Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_biznes-modeli_pidpriyemstva_Oporny.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. В чому проявляються тенденції розвитку ринку в стрімко змінній економіці?

  2. Як на вибір споживача впливають його уподобання, дохід і ціни на товар?

  3. Що показує крива ухвалення ринком нової технології?

  4. Що характеризує психографічна класифікація покупців?

  5. Які основні типи споживачів ви знаєте?

Бібліографічний список: [1-8]

Тема 4. Інноваційні структури створення цінності План

  1. Ланцюжок створення цінності.

  2. Основні функції ланцюжка цінності.

  3. Розширене підприємство.

  4. Роль інформаційних технологій.

  5. Віртуальна інтеграція.

  6. Системне управління бізнес-процесами.

  7. Принципи системного управління процесами.

  8. Надання співробітникам повноважень.

  9. Стратегічні альянси.

  10. Створення альянсів швидкозростаючими фірмами.

  11. Партнерські стосунки з покупцями.

  1. Ланцюжок створення цінності.

Ланцюжок цінностей - це набір пов'язаних між собою напрямів діяльності і функцій, що виконуються усередині компанії.

Ланцюжок створення цінності – це модель верхнього рівня, що описує те, як бізнес отримує початкові матеріали, додає їм певні якості шляхом різних процесів і продає готові продукти споживачам.

Для забезпечення успіху на ринку, компанія повинна пропонувати споживачеві продукт, що має для нього цінність. В даному випадку цінність розуміється як сукупність отримуваної споживачем користі і понесених ним витрат, або часто говорять про краще (або в гіршому) співвідношення «ціна– якість». Чим вище цінність продукту або послуги для споживача і чим більшою мірою споживач вважає ціну прийнятною, тим вірогідніше, що компанія діятиме успішно в довгостроковій перспективі, тому підвищення цінності товару або послуги є ключовим завданням стратегічного планування і вибору стратегії. Проте, внесок в створення цінності окремих процесів і структур організації, як правило, істотно розрізняється. Розробники стратегії повинні враховувати ці відмінності, маючи на увазі, що компанія залишається прибутковою тільки в тому випадку, якщо створювана нею цінність перевищує вартість використаних ресурсів.

М. Портер запропонував схему, яка корисна при аналізі ресурсів у стратегічному плані. Ця схема отримала назву «Ланцюжок створення цінності». Основною ідеєю Портера є те, що ступінь оцінки продуктів або послуг покупцями (користувачами) визначається тим, як виконуються дії, необхідні для розробки, виробництва, виведення на ринок, постачання і підтримки даного продукту або послуги. Ця діяльність повинна ретельно аналізуватися, якщо ставиться завдання досягти розуміння стратегічних можливостей організації. У своїй моделі Портер розмежовує основну і допоміжну діяльність компанії (рис.4.1).

Допоміжна

діяльність

Інфраструктура фірми

Потенційний прибуток підприємства

Управління трудовими ресурсами

Технологічні розробки

Матеріально-технічне постачання

Вхідні постачання

Виробництво

Забезпечення збуту продукції

Продаж

і маркетинг

Обслуговування

Основні види діяльності

Рис.4.1.Структура ланцюжка створення цінності.

Система створення цінності

Ланцюжок цінності (value chain) – інструмент аналізу потенційних джерел надання більшої цінності споживачам. Ціннісний ланцюг включає в свій склад всі види діяльності організації (ланки ланцюга), направлені на створення цінності для споживача.

Ланцюжок створення цінності компанії взаємодіє з ланцюжками створення цінностей постачальників і покупців. У результаті, формується масштабніший потік діяльності, відомий під назвою «система створення цінності». Отримання фірмою стійкої конкурентної переваги залежить, таким чином, не тільки від власного ланцюжка організації, але і від всієї системи створення цінності, частиною якої є фірма.

Усі види діяльності, що входять у ланцюжок цінності, вносять свій вклад у споживчу вартість. Їх можна умовно розділити на дві категорії: первинна діяльність (постійне виробництво, збут, доставка й обслуговування товару) і вторинна (забезпечення компонентами виробництва: технологією, людськими ресурсами тощо, або забезпечення функцій інфраструктури в підтримку іншої діяльності) ,тобто підтримуюча діяльність.

Таблиця 4.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]