Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова політика Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вирішенні ситуаційних завдань теми потрібно досить уважно опрацювати всю рекомендовану літературу, яка представлена в списку після кожної теми. Необхідно володіти знаннями зі здійснення SWOT- аналізу.

Рекомендована література

[1-5, 27, 30]

Семінарське заняття № 7

Тема 9. Місцеве оподаткування і перспективи його реформування

План вивчення теми

1. Місцеве оподаткування: сучасний стан та перспективи розвитку.

2. Проблемні аспекти оподаткування місцевими податками та зборами в Україні.

3. Напрями реформування місцевого оподаткування в Україні.

4. Проблеми формування і використання місцевих бюджетів в щорічних законах про Державний бюджет.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з питань тенденцій розвитку місцевого оподаткування, проблем формування місцевих бюджетів.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття: мультимедійне обладнання.

Завдання

Ситуаційне завдання 1. Ознайомтеся зі складом і кількістю місцевих податків і зборів до і після запровадження Податкового кодексу України. Обґрунтуйте власну думку: чи доречним Вам бачаться зміни в кількості запропонованих податків.

Ситуаційне завдання 2. Ознайомтеся з таким видом місцевого податку, як податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Обґрунтуйте власну думку: чи доречним Вам бачиться його використання для наповнення доходів місцевого бюджету. Відповідь обґрунтуйте за допомогою аналітичних розрахунків.

Ситуаційне завдання 3. Ознайомтеся з таким видом місцевого податку, як єдиний податок. Обґрунтуйте власну думку: чи доречним Вам бачиться його використання для наповнення доходів місцевого бюджету. Відповідь обґрунтуйте за допомогою аналітичних розрахунків.

Ситуаційне завдання 4. Ознайомтеся з таким видом місцевого збору, як збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Обґрунтуйте власну думку: чи доречним Вам бачиться його використання для наповнення доходів місцевого бюджету. Відповідь обґрунтуйте за допомогою аналітичних розрахунків.

Ситуаційне завдання 5. Ознайомтеся з таким видом місцевого збору, як збір за місця для паркування транспортних засобів. Обґрунтуйте власну думку: чи доречним Вам бачиться його використання для наповнення доходів місцевого бюджету. Відповідь обґрунтуйте за допомогою аналітичних розрахунків.

Ситуаційне завдання 6. Ознайомтеся з таким видом місцевого збору, як туристичний збір. Обґрунтуйте власну думку: чи доречним Вам бачиться його використання для наповнення доходів місцевого бюджету. Відповідь обґрунтуйте за допомогою аналітичних розрахунків.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вирішенні ситуаційних завдань теми потрібно досить уважно опрацювати всю рекомендовану літературу, яка представлена в списку після кожної теми. Необхідно володіти знаннями зі здійснення SWOT- аналізу.

Рекомендована література

[1-5, 27, 30]

Семінарське заняття № 8

Тема 10. Проблемні аспекти функціонування податкової політики

План вивчення теми

1. Тіньова економіка як системна загроза реалізації ефективної податкової політики.

2. Фактори впливу на масштаби ухилення від оподаткування.

3. Податкове навантаження та корупційні схеми як ключові фактори ухилення від оподаткування.

4. Податкова політика в умовах фінансово-економічної кризи. Стратегія розвитку податкової політики України.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з розуміння виникнення і існування такого явища як тіньова економіка, причин, що обумовлюють девіантну поведінку платника податків.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття: мультимедійне обладнання.

Завдання

Ситуаційне завдання 1. Зобразіть залежності кривих заробітної плати від пропозиції праці до й після застосування податків на працю. Аналоги таких залежностей є в інших періодичних виданнях. Простежте, куди зсувається ринкова рівновага при одному і тому ж рівні зарплати стосовно пропозиції праці.

Ситуаційне завдання 2. Сформулюйте власну думку про значимість факторів щодо тіньової економіки для перехідних економік.

Ситуаційне завдання 3. Сформулюйте і структуруйте причини відсутності в розвинених країнах залежності рівня ухилення від сплати податків від розміру податкового тягаря. Зробіть висновки щодо наявності цих причин в економіках, що розвиваються і в перехідних економіках.

Ситуаційне завдання 4. Проаналізуйте інші методики податкового тягаря та критерій оптимальності їх застосування при розрахунку податкового навантаження з позиції контролюючих органів та з позиції платників податків.

Ситуаційне завдання 5. Проаналізуйте антикризові заходи в сфері податкової політики, що були реалізовані в Україні протягом 2008-2010 років. Зробіть висновки щодо: системності антикризової податкової політики; ефективності застосовуваних інструментів податкового регулювання; співвідношення фіскальної та регулюючої спрямованості заходів антикризової податкової політики.

Ситуаційне завдання 6. Проаналізуйте антикризові заходи України в сфері податкової політики з точки зору співвідношення заходів дискреційної політики та автоматичних податкових регуляторів.

Ситуаційне завдання 7. Сформуйте свою точку зору на те, який напрямок податкового регулювання переважає в сучасній податковій політиці України.

Ситуаційне завдання 8. Проаналізуйте антикризові програми дій урядів різних економічно розвинених країн світу.