Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ИСТО укр.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
584.7 Кб
Скачать

7. Облік випуску і реалізації готової продукції (1 година)

Для оформлення поточних операцій, пов'язаних з передачею на склад готової продукції в типовій конфігурації програми «1С: Підприємство» як ми вже знаємо передбачений документ "Калькуляція".

Звернення до документа здійснюється через меню "Документи - Виробництво - Калькуляція" або із спеціалізованого журналу документів "Виробництво".

Документ "Калькуляція" призначений для відображення господарських операцій, пов'язаних з прибуткуванням продукції, розрахунком її собівартості і відпускної ціни. Документ "Калькуляція" може працювати в режимі "попередня" і "остаточна".

Відзначимо особливості заповнення довідника "ТМЦ" і підлеглого йому довідника "Склад продукції".

Під продукцією розуміється ТМЦ, які виробляють і продаються нашою організацією. Рахунок, продукції за умовчанням - 26.

Для продукції доступна кнопка "Склад" яка відкриває відповідно підлеглий довідник "Склад продукції". Після заповнення довідника "Склад продукції", який за бажання може бути заповнений і з документа "Попередня калькуляція", можна переходити безпосередньо до заповнення табличної частини документа.

Інформаційні колонки, розташовані справа над таблицею, дозволяють побачити собівартість і продажну вартість, як всієї кількості продукції, так і одиниці продукції. Після введення параметрів документа його необхідно зберегти і провести.

Всі документи "Калькуляція" потрапляють в журнал "Виробництво". У цьому журналі, окрім іншої інформації, видно статус калькуляції. Статус може набувати значень: "Незакрита попередня" - тобто попередня калькуляція, по якій немає остаточної, "Закрита попередня" - попередня, по якій вже є остаточна.

При проведенні "Попередня калькуляція" формує бухгалтерські проводки по списанню матеріалів на 23 рахунок по прибуткуванню продукції на 26 рахунок.

"Остаточна калькуляція" вводиться на підставі попередньої в кінці місяця.

При проведенні "Остаточна калькуляція" може формувати проводки, що коректують, по дебету рахунку 26 і кредиту рахунку 23.

Якщо продукція, оприбуткована по попередній калькуляції, продана раніше, ніж була внесена "Остаточна калькуляція", то остання сформує проводки, що коректують, по обліку собівартості реалізованої продукції (901).

Результатом введення документа з'явиться запис в журналі документів "Виробництво", доступ до журналу здійснюється через меню "Журнали - Виробництво".

Інформація про готову продукцію зафіксована на рахунку 26 за плановою собівартістю. Вона може бути отримана через стандартний звіт "оборотно-сальдова відомість по рахунку". У ній, внаслідок того, що на рахунку 26 передбачений як сумовий, так і кількісний облік, за будь-який вибраний період часу можна побачити залишки готової продукції не тільки у вартісному, але і в натуральному виразі.

У типовій конфігурації є декілька вбудованих документів, призначених для автоматизації роботи на ділянці обліку реалізації готової продукції.

Документ "Рахунок" призначений для виписки рахунків на оплату. Даний документ не проводиться і не формує бухгалтерських проводок. Його основне призначення - формування друкарської форми документа і можливість використання введених даних для виписки витратних накладних, використовуючи режим "Введення на підставі".

Документ "Витратна накладна" служить для оформлення операцій, пов'язаних з відпусткою товарів і відвантаженням продукції власного виробництва покупцям.

Документ "Надання послуг (акт здачі - приймання робіт)" призначений для відображення в бухгалтерському обліку факту надання послуг замовникові.

Формування цих документів було розглянуте в питанні обліку розрахунків з покупцями. Необхідно також пам'ятати на даному етапі про заповнення форми "Податкова накладна".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]