Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова політика Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вирішенні ситуаційних завдань теми потрібно досить уважно опрацювати всю рекомендовану літературу, яка представлена в списку після кожної теми. Необхідно володіти знаннями зі здійснення SWOT- аналізу.

Рекомендована література

[9, 12, 20, 22, 26, 27, 31, 37]

Семінарське заняття № 10

Тема 12. Стратегія податкового реформування і трансформація податкової політики

План вивчення теми

1. Податки та економічний розвиток. Формування податкової політики, орієнтованої на економічне зростання.

2. Вплив оподаткування доходів на трудову активність і заощадження.

3. Податкове стимулювання інноваційно-інвестиційних процесів. Податкова політика різних держав у стимулюванні інвестицій.

4. Податкова підтримка розвитку малого бізнесу. Соціальні аспекти податкової політики. Екологічне регулювання.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з розуміння стратегії економічного зростання, основаного на зрозумілій податковій політиці, її орієнтири.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття: мультимедійне обладнання.

Завдання

Ситуаційне завдання 1. Спробуйте ідентифікувати, на якому напрямку економічної теорії базується податкова політика України.

Ситуаційне завдання 2. Проаналізуйте причини низької ефективності використання податкових надходжень в Україні та зробіть їх класифікацію. Обґрунтуйте основні напрямки розв’язання існуючих в цій сфері проблем.

Ситуаційне завдання 3. Знайдіть співвідношення доходу, спрямованого нас поживання і заощадження, використовуючи функцію корисності. Проаналізуйте, як впливають податки на доходи від праці і капіталу на це співвідношення.

Ситуаційне завдання 4. Проаналізуйте свої індивідуальні переваги щодо споживання благ і вільного часу. Охарактеризуйте свою передбачувану реакцію трудової активності на підвищення (пониження0 прибуткового податку. Спробуйте ідентифікувати свою функцію корисності.

Ситуаційне завдання 5. Із застосуванням статистичних даних наведіть конкретні приклади негативного впливу рішень у сфері податкової політики на економічне зростання. Спробуйте виявити вплив політичного циклу на прийняття таких рішень.

Ситуаційне завдання 6. Проаналізуйте еволюцію податкової політики України в сфері стимулювання інвестицій та створення сприятливого інвестиційного клімату. На основі податкового кодексу України зробіть висновки щодо перспектив у цій сфері.

Ситуаційне завдання 7. Проаналізуйте тенденції рівня бюджетного фінансування освіти й науки в Україні. На підставі аналізу виконання бюджетів кількісно оцініть участь держави в цих процесах.

Ситуаційне завдання 8. Дослідіть переваги й недоліки податкових канікул. Обґрунтуйте власну думку, чи може бути доцільним використання даної пільги для стимулювання інновацій і як мають бути встановлені параметри застосування цієї пільги для мінімізації негативних її проявів?

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вирішенні ситуаційних завдань теми потрібно досить уважно опрацювати всю рекомендовану літературу, яка представлена в списку після кожної теми. Необхідно володіти знаннями зі здійснення SWOT- аналізу.