Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Адміністрування податків Ден. Маг. 2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
578.05 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Структурний аналіз.

Факторний аналіз.

Економічний аналіз.

Аналіз податкових надходжень.

Податкове навантаження.

Література

[24-25; 33-35; 40; 41]

Практичне заняття № 4

Змістовий модуль 2. Практика адміністрування податків

Тема 5. Планування як складова адміністрування податкових платежів

Мета:

Закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички проведення податкового планування на макро- та мікрорівні.

План

  1. Функції органів державної податкової служби щодо планування та прогнозування надходжень податків, зборів та обов’язкових платежів.

  2. Статистичне прогнозування окремих податкових надходжень.

Методичні рекомендації

Ефективність управління у будь-якій сфері значною мірою визначається обґрунтованістю прогнозів майбутньої діяльності та її результатів.

Прогноз (походить від грецького prognosis) – передбачення, передрікання. Ще зовсім недавно прогнозування було справою вузького кола фахівців і знаходило застосування при виконанні обмеженого кола завдань, переважно природничих та наукових. Однак за короткий час прогноз набув значного поширення, оскільки дає можливість завчасно підготуватись до подій, передбачити можливі результати й наслідки управлінського рішення тощо. Таким чином, прогнозування – це визначення ймовірних шляхів та результатів майбутнього розвитку явищ і процесів, оцінка показників, що характеризують дані явища та процеси для віддаленого майбутнього.

Прогнозування і планування – різні, але взаємопов’язані етапи єдиного процесу опрацювання управлінського рішення. Вони відрізняються відношенням до інформації про майбутнє. Іншими словами, якщо прогноз – це інформація для обдумування та визначення можливих шляхів розвитку, то план – пряме керівництво до дії. При цьому важливо, щоб прогнозування було цілеспрямованим, оскільки його результати мають використовуватись під час виконання конкретних завдань управління, а позиції плану – ґрунтуватись не тільки на аналізі ретроспективної інформації, але й підкріплюватись відповідними прогнозними даними.

Відділ обліку, звітності і прогнозування надходжень є структурним підрозділом податкової інспекції. Основною задачею відділу є облік нарахувань і надходжень всіх податкових і інших обов’язкових платежів передбачених законодавством, а також прогнозування надходжень податкових платежів.

Прогнозування здійснюється на основі базових показників з урахуванням тенденцій змін чисельності платників, обсягів оподатковуваних оборотів, наданих пільг тощо.

Прогнозування ускладнюється, а інколи і унеможливлюється в період зміни соціально-економічних систем, що збільшує невизначеність розвитку прогнозованої системи: найменший несприятливий фактор може стати вирішальним для подальшого її розвитку.

Усі види прогнозування можуть бути використані органами ДПС, проте найбільш актуальним для неї буде проведення соціально-економічного прогнозування, зокрема, економічного та юридичного:

  • прогнозування впливу на об’єкт прийнятих нормативно-правових рішень або їх проектів;

  • прогнозування обсягу надходжень до бюджетів усіх рівнів внаслідок сплати податків та обов’язкових платежів;

  • прогнозування можливого податкового боргу та шляхів його скорочення;

  • прогнозування обсягів окремих порушень податкового законодавства;

  • прогнозування розвитку змін функцій та організаційної структури органів ДПС;

  • прогнозування розвитку ресурсного забезпечення системи органів ДПС (кадрове, інформаційне, матеріальне, технічне, фінансове тощо).

Для виконання другого завдання слід звернутися до методів статистичного прогнозування. Суть його полягає у створенні математичної моделі (у вигляді формули), яка б найбільш достовірно відображала той чи інший процес, що має місце на практиці. Найчастіше – це створення багатофакторної моделі, тобто встановлення залежності показника, що вивчається, від ряду факторів зовнішнього середовища методом регресійного аналізу: будується математична модель (у вигляді формули), яка за певної комбінації факторів зовнішнього середовища дає можливість встановити значення основної величини:

Y(t) = А1 + А2 х X1 (t) + А3 х X2(t) +…Аn х Xn (t),

де Y(t) – прогнозований показник у певний період часу;

X1(t), X2(t) – кількісне значення факторів зовнішнього середовища за період часу t;

А1, А2, А3 – коефіцієнти, що характеризують ступінь впливу певного фактора на прогнозований показник.

Також при виконанні запропонованих завдань може бути використаний метод статистичної екстраполяції динамічних рядів. Суть його полягає у визначенні за відомими значеннями динамічного ряду інших значень, що лежать за його межами.