Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Українська мова за професійним спрямуванням Ден. Ч. 1. Малигіна (2 курс) 2011.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

6.2.Критерії оцінювання знань та вмінь студентів

1. Загальні положення

Оцінювання знань студентів здійснюється на основі результатів поточного модульного контролю знань та іспиту.

Об'єктом оцінювання знань студентів є програмний матеріал дисципліни різного характеру і рівня складності, засвоєння якого відповідно перевіряється під час поточного модульного контролю і на іспиті.

Завданням поточного контролю є перевірка розуміння та засвоєння певного матеріалу, вироблених навичок грамотно викладати матеріал українською мовою як в усній, так і в писемній формі.

Завданням іспиту є перевірка розуміння студентом програмного матеріалу в цілому, логіки та взаємозв'язків між окремими розділами, здатності творчого використання накопичених знань, уміння сформувати своє ставлення до певної проблеми навчальної дисципліни тощо.

Оцінювання знань студентів здійснюється за 100-бальною шкалою (у вигляді цілих чисел), а саме: для студентів денної форми навчання - в діапазоні від 0 до 80 балів (включно), а завдання, що виносяться на іспит – за денною формою навчання -від 0 до 20 балів(включно).

Бальна система оцінювання знань та вмінь студентів за поточним модульним контролем з навчальної дисципліни та порядок допуску студентів до іспиту доводиться до відома студентів професорсько-викладацьким складом на початку вивчення дисципліни (уточнюється на початку семестру).

Об’єктивно оцінена робота є важливим стимулом розвитку пізнавальних інтересів студентів, формування у них працелюбності, відповідальності, самостійності та інших важливих якостей особистості.

2. Критерії оцінки знань та вмінь за роботу на практичному занятті

На практичному занятті студенти показують рівень засвоєння теоретичного матеріалу, уміння вести дискусію, доводити свою думку.

  • 5 балів - за глибоке і повне оволодіння змістом навчального матеріалу з дисципліни, в якому студент легко орієнтується, понятійним апаратом, вміння пов’язувати теорію з практикою, вирішувати практичні завдання, висловлювати і обгрунтовувати свої судження. Відмінна оцінка припускає грамотне, логічне викладення відповіді і в усній формі;

  • 4 бали -якщо студент повно засвоїв навчальний матеріал, володіє понятійним апаратом, орієнтується у вивченому матеріалі, усвідомлено застосовує знання для вирішення практичних завдань, грамотно викладає відповідь, але зміст, форма відповіді мають певні неточності, допущено до 20% помилок;

  • 3 бали - якщо студент виявляє знання та розуміння основних положень навчального матеріалу, але викладає його неповно, непослідовно, допускає деякі неточності у визначенні понять, у застосуванні їх для вирішення практичних завдань, допускає до 40% помилок;

  • 2 бали– виявляє неповні знання та розуміння основних положень матеріалу, допускає до 50% помилок;

  • 1 бал – студент не вміє довести, обґрунтувати свої судження, не проявляє активності у роботі, допускає значну кількість помилок.

3. Критерії оцінки знань та вмінь за самостійну роботу студентів

Самостійна робота студента — це форма організації навчального процесу, при якій заплановані завдання виконуються студентом під методичним керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

Метою самостійної роботи студента є засвоєння в повному обсязі навчальної програми та послідовне формування самостійності як риси характеру, що відіграє суттєву роль у формуванні сучасного фахівця високої кваліфікації. Навчальний матеріал дисципліни, передбачений робочою навчальною програмою для засвоєння студентом у процесі самостійної роботи, виноситься на підсумковий контроль поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні навчальних занять.

Самостійна робота студента над засвоєнням навчального матеріалу з дисципліни "Українська мова за професійним спрямуванням" може виконуватися у бібліотеці, навчальних аудиторіях, а також у домашніх умовах.

При контролі виконання завдань для самостійного опрацювання оцінці можуть підлягати:

  • самостійне опрацювання окремих тем дисципліни в цілому чи окремих питань у вигляді конспекту;

  • виконання вправ;

  • огляд періодичної літератури;

Підсумкова кількість балів, набрана студентами за виконання завдань з самостійної роботи, є однією зі складових поточної успішності студентів з дисципліни і при виставленні загальної кількості балів за поточну успішність сумується з балами, одержаними за виконання інших видів поточної навчальної роботи.

Самостійна робота з кожного змістового модуля згідно з робочою навчальною програмою під час вивчення 1 і 2-го змістових модулів оцінюється в діапазоні від 1 до 5 балів.

5 балів за самостійну роботу 1-2-го змістового модуля ставиться тоді, коли студент систематично і абсолютно грамотно виконує всі завдання;

4 бали за самостійну роботу -2-го змістового модуля ставиться тоді, коли самостійна робота виконується систематично, але студент допускає незначні помилки при виконанні роботи;

3 бали за самостійну роботу 1-2-го змістового модуля ставиться тоді, коли самостійна робота виконується несистематично, студент допускає певну кількість помилок при виконанні вправ,

2 бализа самостійну роботу ставиться, коли у цілому обсяг виконаних завдань складає до 50% від загального обсягу.

1 бал за самостійну роботу 1-2-го змістового модуля ставиться тоді, коли самостійна робота виконується несистематично, студент допускає велику кількість помилок при виконанні вправ.