Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова політика Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Проаналізуйте національну податкову систему на основі «глобального доходу».

2. Охарактеризуйте зовнішні фактори випливу на національні податкові системи.

3. Охарактеризуйте глобальні економічні фактори, що впливають на національне оподаткування.

4. Розкрийте сутність факторів міжнародного податкового середовища.

5. Охарактеризуйте основні фактори, що спричиняють міжнародну податкову конкуренцію.

6. Окресліть основні форми міжнародної податкової конкуренції.

7. Які причини спричиняють подвійне юридичне оподаткування.

8. Наведіть механізми усунення (мінімізації) подвійного юридичного оподаткування.

9. Охарактеризуйте види субсидій, які надаються у угодах СОТ.

10. СОТ: переваги приєднання, зобов’язання при вступі, тенденції розвитку в аспекті сертифікації, ризики участі.

Завдання для самостійної роботи

1. Опрацювання матеріалу і складання інтелект-карт з таких питань:

    • Вплив глобальних економічних факторів на оподаткування в Україні.

    • Анти-офшорне регулювання як важливий елемент міждержавного співробітництва.

    • Сумлінна і несумлінна податкова конкуренція: інструментарій, протидія.

    • Міжнародне подвійне оподаткування як результат колізії принципів резиденства й утримання податків у джерела утворення доходів.

2. Скласти термінологічний словник ключових понять: глобалізація, «глобальне село», національний податковий імідж, конвергенція, податкова конкуренція, міждержавне співробітництво, подвійне оподаткування, СОТ, податкова гармонізація.

Рекомендована література

[9, 12, 20, 22, 26, 27, 31, 37]

Тема 12. Стратегія податкового реформування і трансформація податкової політики План вивчення теми

1. Податки та економічний розвиток. Формування податкової політики, орієнтованої на економічне зростання.

2. Вплив оподаткування доходів на трудову активність і заощадження.

3. Податкове стимулювання інноваційно-інвестиційних процесів. Податкова політика різних держав у стимулюванні інвестицій.

4. Податкова підтримка розвитку малого бізнесу. Соціальні аспекти податкової політики. Екологічне регулювання.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з розуміння стратегії економічного зростання, основаного на зрозумілій податковій політиці, її орієнтири.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

При вивченні першого питання слід визначити, що використання податку як фінансового регулятора дуже складна справа, оскільки регулююча функція податків є об'єктивним явищем, а вплив податків на вищеперераховані аспекти відбувається в залежності від податкової політики, що носить суб'єктивний характер.

Податкові відносини поєднують в собі одночасно ознаки фіскального і розподільчо-регулюючого характеру. Тому специфічне суспільне призначення податків знаходить своє вираження не в існуванні кожної функції окремо, а лише в їх єдності.

Із з'ясування суті податків та єдності їх функції витікає важливий у теоретичному плані висновок про необхідність чіткого розмежування об'єктивного існування податків з притаманними їм функціями і процесу їх використання державою в проведенні податкової політики. Прояв податків та їх функцій в дії - об'єктивний процес, який виражає відносини базису. Податкова ж політика, що проводиться державою через податковий механізм, використовуючи податки, - це відносини надбудови. Даний висновок дозволяє краще зрозуміти об'єктивність категорії податок і суб'єктивність дій держави, яка проводить податкову політику.

Безперечно, у нашій фінансовій системі є певні здобутки, які дозволяють її елементам нормально функціонувати. Проте є незліченна кількість проблем, які потрібно вирішувати і тим самим вдосконалювати податкову систему держави.

При вивченні другого питання необхідно зазначити, що в основу важливих макроекономічних ефектів податкової політики лежить вплив оподаткування доходів на трудову активність економічних агентів та їх рішення щодо розподілу доходу на споживання і заощадження. Розвинена ринкова економіка, стимулюючи розширення і поглиблення потреб індивідів шляхом пропозиції різноманітних благ, дає більш високі стандарти споживання, які орієнтують індивідів на роботу і отримання доходу. Відомо, що розвинений ринок володіє достатньо сильними стимулами до праці. В такому середовищі збільшення податку на оплату праці може або взагалі майже не відобразитися на трудовій активності економічних агентів, або їх робочий час навіть збільшуватиметься. Саме слабка реакція трудової активності на прибутковий податок підтверджується в зарубіжних емпіричних дослідженнях, проведених в країнах розвиненої ринкової економіки

При вивченні третього питання необхідно звернути увагу на те, що основні інструменти податкового стимулювання інвестиційної та інновацій­ної діяльності, що застосовуються у світовій практиці, пов'язані з прямими податками - податком на прибуток (доходи) підприємств та податком на доходи фізичних осіб. Одним з небагатьох винятків з цього загального правила є спеціальні податкові режими інноваційної діяльності в технопарках, де поряд з пільгами стосовно прямих податків можуть використовуватися пільги з ПДВ, мита, платежів (податків) на соціальне страхування.

Податкові пільги, що надаються інноваційним організаціям, включають в себе спеціальні пільги для таких платників, а також пільги, які успішно виправдали і як засоби податкової підтримки реалізації інноваційних проектів неспеціалізованими підприємствами.

Слід зазначити, що всі інноваційні пільги можуть бути розділені на дві групи: прямі пільги, безпосередньо спрямовані на стимулювання інноваційної активності; непрямі пільги, спрямовані на інші цілі, наприклад, на залучення інвестицій, створення нових робочих місць і т. п., при застосуванні яких стимулювання інновацій виступає одним з можливих додаткових ефектів.

Необхідно охарактеризувати інструменти пільгового оподаткування інновацій: до яких відносяться податкові канікули, зменшення ставок податку на прибуток, пільгове оподаткування дивідендів, отриманих за акціями інноваційних організацій і т.д.

При вивченні четвертого питання необхідно врахувати, що світовий досвід податкового стимулювання розвитку малого бізнесу свідчить про широке використання різноманітних засобів його податкової підтримки. У більшості розвинених країн податкове стимулювання розвитку суб'єктів малого підприємництва забезпечується шляхом застосування комплексу податкових пільг. До них, зокрема, відносяться: зменшся податкової ставки, спеціальний порядок рахування податкової амортизації, використання більш прийнятного для платників методу податкового обліку, збільшена тривалість податкового періоду, спеціальні податкові знижки і податковий кредит, спрощений порядок адміністрування, обліку та звітності.

Для країн з транзитивною економікою більш характерним в даний час є застосування спеціальних податкових режимів, які отримали назву альтернативних (спрощених) систем оподаткування. Необхідно розібратися в особливостях застосування перерахованих засобів податкової політики та специфіці їх дії.