Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / ІІ курс денне Англійська мова / Англійська мова ІІ курс денне УП Кучина Н.М. 2011.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Орієнтовний перелік тем проектів

1 семестр

  • Програма орієнтації та підготовки працівників металургійного заводу

  • Організація командної роботи в компанії по розробці програмного забезпечення

2 семестр

  • Засоби оцінювання роботи працівників та система компенсації їх праці у комерційному банку

  • Програма підвищення мотивації праці у будівельній компанії

Мета проектної роботи:

  1. Розвиток навичок самостійного видобування інформації, її аналізу і творчого осмислення.

  2. Розвиток навичок командної роботи.

  3. Удосконалення вміння писати й презентувати наукову доповідь.

  4. Удосконалення навичок участі в науковій конференції.

План виконання проектного завдання:

    1. Пошук і первинна обробка інформації з теми проекту.

    2. Осмислення, порівняння, аналіз, корекція інформації; написання доповіді англійською мовою.

    3. Редагування доповіді.

    4. Захист проекту: усна презентація доповіді.

Методичні рекомендації щодо підготовки доповіді

Доповідь на певну тему включає критичний огляд наукових та інших джерел з обраної теми або виклад змісту наукової роботи. У доповіді необхідно не лише висвітлити відповідну наукову інформацію, а й показати своє ставлення до неї. Доповідь демонструє ерудицію студента, його вміння самостійно аналізувати, систематизувати, класифікувати й узагальнювати суттєву наукову інформацію. Доповідь може містити аналіз і критику відповідних наукових теорій.

Як правило, наукова доповідь (повідомлення) складається з трьох основних частин: вступу, в якому слід визначити тему та мету дослідження, а також методи, що використовувалися автором під час дослідження; основної частини, в якій розкривається сутність проблеми; висновку. Ці складові частини мають бути відображені і в тезах доповіді.

Готуючи наукову доповідь, треба пам’ятати, що науковому мовленню притаманні деякі риси, що відрізняють його від так званого розмовного стилю мовлення (див. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів, підрозділ “Особливості наукового мовлення“).

Не слід перевантажувати текст спеціальними термінами, прагнучи до наукоподібності. Ніколи не вживайте слів, значення яких самі не розумієте; треба намагатися застосовувати тільки загальновідомі наукові терміни. Ілюстрації можна демонструвати у відповідних місцях тексту або наприкінці роботи. Як зробити - справа смаку автора. Важливо тільки дотримуватися наступного правила: таблиці й малюнки повинні випливати один за одним у порядку нумерації, причому в тому ж порядку їх треба згадувати й у тексті.

Не можна забувати й про належне оформлення роботи - цей етап є не менш, а іноді й більше важливим, ніж збір й обробка даних. Адже наукова праця має сенс тільки тоді, коли з нею познайомляться й належним чином оцінять інші люди. Безцього вона має значення тільки для самого дослідника і перетворюється просто в хобі.

Тому будь-яка робота повинна відразу привернути до себе увагу, у ній повинні бути яскраво виділені головні моменти: актуальність, новизна, практичне значення, результати впровадження в практику. Робота повинна бути наочною й добре ілюстрованою. Під час виступу вже після перших слів доповідача слухачам має бути ясно, про що йде мова і чого можна очікувати від представленої роботи.

Однак необхідно застерегти й від іншої крайності: якщо за красиво розмальованими плакатами й ілюстраціями немає нічого цікавого, наукова доповідь виявляється схожою на новорічну ялинку, прикрашену дрібничками.

При оформленні роботи її найкраще набрати на комп'ютері й роздрукувати на гарному принтері. Крім того, що це в кілька разів заощадить час, у ході такої роботи її автор розвиває навички роботи з такими зовсім необхідними будь-якому дослідникові програмами, як “MS Word” й “MS Excel”, які дозволяють застосовувати будь-які ілюстрації, автоматично будувати графіки й тощо.