Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

Розділ 4 Вимоги до написання, оформлення й захисту дипломних робіт

    1. Вимоги до написання дипломної роботи

Дипломна робота – це самостійне наукове дослідження студента, підсумковий творчий екзамен, що дозволяє судити про знання, одержані студентом, та уміння їх застосовувати в практичній роботі.

Написання й захист дипломної роботи завершує підготовку спеціаліста певної кваліфікації. Це складова частина державних екзаменів. Разом з тим дипломна робота – це важлива форма навчальної й наукової підготовки майбутнього фахівця. У процесі її виконання дипломник не лише закріплює, а й розширює знання, одержані під час навчання, поглиблено вивчає одну з тем загального курсу та одержує необхідні навички самостійної наукової роботи.

Переваги дипломної роботи перед державними екзаменами в тому, що підготовка до державного екзамену здійснюється інтенсивно протягом короткого часу, не носить навчального й творчого характеру. Виконання ж і захист дипломної роботи більш позитивно позначається на загальній підготовці майбутнього вчителя-словесника, забезпечуючи поглиблення і розширення теоретичних знань і практичних умінь, набуття навичок творчої діяльності, вивчення й узагальнення передового педагогічного досвіду, літературного оформлення результатів роботи. Підготовка дипломної роботи допомагає виконавцю – майбутньому філологу та вчителю-словеснику набути життєво необхідних навичок творчого підходу та розв’язання теоретичних проблем певної науки.

Метою дипломної роботи є:

  1. Розширення й поглиблення теоретичних знань студентів з обраної проблеми, систематизація й аналіз сучасних наукових підходів до розв’язання теоретичних і практичних завдань.

  2. Поглиблення знань студентів із суміжних дисциплін.

  3. Удосконалення вмінь і навичок студентів самостійно вести наукові дослідження, користуватися сучасною методикою їх проведення.

  4. Набуття навичок організаційної роботи в процесі постановки та проведення експерименту.

  5. Розвиток умінь студентів застосовувати одержані знання при вирішенні конкретних наукових завдань.

  6. Удосконалення навичок самостійної роботи з науковою літературою.

  7. Формування готовності та здатності студентів до самоосвіти й саморозвитку, самостійної дослідницької роботи в майбутній професійній діяльності [14, с. 8].

Теми дипломних робіт обираються студентами на основі розробленого й затвердженого кафедрою переліку орієнтовних тем дипломних робіт, а також з урахування власних наукових інтересів і можливостей. Студент може й сам запропонувати тему дипломної роботи, достатньо аргументовано обґрунтувавши доцільність її розробки (Додаток В).

Матеріали дипломної роботи можуть бути використані для виголошення доповіді на студентських науково-практичних конференціях, написання статті, а також накопичення фактичного матеріалу для подальшої дослідницької роботи.

До дипломної роботи ставляться такі вимоги:

  1. Тема дипломної роботи визначається науковим керівником і затверджується на засіданні кафедри та радою інституту (факультету), де навчається студент, за рік до закінчення університету.

  2. Тема дипломної роботи повинна бути актуальна, відповідати рівневі розвитку конкретної галузі (мовознавчої чи лінгводидактичної) науки і розв’язанню практичних завдань навчання і виховання учнів у загальноосвітній школі.

  3. Робота повинна мати обґрунтування актуальності обраної теми, визначення об’єкта, предмета і цілей дослідження.

  4. Автор повинен дати чітку характеристику методів дослідження, опис і аналіз проведених ним експериментів.

  5. У роботі необхідно розкрити суть проблеми на основі опрацьованої літератури. У ході дослідження здійснюється ґрунтовний аналіз монографічної та періодичної літератури з теми, вивчення й узагальнення передового педагогічного досвіду, використання сучасних методів аналізу й опису проведених методичних експериментів. Завершується робота обґрунтованими висновками та практичними рекомендаціями для використання здобутих автором результатів.

  1. Автор повинен виявити хороші знання джерел і критичної літератури, вміння самостійно аналізувати їх, проводити спостереження, узагальнення.

  2. Робота повинна мати певні елементи наукового дослідження: нові факти, що доводять відомі положення, або нове висвітлення вже відомих фактів, узагальнення й систематизацію матеріалів у світлі поставленої в роботі наукової проблеми.

  3. Дипломна робота має виявити вміння студента методологічно правильно проводити дослідження, інтерпретувати, систематизувати й класифікувати одержані результати.

  4. Випускна робота виконується за відповідною структурою з виділенням окремих її частин, абзаців, з нумерацією сторінок, правильним оформленням посилань, цитат, списку використаної літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]