Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_biznes-modeli_pidpriyemstva_Oporny.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать
  1. Розширене підприємство.

Термін «розширене підприємство» виражає нову концепцію, яка полягає в тому, що компанія складається не тільки з її співробітників, членів ради директорів і керівництва фірми, партнерів, постачальників і покупців. Поняття «розширене підприємство» включає багато форм взаємодії: віртуальна інтеграція, аутсорсинг, дистриб'юторські угоди, сумісний маркетинг, сумісні дослідження і розробка нових продуктів, стратегічні альянси, спільні підприємства, пріоритетні постачальники і партнерські відносини з покупцем.

Раніше компанії розглядалися як лінійні структури, кожна з яких має свій ланцюжок створення цінності, що включає всі види діяльності, необхідні для дизайну, виробництва, маркетингу, продажів, доставки продуктів і послуг, а також служби підтримки покупців. Вважалося, що постачальники і покупці знаходяться за межами підприємства. Самі організації зображалися у вигляді ієрархічних структур, як правило, розбитих на різні функціональні частини.

В умовах нової економіки швидко розвиваються високотехнологічні компанії, створені в умовах старої економіки, і стають сприйнятливішими до нових ідей, що зробило створення нових організаційних структур не тільки реальністю, але і необхідністю. В результаті швидкої глобалізації ринків, потреби в безперервному нарощуванні продуктивності, скорочення ресурсів, конкуренції, що збільшується, зникнення меж між галузями і швидкої зміни технологій виник новий вигляд взаємин і структур у всіх секторах економіки. Сучасні підприємства створюють нові способи доставки цінності покупцеві, розробляють нові шляхи співпраці з постачальниками, а також критично переосмислюють свої організаційні структури та їх призначення.

  1. Роль інформаційних технологій

Застосування інформаційних технологій традиційно почалося з автоматизації внутрішнього середовища компанії та аналізу поточного стану запасів сировини, комплектуючих та готової продукції. Пізніше маркетингові інформаційні системи дозволили прогнозувати збут продукції та розраховувати вартість різних варіантів поставок сировини постачальниками.

Технології грають стратегічно важливу роль у розширеному підприємстві. В одних випадках вони є рушійною силою змін, в інших – сприяють створенню партнерських відносин і оптимізації міжкорпоративної діяльності. Інформаційні технології допомагають створювати відкритіші і гнучкіші структури, ділитися інформацією, швидко реагувати на зміни і адаптуватися до них, робити все те, що необхідне для створення і функціонування розширеного підприємства.

Для забезпечення ритмічності виробництва, прибутковості та збереження зв'язків з посередниками виробнику потрібно планувати свою діяльність. У випадку застосування переважно прямих каналів, питання планування та застосування інформаційних технологій не є головним, оскільки є прямий зв'язок із споживачами, які забезпечують інформацією про бажані об'єми споживання.

У випадку використання непрямих чи змішаних каналів збуту питання планування обсягів виробництва стає дуже актуальним. В першу чергу через необхідність виробника мати інформацію про нинішні темпи збуту. По-друге, для зменшення витрат на складування та підтримку певного рівня запасу товарів необхідно мати актуальну інформацію про замовлення на постачання, що в свою чергу зменшує терміни постачання товарів від виробника до кінцевого споживача.

Інформаційні технології також допомагають швидко реагувати на запити покупців, швидко ухвалювати рішення, оптимізувати управління запасами і формувати прозоріші відносини у всьому розширеному підприємстві для ефективнішого планування його потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]