Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

2.4. Основні вимоги до написання курсових робіт

Курсова робота – форма перевірки якості засвоєння студентами мовознавчих, педагогічних і суспільних дисциплін, вона є засобом виявлення рівня підготовки та індивідуальних здібностей кожного студента, засобом розвитку набутих на практичних і семінарських заняттях навичок самостійного наукового дослідження певних мовознавчих чи методичних питань.

Курсова робота не лише виявляє рівень загальної культури студента та ступінь його вміння робити певні узагальнення й висновки з досліджуваної проблеми, а й спонукає до продовження наукової діяльності на наступних курсах навчання й по закінченні університету.

Отже, написання курсових робіт вимагає від студента умінь: самостійно опановувати науковий матеріал, накопичувати його, спостерігати мовні факти, аналізувати їх, робити необхідні висновки й узагальнення; визначати основне в розвитку теми, виділяти найбільш істотні риси досліджуваного питання, визначати його наукову й практичну цінність.

Виконання курсової роботи має такі цілі:

  • поглиблення знань студентів з актуальних проблем лінгвістики, методики навчання української мови;

  • подальший розвиток умінь самостійного критичного опрацювання наукових джерел;

  • формування дослідницьких умінь студентів;

  • стимулювання студентів до самостійного наукового пошуку;

  • розвиток умінь аналізувати літературні тексти;

  • формування вмінь аналізувати педагогічний досвід та узагальнювати власні спостереження за навчальним процесом;

  • вироблення вмінь практичної реалізації дослідженої проблеми в самостійно виконаних розробках [14, с.6].

Основним різновидом дослідницьких робіт є аналітичні – ті, в яких аналізується певний фактичний матеріал, що дозволяє зробити науково обґрунтовані висновки. Так, наприклад, у роботах з української літературної мови, діалектології, стилістики, історії мови велику цінність мають самі мовні факти, зібрані автором. Їх кількісне і якісне накопичення, як складової частини конкретного лінгвістичного матеріалу більш широкого обсягу, згодом може стати основою для серйозних узагальнень (дипломних, магістерських робіт). Такі роботи умовно називають описовими [2, с.4-5].

У дослідницькій роботі може використовуватися матеріал власних спостережень автора, наприклад, за процесом навчання української мови в школі. Не обійтися в ній і без реферативної частини, яку називають історією питання. Поділ на вказані типи курсових робіт ґрунтується на визначенні тих прийомів і способів організації матеріалу, які переважають, є основними [21, с.4].

Зміст курсових робіт з української мови та лінгводидактики залежить від об’єкта дослідження, тобто від того, яка складова частина мовної системи чи методики навчання мови стає предметом вивчення.

Вимоги до курсової роботи

  1. Курсова робота виконується на одну з тем, запропонованих кафедрою або викладачем кафедри.

  2. Написанням курсової роботи керує викладач (науковий керівник).

  3. Курсову роботу пишуть усі студенти ІІ та ІІІ курсів і починають опрацювання джерел за обраною темою в процесі вивчення теоретичного матеріалу з фахових дисциплін.

  4. Робота має носити пошуковий, проблемний характер і сприяти розвиткові у студента науково-дослідницьких умінь і здібностей.

  5. У ході опрацювання теми студент може доповнювати і дещо міняти основну її проблематику.

  6. Опрацьовуючи наукову літературу, слід пам’ятати, що різні автори можуть мати різні погляди на суть проблеми, шляхи її розв’язання.

  7. Необхідно ретельно продумати добір ілюстративного матеріалу (конспект, фрагмент уроку, вправи, завдання, досліджуваний мовний матеріал тощо), прагнути, щоб він відповідав сучасному станові розвитку мовознавчої науки, методики навчання української мови за 12-бальною системою оцінювання навчальних досягнень учнів тощо.

  8. Курсова робота має бути чітко структурована (відповідно до вимог, зазначених у п.п.2.5-2.8).

  9. Обсяг курсової роботи – 25-30 сторінок машинописного тексту або 35-40 рукописного.

  10. Одними з важливих компонентів курсової роботи можуть бути дослідницькі завдання та розробка навчально-методичних матеріалів [14, с.

Дослідницькими завданнями вважаються: спостереження й аналіз мовних матеріалів, уроків української мови, опис позитивного досвіду вчителя, проведення зрізів рівня навченості учнів за допомогою тестів, контрольних робіт, аналіз навчального процесу та вправ навчально-методичного комплексу.

Навчально-методичні матеріали, розроблені студентами, повинні засвідчити їх уміння розробляти цікаві прийоми та способи навчання, комплекси вправ, спрямованих на формування мовних навичок та мовленнєвих умінь, добирати необхідний мовний матеріал, виготовляти наочні засоби навчання та впроваджувати їх у навчальний процес.

11. Курсова робота має бути виконана охайно і грамотно в мовному і стилістичному плані [14, с.9].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]