що… і под.

Результати захисту курсових робіт оцінюються за національною та європейською системами. Оцінка виставляється керівником курсової роботи у день захисту в залікову книжку та відомість і враховується при виведенні загального підсумку навчання студента.

Протокол захисту курсових робіт ведеться в кожній комісії окремо. У ньому фіксується тема, прізвище, ім’я та по батькові студента і його наукового керівника, питання, що були поставлені під час захисту роботи тощо. Після виставлення оцінки протокол підписує кожен член комісії. Протоколи зберігаються на кафедрах протягом п’яти років.

Захист курсової роботи проводиться орієнтовно в такій послідовності:

  • Студент у своєму виступі стисло (5-10 хвилин) обґрунтовує актуальність теми; мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, коротко передає зміст роботи: що вдалося встановити, виявити, довести, якими методами це досягнуто та розкриває висновки, до яких дійшов у результаті дослідження, робить огляд використаної літератури.

  • Студент відповідає на запитання, поставлені членами комісії та присутніми на захисті студентами.

  • Керівник коротко рецензує роботу, вказуючи на позитивне й недоліки в роботі, та пропонує оцінку.

  • У прикінцевому слові студент відповідно реагує на зауваження керівника: погоджується з ними чи захищає свої погляди, твердження, положення і дякує за допомогу в написанні роботи.

  • Рішення комісії про оцінку роботи. Результати захисту курсової роботи оцінюються з урахуванням якості виконаної роботи та рівня її захисту.

  • На завершення захисту курсових робіт керівник відповідає на запитання, що виникли в студентів у ході захисту робіт, інформує про досягнуті успіхи, звертає увагу на типові недоліки й дає конкретні поради щодо їх ліквідації, вказує шляхи подальшого підвищення наукового рівня самостійності дослідницької роботи.

  • Кращі роботи рекомендуються для обговорення на засіданні гуртка, студентській науково-практичній конференції, опублікування в студентських наукових збірниках.

Курсові роботи зберігаються на кафедрах протягом одного року, а потім ліквідуються за актом. Акти зберігаються на кафедрах разом із протоколами захисту курсових робіт п’ять років.

Такий детальний аналіз технології написання і захисту курсової роботи стане в нагоді студентам, як пишуть дипломні й магістерські (випускні) роботи. Різниця полягатиме лише в складності проблеми, вищому рівні самостійності й необхідності глибше осмислювати, аналізувати та інтерпретувати досліджувану проблеми, спираючись на попередній досвід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]