Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_biznes-modeli_pidpriyemstva_Oporny.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать
  1. Традиційні і нові моделі отримання прибутку.

Під моделлю управління прибутком суб'єкта господарювання необхідно розуміти сукупність фінансово-правових та організаційно-технічних механізмів, прийомів прогнозування та планування, контролю витрат і доходів підприємства з метою забезпечення підтримання прийнятного рівня рентабельності діяльності суб'єкта господарювання у довгостроковій перспективі, а також досягнення інших цілей, визначених корпоративною стратегією.

Визначаючи поняття управління прибутком, необхідно чітко усвідомлювати, що прибуток не є безпосереднім об'єктом управління, оскільки його абсолютна величина являється результуючим показником і безпосередньо залежить від зміни абсолютних величини інших фінансових показників господарської діяльності суб'єкта господарювання - доходів та витрат суб'єкта.

Перед кожним із визначених блоків стоять власні завдання, їх реалізація спрямована на досягнення загальних спільних цілей, що стоять перед моделлю управління прибутком суб'єкта господарювання. Так, виходячи із функціонально-організаційних особливостей та базових характеристик моделі управління прибутком, можна виділити сукупність відособлених, цілісних та логічно взаємоузгоджених цілей, зокрема:

– максимізація добробуту власників;

– максимізація ринкової вартості підприємства;

– підтримання конкурентоспроможності у довгостроковому періоді;

– забезпечення ліквідності підприємства та його платоспроможності;

– підтримання прийнятного рівня самофінансування суб'єкта господарювання.

Важливим елементом моделі управління прибутком підприємства являється правове поле реалізації, під яким слід розуміти сукупність кодексів та законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів, нормативних актів органів державного регулювання, що у межах своїх повноважень провадять державне регулювання підприємницької діяльності, а також сукупність внутрішньогосподарських документів.

Таблиця 5.1.

Моделі отримання прибутку

Модель

Фокус

Ключові моменти

1. Тренінг як джерело прибутку

Управління програмами як продуктом і продаж на основі цінності для покупця

Ціна і прибуток

Гнучка доставка програм

Змішані програми

Бібліотеки/підписки

Сертифікація

2. Скорочення витрат на підтримку і обслуговування

Програми через Інтернет з низькими витратами і широким доступом

Мінімізація витрат

Інтеграція із службами підтримки або самим продуктом

3. Інструмент

маркетингу і продажів

Безкоштовні програми

з метою ініціації продажу

Низькозатратні, дуже

привабливі програми через Інтернет

  1. Моделі бізнесу в Інтернеті: дев'ять основних категорій.

Використання Інтернету для навчання покупців сильно впливає на створення нових бізнес-моделей і встановлення ціни за навчання. Існують три основні бізнес - моделі навчання і тренінгу покупців.

1. Навчання покупця як самостійний прибутковий бізнес

Компанії розглядають тренінг покупця як самостійний прибутковий бізнес, спочатку вони звертаються до Інтернет - навчання для того, щоб скоротити вартість проведення тренінгів, наприклад, заощадити на оренді приміщень і поїздках. В процесі подальшого використання Інтернет - навчання вони поступово виявляють, що подібні нові форми тренінгів можуть створювати додаткові потоки прибутку, наприклад, шляхом продажу підписки на доступ до електронної бібліотеки фірми.

2. Навчання покупця з метою скорочення вартості його підтримки і обслуговування

Другий спосіб створення моделі тренінгу покупців полягає у визначенні того, скільки часу і грошей компанія може заощадити на підтримці покупців, якщо проведе для них тренінг. При такому підході багато тренінгових програм проводяться за дуже низькою ціною або взагалі безкоштовно, щоб спонукати покупців зайнятися подальшим навчанням самостійно.

Вартість проведення таких тренінгів може бути захована в ціні товару, наприклад, у вартості підписки на послуги. Таким чином, у покупців створюється враження, що вони отримують тренінг високої якості абсолютно безкоштовно.

