Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuvannya_biznes-modeli_pidpriyemstva_Oporny.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать
  1. Шість компонентів бізнес-моделі.

  1. Пропозиція споживчої цінності - опис проблеми покупця, вирішення цієї проблеми і вартості цього рішення з точки зору покупця.

  2. Сегмент ринку - цільова група, визначена з розумінням того, що у різних сегментів ринку різні потреби. Іноді потенціал інновації розкривається лише при перемиканні уваги з одного сегменту ринку на іншій.

  3. Структура ланцюжка створення цінності - положення і діяльність фірми в ланцюжку створення цінності і спосіб отримання фірмою своєї частки цінності, що створюється в ланцюжку. Також, включає визначення конкурентів, партнерів і різних мережевих ефектів, які можуть бути використані для того, щоб створити і доставити покупцеві більше цінності.

  4. Модель отримання доходів і прибутку - схема того, як генерується дохід (продажі, оренда, підписка, послуги і т.п.), структура собівартості і планований прибуток.

  5. Конкурентні стратегії - як компанія намагатиметься створювати стійку конкурентну перевагу і використовувати її для зміцнення своєї конкурентної позиції на ринку.

  6. Стратегії зростання - як фірма збирається швидко розвиватися і рости протягом тривалого періоду (рис.1.2).

Стратегії зростання

Пропозиція цінності

Конкурентні стратегії

Інновація

Сегмент ринку

Модель створення прибутку

Структура ланцюжка створення цінності

Рис. 1.2. Шість компонентів бізнес-моделі

Бізнес-модель компанії є не тільки основою управління організацією. Висока прозорість бізнесу, простота і доступність системного опису дозволяє розробити початкове технічне завдання на настройку системи управління ресурсами. Більш того, у міру накопичення змін в бізнес-моделі, можливо здійснювати розробку нових вимог по вдосконаленню (підстроюванню) системи управління ресурсами. Це дозволяє завжди забезпечувати необхідні ресурси, необхідної якості, у необхідній кількості, в потрібному місці, в заданий час і за прийнятну ціну. Останнє найсерйознішим чином здатне понизити виробничі витрати, забезпечивши, таким чином, підвищення конкурентоспроможності.

  1. Відмінність бізнес-моделі від стратегії підприємства.

Створення цінності і її перетворення на прибуток

Бізнес-модель фокусується на створенні цінності і одночасно описує те, як фірма перетворює створену цінність на прибуток. Стратегія дивиться далі і фокусується на створенні стійкої конкурентної переваги.

Вартість бізнесу або прибуток акціонера

Бізнес-модель створює архітектуру перетворення інновації в економічну цінність для бізнесу, але не відповідає на питання, як перетворити вартість бізнесу на прибуток для акціонерів. Наприклад, методи фінансування в бізнес-моделі не враховуються, однак, вони впливають на прибуток акціонерів.

Передбачуваний рівень знання про бізнес-оточення

Створення бізнес-моделі не вимагає глибоких знань про бізнес-оточення, в той час як адекватність розробки стратегій залежить від складнішого аналізу, що вимагає повнішої інформації про середовище, в якому повинен розвиватися бізнес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]