Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова політика Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть основні напрями розвитку податкової політики України на сучасному етапі.

  2. Розкрийте найважливіші завдання у сфері податкової політики та шляхи їх вирішення.

  3. На яких напрямках повинна бути сконцентрована державна податкова політика?

  4. Розкрийте взаємозв’язок податкової політики та принципів оподаткування.

  5. Як взаємопов’язані бюджетна, податкова і соціальна політики держави?

  6. Назвіть основні етапи реалізації податкової політики.

  7. Які принципи державної податкової політики ви знаєте?

  8. Назвіть шляхи удосконалення здійснення податкової політики.

Завдання для самостійної роботи

1. Опрацювання матеріалу і складання інтелект-карт з таких питань:

    • Основні проблеми здійснення податкової політики держави.

    • Використання позитивного зарубіжного досвіду при реалізації податкової політики України.

2. Скласти термінологічний словник ключових понять: науково обґрунтована концепція розвитку, методичні підходи, поповнення державних фінансових ресурсів, економічне зростання, форми оподаткування, податкові ставки, податкові пільги, економічне буття.

Рекомендована література

[6, 8, 10, 14, 23, 27, 29]

Тема 5. Прагматика оподаткування та податкового регулювання в контексті ефективної податкової політики

План вивчення теми

1. Ефективна податкова політика. Справедлива податкова політика.

2. Узгодження принципів ефективності і справедливості в оподаткуванні.

3. Пошук податкової межі як результат компромісу між ефективністю й справедливістю.

4. Теоретичні основи визначення податкового навантаження. Методи оцінки й показники податкового навантаження.

5. Інструменти податкового регулювання. Податкова політика як інструмент реалізації регулюючої функції податків.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з питань відповідності податкової політики фундаментальним принципам: економічної ефективності і соціальної справедливості.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Головною вимогою до сучасної податкової політики є її відповідність двом фундаментальним принципам: економічної ефективності і соціальної справедливості. Ця вимога характеризує найважливіші аспекти податкової політики – її вплив на економіку і соціальну сферу. Враховуючи те, що дані проблеми, з одного боку, є базисними для розуміння податкової політики, а з другого боку, не перестають хвилювати учених і практиків.

При вивченні першого питання необхідно зазначити, що податки - - один з інструментів державного втручання в економіку, в ринковий механізм розподілу економічних ресурсів. Якщо виходити з передумови, що до введення податків такий розподіл був оптимальним, тобто відповідав вимогам відсутності екстерналій, суспільних благ і трансакційних витрат, то наслідком їх введення є відмова платників податків від найбільш ефективних варіантів розподілу і використання ресурсів. Якщо ж вимоги оптимального розподілу ресурсів не виконуються - мають місце «провали (фіаско) ринку», то без державного втручання, зокрема за допомогою податкового регулювання, ці «провали» не можуть бути подолані. Необхідно розглянути вимоги, яким повинна відповідати ефективна податкова політика. Податкові реакції економічних агентів лежать в основі різних ефектів, до яких належать ефекти доходу і ефект заміщення. Розглядаються деформації, які породжують різні податки і від чого залежить їх величина або величина надлишкового податкового тягаря. До таких податків належать податок на доходи, податок на капітал, податок на прибуток, податки на товари.

Розглядаючи питання справедливої податкової політики, необхідно звернути увагу на такий принцип, як принцип платоспроможності і які проблеми він вирішує, та принцип вигоди, на яких передумовах він ґрунтується. Необхідно дослідити оподаткування за принципом платоспроможності згідно з різними варіантами інтерпретації концепції «однакової жертви». Необхідно з’ясувати, чому податкова система, побудована за принципом вигоди найбільш відповідає інтересам заможних платників податків, тоді як інтересам малозабезпечених громадян – податкова система, побудована відповідно до принципу платоспроможності.

При вивченні другого питання необхідно зазначити, що ідеалом будь-якого суспільства є формування такої податкової політики, яка була б одночасно й ефективною, і справедливою. В економічній теорії критерієм оптимального розподілу економічних ресурсів і вироблених благ, при якому добробут суспільства досягає максимуму є критерій Парето.

У реальній дійсності практично неможливо здійснити будь-які соціально значущі перетворення, які не призвели б до погіршення стану хоч би однієї людини. Тим більше, коли йдеться про реалізацію політики перерозподілу, наслідком якої є покращення стану одних осіб за рахунок інших. Для оцінки цієї політики вважається критерій ефективності Калдора-Хікса, відповідно до якого не обов’язково добиватися реального Парето-поліпшення, достатньо, якщо воно буде потенційним, тобто вигоди одних індивідів у принципі здатні компенсувати втрати інших і підвищити суспільний добробут. Необхідно дослідити вибір між рівністю та ефективністю.

При вивчені третього питання необхідно довести, яку частку створюваного валового продукту або валової доданої вартості перерозподіляти за допомогою податків, або простіше - яку частку створюваного економічними агентами продукту усуспільнювати, тобто вилучати у них до бюджету - одне з найбільш важливих завдань при визначенні стратегічних орієнтирів державної податкової політики.

Слід визнати, що проблему важкості податкового тягаря, способів її обчислення, а головне - ідентифікації тієї самої верхньої межі, вище за яку не слід піднімати податки, намагалося вирішити не одне покоління економістів.

У рамках емпіричного напряму теорії податкової межі XVIII - XIX ст. домі­нували умоглядні висновки про величину цієї межі. «Про подібні обрахун­ки, - із сарказмом писав у 1865 р. австрійський фінансист К. Гок - можна сказати те ж саме, що і про обчислення меж атмосфери». Яскраво вира­жений емпіризм у встановленні цих меж, окрім підкреслення значущості такого пошуку, ні до чого не приводив.

У рамках статистичного напряму теорії податкової межі, що переважав наприкінці XIX - першій половині XX ст., не дивлячись на його наукову обмеженість, все ж таки були висунуті ряд нових ідей.

По-перше, було сформульовано положення, що верхні межі податкового тягаря не можуть бути універсальними для різних країн.

По-друге, була аргументована закономірність неминучого збільшення державних витрат і верхніх меж податкового тягаря у міру соціально-економічного розвитку країни.

По-третє, була обґрунтована необхідність диференціації податкового тягаря в цілому для народного господарства або для окремих господарств, різних верств населення і на душу населення.

Слід зазначити, що у рамках аналітичного напряму теорії податкової межі, одержані практично всі сучасні постулати, які необхідно розглянути.

При вивчені четвертого питання необхідно здійснити аналіз щодо доцільності застосування поняття терміну «податкове навантаження». Погоджуючись з тим, що податкове навантаження (тягар) – це ефекти впливу податків на економіку в цілому і на окремих платників, пов’язані з економічними обмеженнями, які виникають у результаті сплати податків і відволікання грошових коштів від інших можливих напрямів їх використання, необхідно детально розглянути ефекти оподаткування для фізичних осіб, юридичних осіб і економіки в цілому.

При вивчені п’ятого питання необхідно з’ясувати, що податкове регулювання в усіх його проявах реалізується на практиці шляхом застосування спеціальних інструментів – засобів податкової політики. Під інструментом податкового регулювання пропонується розуміти сукупність норм податкового законодавства, які забезпечують вплив держави на господарську поведінку платника податків через його економічні інтереси для досягнення певного економічного, соціального чи іншого корисного результату.