3. Навчання покупця як інструмент маркетингу і продажу

Однією з основних відмінностей Інтернет - навчання від традиційного тренінгу є дуже низька вартість першого. Це означає, що онлайновий тренінг може використовуватися як інструмент реклами, маркетингу і продажу.

Таблиця 5.2.

Основні категорії моделей бізнесу в Інтернеті

Тип моделі

Деякі шляхи реалізації

Брокераж

Обмін майданчиками, аукціони, дистриб'ютори

Рекламування

Пряме і контекстне рекламування

Інфо -посередник

Рекламні мережі, маркетинг на основі заохочень

Продавець

Віртуальний продавець, продавець інфо-продуктів

Виробник

Закупівля, оренда, ліцензування

Філія

Розділ прибутку від реклами, оплата за відвідини

Співтовариство

Відкрите джерело, мережі обміну знаннями

Підписка

Доступ до змісту, послуги зв'язку, пошуку і ін.

Утилітарна

Лічильник використання, лічильник підписок

Інтернет - комерція народжує нові форми бізнес-моделей. Крім того, Інтернет примушує фірми винаходити наново вже добре відомі випробувані моделі. Прекрасний приклад такого нового підходу до старих моделей – аукціони. Аукціони є однією з найбільш старих форм брокеражу. Вони широко використовувалися у всьому світі для того, щоб визначати ціни на різні товари такі, як сільськогосподарські продукти, а також на фінансові інструменти і унікальні предмети, наприклад, витвори мистецтва, антикваріат. Інтернет зробив популярною аукціонну модель і дозволив розширити сферу її застосування, включивши в неї безліч нового вигляду продуктів і послуг.

Бізнес-модель, в найширшому розумінні цього терміну, - це метод ведення бізнесу, за допомогою якого компанія може генерувати прибуток і забезпечувати своє існування. Бізнес-моделі є одним з найбільш обговорюваних аспектів, що найменше розуміються в Інтернет - бізнесі. Інтернет змінює традиційні бізнес-моделі, крім того, безперервно продовжують народжуватися нові. Можна чекати появи нових цікавих варіантів бізнес-моделей в найближчому майбутньому. Проте, не існує чіткого поняття, що ж все-таки Інтернет- моделі означають і включають?

Бізнес-моделі, що виникають на основі використання Інтернет - технологій, визначаються і описуються різними способами.

Майкл Рапа, описує дев'ять основних бізнес-моделей, що реалізовуються через Інтернет: брокераж, реклама, інформаційний посередник, торговець, виробник (прямий), партнер, співтовариство, підписка і утилітарна модель. Ці моделі можуть бути реалізовані різними способами, як описано в наведеній вище таблиці. Більш того, компанія може об'єднати декілька бізнес-моделей, включивши їх в свою загальну бізнес- стратегію, здійснювану за допомогою Інтернету. Наприклад, для напрямів бізнесу, заснованих на створенні змістовних сайтів, органічне з'єднання реклами і підписки є цілком звичайним явищем.

Деякі моделі є дуже простими, інші можуть бути сплетені набагато хитріше. Хорошим прикладом, що ілюструє ці підходи, є трансляція. Транслююче агентство є частиною складної мережі дистриб'юторів, творців змісту, рекламодавців (або їх агентів) і слухачів або глядачів. Хто в результаті отримує прибуток і який – не завжди ясно з першого погляду. Кінцевий результат залежить від багатьох конкуруючих чинників.

Роль бізнес-моделей останнім часом помітно зросла, оскільки стало можливим захищати цю форму інтелектуальної власності патентами. Бізнес - моделі (або, кажучи ширше, «бізнес-методи») стали все більшою мірою підпадати під патентне законодавство. Протягом першого року після введення цієї практики було видано цілий ряд патентів, що захищають бізнес -моделі, особливо, що відносяться до електронної комерції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]