Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

Розділ 3 основні Вимоги до написання й захисту випускних робіт

3.1. Загальні положення про виконання робіт

Одним з ефективних шляхів якісної підготовки філологів, викладачів української мови та вчителів-словесників є поліпшення організації самостійної роботи студентів, підготовка їх до творчої діяльності. Вони мусять не лише глибоко оволодіти програмовим матеріалом, а й навчитися самостійно вдосконалювати свої знання, набуваючи навичок дослідника.

Навчально- й науково-дослідницька робота студентів має на меті поглибити теоретичні знання, навчити самостійно опрацьовувати наукову літературу, проводити дослідження мовних явищ чи навчально-виховного процесу в школі, робити на основі цих досліджень певні наукові висновки.

Основні форми навчально- й науково-дослідницької роботи – це участь у наукових гуртках, проблемних групах, студентських конференціях, всеукраїнських конкурсах; написання рефератів і курсових робіт. Однією з найбільш складних форм науково-дослідної роботи студента є випускні (дипломні та магістерські) роботи. Вони виконуються на випускних курсах, коли у студентів уже нагромаджено значний досвід дослідницької роботи.

Випускні роботи виконуються на завершальному етапі навчання, і вимагають від студентів значних інтелектуальних і творчих зусиль, напруження волі й концентрації уваги на головному предметі дослідження. Основною їх метою є виявлення підготовленості студентів до науково-дослідницької творчості, що дозволило б оцінити:

  • готовність випускників до наступної професійної діяльності; рівень їх навичок самостійної роботи з урахуванням сучасних інформаційних технологій;

  • ступінь відбиття сучасного стану мовознавчої науки, передових тенденцій психології, дидактики, теорії та методики навчання й виховання;

  • уміння застосовувати знання, уміння й навички до наукового дослідження;

  • наукову новизну або практичну значущість;

  • актуальність тематики та використання передового професійного досвіду;

  • результати, отримані дипломниками в процесі педагогічного експерименту;

  • узагальнення й аналіз матеріалів літературних джерел: монографій, наукових і методичних журналів, періодичних видань, архівних документів.

Основні завдання випускної роботи:

  • розвиток наукового мислення;

  • добір та опрацювання наукової літератури й відбір необхідного матеріалу;

  • творче осмислення досліджуваної проблеми, використання досвіду роботи вчителів і власного досвіду педагогічної практики;

  • експериментальна перевірка (для дипломних, магістерських робіт з лінгводидактики) висунутих наукових передбачень, аналіз фактологічного матеріалу;

  • виконання індивідуальної роботи з конкретної теми й виявлення при цьому повної обізнаності з науковою літературою та умінь самостійно розкрити зміст досліджуваної теми.

Випускна робота – індивідуальне завдання науково-дослідницького, творчого характеру, яке виконує студент на завершальному етапі фахової підготовки, одна з форм виявлення теоретичних і практичних знань; уміння застосовувати їх при розв’язанні конкретних наукових, творчих, соціальних і виробничих завдань та містить елементи наукової новизни в певній галузі знань або напрямі практичної діяльності.

До випускних робіт студентів ставляться такі вимоги:

  • актуальність проблеми;

  • визначення стратегії дослідження, його мети, завдань, об’єкта і предмета дослідження;

  • організація й етапи проведення дослідження;

  • доступність висновків і рекомендацій для використання їх у практичній діяльності.

Науковими керівниками випускних робіт призначаються професори й доценти (магістерські роботи), професори, доценти, старші викладачі (роботи освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст»).

Тематика дипломних (магістерських) робіт своїм змістом не виходить за межі програм з мовознавчих дисциплін та лінгводидактики й охоплює всі основні їх розділи. Зміст випускних робіт передбачає ґрунтовні знання з вивчених дисциплін, обізнаність з інноваційними процесами, новими технологіями шкільної освіти [15, с.17].

Студентам надається право пропонувати свою тему випускної роботи з обґрунтуванням доцільності її розробки. У таких випадках перевага надається темам, що продовжують тематику виконаної курсової роботи, або таким, що безпосередньо пов’язані з місцем майбутньої професійної діяльності випускника.

Випускні роботи виконуються студентами як денної, так і заочної форм навчання.

Заміна складання всіх державних випробувань захистом випускної роботи вказаних форм навчання проводиться за розпорядженням ректорату.

Від складання усіх модулів комплексного державного екзамену при захисті випускної роботи можуть звільнятися студенти, що претендують на отримання диплома з відзнакою; студенти, що є призерами всеукраїнських та міжнародних олімпіад, змагань, конкурсів; мають середній бал заліково-кредитної книжки 4 і вище.

Інші категорії випускників освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» звільняються від складання того модуля державного екзамену, з якого підготовлена випускна робота.

Дозвіл на заміну складання модуля державного екзамену захистом випускної роботи дає перший проректор після рішення експертної комісії.

Керівники інститутів та декани факультетів за погодженням із завідувачами кафедр подають у ректорат до 15 листопада рапорти про затвердження тематики випускних (дипломних) робіт студентів, склад наукових керівників, рецензентів.

Наказ видається ректором на підставі рішення вченої ради ВНЗ не пізніше грудня. Зміни щодо тематики випускної роботи вносяться наказом ректора не пізніше березня.

За одним керівником закріплюється не більше восьми випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст»; не більше п’яти випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр».

Учена рада ВНЗ у вересні-жовтні затверджує план роботи із студентами-випускниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]