Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_biznes-modeli_pidpriyemstva_Oporny.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняттяуправління інтелектуальною власністю.

  2. Розкрийте основні принципи управління інтелектуальною власністю.

  3. Які традиційні і нові моделі отримання прибутку ви знаєте? Надайте їм характеристику.

  4. Дайте характеристику основним моделям бізнесу в Інтернеті.

  5. Охарактеризуйте ресурсну модель отримання надприбутків.

Бібліографічний список: [1-8]

Тема 6. Інноваційні конкурентні стратегії

План

  1. Чотири типи маркетингових війн. Стратегічний квадрат.

  2. Стійка конкурентна перевага.

  3. Критерії стійкої конкурентної переваги.

  4. Підприємницька фірма.

  5. Підприємницький менталітет.

  6. Нові реалії і нові стратегії виживання.

  7. Диференціюючі стратегії.

  8. Складники диференціюючої стратегії.

  1. Чотири типи маркетингових війн. Стратегічний квадрат.

Таблиця 6.1

Стратегічний квадрат

Інноваційні конкурентні стратегії

ОБОРОННА ВІЙНА

АТАКУЮЧА ВІЙНА

Атаки на самого себе з новими ідеями

Уникнення сильних сторін лідера

Блокування ходів конкурентів

Атаки на слабкі місця лідера

ОБХІД З ФЛАНГУ

ПАРТИЗАНСЬКА ВІЙНА

Рух у незахищені області

Містить елементи

несподіванки

Пошук ринків дуже малих для того, щоб їх захищати

Готовність швидко зникнути у разі небезпеки

Різні тактики конкурентних війн.

Щоб розробити успішну конкурентну стратегію, керівник повинен знати чотири основні тактики маркетингових війн – оборонну, наступальну, обхід з флангу і партизанську, і зрозуміти, яку з них слід застосувати в кожній конкретній ситуації.

Оборонна війна – це тип конкурентних війн, використовуваних лідерами ринку. Відмітимо, що лідерами ринку є ті компанії, яких вважають такими покупці, а не ті, які самі себе оголошують лідерами. Основна мета конкурентних війн – думка покупців, а не об'єктивний стан речей, тому маркетингові війни ведуться, перш за все, за розум і емоції покупців. Будучи лідером ринку, компанія повинна постійно атакувати ринок з новими ідеями і блокувати можливі спроби настання з боку конкурентів. Небезпечно вважати, що лідер захищений надійними бар'єрами здатними захистити його від виходу на ринок нових конкурентів. «Немає нічого небезпечнішого, ніж успіх», – учив Лао-Цзи ще 2500 років тому. Якщо бізнес займає сильні позиції, існує ризик змінити свою активність на спокій або, що ще гірше, на самовдоволення, вважаючи, що все робиш правильно, оскільки зумів досягти успіху. Є різні способи, які можуть допомогти уникнути такого менталітету, зокрема, керівник ніколи не повинен припиняти ставити собі питання щодо ефективності свого бізнесу і про те, що в нім можна поліпшити. При цьому бажано дивитися на себе як на маловідомого конкурента. «Ти повинен постійно заохочувати інновації, коли твоя фірма показує добрі результати. Найгірше, що може відбутися з лідером, – це розвиток менталітету заспокоєності», – Майкл Поділа, засновник Deli Computer Corporation.

Наступальна війна повинна бути стратегією компанії, якщо вона займає другу або третю позицію в своїй ринковій категорії. По-перше, фірма повинна уникати прямих зіткнень з сильними сторонами лідера ринку. По-друге, повинна знайти слабкості щодо своїх спроможностей сторони в його позиціях і атакувати їх, концентруючи зусилля на цьому напрямі. Коли фірма конкурує з лідером ринку, зовсім необов'язково йти лоб в лоб. Краще змінити правила гри, наприклад, підійшовши до покупця з нового боку.

Обхід з флангу може використовуватися малими фірмами або новими гравцями, які хочуть зайняти позиції в деякому сегменті ринку, уникаючи при цьому великих битв. Зазвичай, така стратегія заснована на несподіваному захопленні нових ніш ринку, на які поки ніхто не претендує.

Партизанська війна користується малими фірмами. Компанія повинна знайти нішу ринку, настільки маленьку, щоб лідерам нецікаво було її захищати. Незалежно від того, якого успіху при цьому досягла фірма, вона повинна бути готовою покинути свої позиції при першій же небезпеці, щоб вижити для майбутніх війн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]