Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_biznes-modeli_pidpriyemstva_Oporny.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать
  1. Ресурсна модель отримання надприбутків.

Таблиця 5.3.

Ресурсна модель отримання надприбутків

1.

Визначити і вивчити

Ресурси

Початкові дані для процесів

2.

Визначити

Здібності

Здатність інтегрального набору ресурсів погоджено виконати завдання

3.

Визначити

Конкурентна перевага

Здатність фірми переграти конкурентів

4.

Знайти

Привабливий сектор економіки. Сектор, де можливості, здібності і ресурси фірми можуть бути застосовані

5.

Вибір і реалізація

Розробка і реалізація стратегії. Дії для отримання надприбутку

НАДПРИБУТОК

Новий погляд на стратегічне управління: ресурсна теорія

Домінуючий в даний час погляд на бізнес - стратегію (ресурсна теорія) ґрунтується на концепції економічної ренти і погляді на компанію як на колекцію здібностей. Цей підхід до стратегії відіграє як пов’язуючу, так і інтегруючу ролі, які висувають бізнес - стратегію далеко уперед у порівнянні з іншими механізмами стратегічного ухвалення рішень.

На відміну від моделі входу-виходу (модель В-В) ресурсний погляд ґрунтується на ствердженні, що внутрішньофірмове середовище у вигляді ресурсів і здібностей компанії є важливішим для визначення стратегічних дій, чим зовнішнє бізнес-середовище. Замість того, щоб порекомендувати сфокусуватися на зборі ресурсів, необхідних для реалізації стратегії, що диктується умовами і обмеженнями в зовнішньому середовищі, як робить модель В-В, ресурсна модель стверджує, що саме унікальні ресурси і здібності фірми є основою стратегії. Вибрана стратегія повинна дозволяти фірмі найкращим чином експлуатувати її стрижньові компетенції для використання можливостей, що виникають в зовнішньому ринковому середовищі.

Стійка конкурентна перевага

Відповідно до ресурсної моделі конкурентна перевага компанії створюється на основі її здатності зібрати і використовувати потрібну комбінацію ресурсів. Стійка конкурентна перевага досягається шляхом постійного розвитку існуючих ресурсів і здібностей, створення нових у відповідь на швидкі зміни ситуації на ринках.

Ресурси і здібності

Ресурси – це початкові дані для виробничого процесу фірми. До них можна віднести фінанси, устаткування, індивідуальні уміння співробітників, патенти і талановитих менеджерів. Ресурси можуть бути розділені на три категорії: фізичний капітал, людський капітал і організаційний капітал. Здатність – це потенційна можливість набору ресурсів інтегрально виконувати будь-яке зухвале завдання.

Створення економічної ренти

Ресурсний погляд на стратегічне управління акцентує увагу на створенні економічної ренти на основі відмітних здібностей. Економічна рента або економічна додаткова вартість (ЕДВ) – це те, що компанії заробляють понад вартість капіталу, використаного в їх бізнесі. Це міра конкурентної переваги, а конкурентна перевага, у свою чергу – єдиний засіб, за допомогою якого компанії можуть заробити економічну ренту на конкурентному ринку. Мета компанії – збільшити економічну ренту, а не прибуток. Компанія, яка збільшує свої прибутки, але не свою економічну ренту (наприклад, за рахунок інвестицій і придбань, в яких прибутку не покривають вартості капіталу), сама себе руйнує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]