Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова політика Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Проаналізуйте фіскально-регулюючий потенціал акцизного оподаткування за п’ять останніх років.

2. Охарактеризуйте сучасний стан непрямого оподаткування в Україні.

3. Охарактеризуйте мотивацію запровадження податку на додану вартість в Україні.

4. Розкрийте сутність проблем адміністрування податку на додану вартість.

5. Поясність порядок формування товарних груп при акцизному оподаткуванні.

6. Окресліть основні напрямки митної політики України в контексті європейської інтеграції.

Завдання для самостійної роботи

1. Опрацювання матеріалу і складання інтелект-карт з таких питань:

    • Проблеми і шляхи вирішення адміністрування податком на додану вартість.

    • Акцизне оподаткування як система компенсаторів негативних зовнішніх ефектів.

2. Скласти термінологічний словник ключових понять: непряме оподаткування, податок на додану вартість, універсальні акцизи, акцизний податок, специфічні акцизи, мито, експортно-імпортні операції.

Рекомендована література

[1-5, 27, 30]

Тема 9. Місцеве оподаткування і перспективи його реформування

План вивчення теми

1. Місцеве оподаткування: сучасний стан та перспективи розвитку.

2. Проблемні аспекти оподаткування місцевими податками та зборами в Україні.

3. Напрями реформування місцевого оподаткування в Україні.

4. Проблеми формування і використання місцевих бюджетів в щорічних законах про Державний бюджет.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з питань тенденцій розвитку місцевого оподаткування, проблем формування місцевих бюджетів.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

При вивченні першого питання слід зазначити, що реалізація стратегічного курсу України на побудову соціально орієнтованої економіки європейського типу і забезпечення її сталого розвитку потребує суттєвого підвищення ефективності механізму управління місцевими фінансами і одного з його важливих елементів – місцевого оподаткування. Місцеве оподаткування органічно випливає з природи місцевого самоврядування, яке пройшло складний шлях становлення і розвитку, разом з яким формувалась політична, ідеологічна і наукова думка про цей суспільний інститут. Місцеве самоврядування і державна влада взаємно потрібні одне одному: для громадян місцевої адміністративно-територіальної одиниці місцеве самоврядування потрібне для захисту їх інтересів, перш за все, головних життєвих потреб людини, тобто інтересів соціально-культурного та економічного характеру, оскільки найважливіші засади політичного, оборонного та іншого характеру споконвічно були справою держави.

При вивченні другого питання необхідно виявити існуючі проблеми в системі місцевих фінансів і оподаткуванні в Україні, до яких можна віднести: нестабільність соціально-політичного ладу та фінансово-економічної ситуації в Україні; нестабільніть податкового законодавства; дотаційність територіальних громад; підвищення рівня офіційних трансфертів; слабкі комунікаційні зв’язки між інститутом оподаткування та іншими інститутами господарювання, наприклад бухгалтерського; потреба поліпшення матеріально-фінансової бази органів місцевого самоврядування; недоцільний характер розподілу завдань, функцій і компетенцій між центральною та місцевою владою; позбавлення місцевих органів влади фінансової самостійності органами загальнодержавного управління; недоцільність розподілу доходів між різними ланками бюджетної системи тощо.

При вивченні третього питання необхідно зазначити, що головним напрямом реформування місцевого оподаткування в Україні є підвищення частки власних доходів місцевих бюджетів. Цьому має сприяти розвинута система місцевих податків і зборів, яка покликана забезпечити основні надходження до бюджетів міських, селищних і сільських рад, підтримати і розвивати місцеву інфраструктуру, роль якої дедалі зростає у проведенні соціальної та економічної політики. До місцевих податків і зборів необхідно віднести податки на бізнес (податок на промисел, плата за торговий патент на певні види підприємницької діяльності, плата за ліцензії). Такі податки потрібно віддати в розпорядження місцевих органів влади з правом встановлення на них ставок. Загроза виникнення податкової конкуренції слугуватиме інструментом обмеження ставок таких податків. До переліку місцевих податків і зборів потрібно додати податок на спадщину, дарування, податок на майно підприємств, організацій та громадян. Ці податки дозволять перерозподіляти кошти, встановлюючи залежність між обсягами місцевих бюджетів і результатами господарювання підприємств, рівнем оплати праці працівників, ступенем розвитку ринку нерухомості, ефективного використання суб’єктами господарювання майна та іншого, що стимулюватиме органи місцевої влади створювати сприятливі умови для розвитку підприємництва, яке безпосередньо впливатиме на розміри доходів місцевих бюджетів. Також зарахування частини податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету за місцем проживання платника дасть змогу, з одного боку, пов’язати мешканців адміністративно-територіальних одиниць з відповідними місцевими бюджетами через систему оподаткування; з іншого – спрямувати діяльність місцевих органів влади відповідно до інтересів місцевих жителів.

