Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Адміністрування податків Ден. Маг. 2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
578.05 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Планування.

Прогнозування.

Податкові надходження.

Податковий борг.

Пільги з податків, зборів, обов’язкових платежів.

Статистичне прогнозування.

Література

[4; 5-8; 24-25; 45]

Практичне заняття № 5

Тема 6. Податковий контроль в процесі адміністрування податків

Мета:

Закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички:

  • проведення камеральних перевірок;

  • проведення документальних перевірок ;

  • складання звітів про проведені контрольні заходи.

План

  1. Порядок проведення камеральної перевірки звітності суб’єктів підприємницької діяльності.

  2. Порядок проведення документальної перевірки господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.

  3. Порядок складання акту документальної перевірки. Винесення рішення за результатами перевірки.

Методичні рекомендації

Органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральні та документальні перевірки проводяться органами державної податкової служби в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених Податковим кодексом України, а фактичні перевірки - Податковим кодексом України та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби.

При опрацюванні першого питання слід звернути увагу, що камеральною вважається перевірка, яка проводиться контролюючим органом виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях, без проведення будь-яких інших видів перевірок платника податків.

Згідно зі ст. 75 Податкового кодексу України камеральною вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні податкового органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків, тобто без відвідання підприємства. Для проведення цих перевірок не потрібно будь-якого спеціального направлення або рішення керівника такого органу. По суті, камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність, і згода платника податків на неї, так само як і його особиста присутність під час її проведення, не обов’язкова.

При опрацюванні другого питання слід звернутися до пп. 75.1.2 Податкового кодексу України. Так, документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а також отриманих в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог статті 86 Податкового кодексу України.