Необхідно зауважити, що основними шляхами розвитку системи місцевого оподаткування в Україні є: розвиток прозорої, ефективної системи оподаткування (своєчасне впровадження науково обґрунтованих місцевих податків та зборів із цільовим використанням одержаних коштів, системи податкових пільг тощо; розширення переліку місцевих податків та зборів як плату за певні місцеві послуги згідно з раціональною політикою місцевої влади; покращення процесів адміністрування податків; розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо запровадження і справляння місцевих податків та зборів; розвиток системи розподілу податкових навантажень; удосконалення механізму дотримання принципу фіскальної еквівалентності; поліпшення податкової дисципліни); удосконалення чинного податкового законодавства (законодавче закріплення взаємодії, розподілу повноважень між органами державної влади і органів місцевого самоврядування на делеговані і власні; розподіл об’єктів загальнодержавної і комунальної власності між органами державної влади та органів місцевого самоврядування; розвиток загальнодержавної економічної політики з оптимальним поєднанням інтересів і діяльності держави й адміністративно-територіальних одиниць; розвиток податкової політики як підсистеми бюджетної політики щодо стимулювання регіонів із значним потенціалом економічного зростання; збереження принципів та механізмів управління бюджетною системою та владою як за планової економіки; розвиток інституту місцевого самоврядування та забезпечення його матеріальними і фінансовими ресурсами; розширення податкових повноважень органів місцевого самоврядування та забезпечення фінансової автономії територіальних громад; визначення центрів відповідальності та сфер взаємодії контролюючих органів й органів місцевого самоврядування; запровадження нових правил організації бюджетного процесу, регулювання фінансових потоків та розвитку міжбюджетних відносин (чітке визначення нормативів відрахувань від загальнодержавних податків та зборів для кожного з рівнів бюджетів і обсягів видаткової частини бюджетів, які спрямовуються на забезпечення потреб соціально-культурної сфери; розвиток принципів системи фінансового вирівнювання місцевих бюджетів); підвищення ефективності системи міжбюджетного фінансування (розвиток принципів ефективності системи міжбюджетного фінансування); формування спеціальних економічних зон в Україні (оптимальне використання інвестиційно-інноваційного потенціалу територій); застосування на практиці цільових програм розвитку “депресивних” регіонів; зміцнення місцевої фінансової бази на основі впровадження нової моделі її організації – фіскальної децентралізації, яка передбачає запровадження регіональної фіскальної політики як цілісної сукупності податково-видаткових заходів, що використовуються органами місцевого самоврядування та ін.

При вивченні четвертого питання слід зазначити, що формування дохідної частини місцевих бюджетів в умовах сьогодення здійснюється в основному не за рахунок власних доходів, а шляхом відрахувань від загальнодержавних податків та за рахунок трансфертів. Однак, тенденція, яка намітилася за останні роки стосовно підвищення рівня офіційних трансфертів, не сприяє зацікавленості органів місцевого самоврядування у наповненні власних бюджетів та підтримки їх реальної автономії. Тому важливим з точки зору забезпечення умов для зміцнення фінансового потенціалу регіону є пошук резервів для зростання частки власних доходів територіально-адміністративних одиниць у структурі місцевих бюджетів. Особливий інтерес викликає пропозиція академіка НАН України, д. ю. н., професора, директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України В. Мамунтова щодо розширення податкової бази та закріплення в місцевому бюджеті чіткого відсотка від податків.