Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ИСТО укр.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
584.7 Кб
Скачать

2. Основні етапи розвитку інформаційних систем

До 60-x рр. XX століття функція інформаційних систем була простою: діалогова обробка запитів, зберігання записів, бухгалтерський облік і інша електронна обробка даних (electronic data processing - EDP). Пізніше, у зв'язку з появою концепції управлінських інформаційних систем (management information systems-- MIS), була додана функція, направлена на забезпечення менеджерів необхідними для ухвалення управлінських рішень звітами, складеними на основі зібраних про процес даних (information reporting systems).

У 70-x стало очевидне, що жорстко задані форми результатів систем підготовки звітів не відповідають вимогам менеджерів. Тоді з'явилася концепція систем підтримки ухвалення рішень (decision support systems - DDS). Ці системи повинні були забезпечити менеджерів спеціалізованою і інтерактивною підтримкою процесів ухвалення рішень унікальних проблем в реальному, швидкоплинному світі.

У 80-x розвиток потужності (швидкодії) МІКРО-ЭВМ, пакетів прикладних програм і телекомунікаційних мереж дало поштовх до появи феномена кінцевого користувача (end user computing). З цієї миті кінцеві користувачі (менеджери) дістали можливість самостійно використовувати обчислювальні ресурси для вирішення завдань, пов'язаних з їх професійною діяльністю, не залежавши від посередництва спеціалізованих інформаційних служб.

З розумінням того, що більшість менеджерів вищого рівня не використовують безпосередньо результати роботи систем підготовки звітів або систем підтримки ухвалення рішень, з'явилася концепція executive information systems - EIS. Ці системи повинні забезпечувати вище керівництво життєво важливою для них інформацією, переважно про зовнішній світ, коли їм це необхідно і у зручному для них форматі.

Крупним досягненням було створення і застосування систем і методів штучного інтелекту (artifical intellegence - AI) в інформаційних системах. Експертні системи (expert systems - ES) і системи баз знань (knowledge-based systems) визначили нову роль інформаційних систем. Сьогодні вони можуть забезпечити менеджерів якісними рекомендаціями в спеціалізованих областях.

З'явилася в 1980 р. і продовжувала розвиватися концепція стратегічної ролі інформаційних систем, іноді званих стратегічними інформаційними системами (strategic information systems - SIS). Згідно цієї концепції інформаційні системи тепер не просто інструмент, що забезпечує обробку інформації для кінцевих користувачів усередині фірми. Тепер вони стають генератором, заснованим на інформації, нових виробах і послугах, які повинні забезпечити фірмі конкурентну перевагу на ринку.

Виробничі інформаційні системи включають категорію систем обробки трансакцій (transaction processing systems - TPS). Системи обробки трансакцій здійснюють реєстрацію даних про процес. Типові приклади - інформаційні системи, які реєструють продаж, закупівлю, чи зміну стану. Результати такої реєстрації використовуються для оновлення баз даних про клієнтів, інвентарі і інших організаційних баз даних. Системи обробки трансакцій також проводять інформацію для внутрішнього або зовнішнього використання. Наприклад, вони готують заявки клієнтів, платіжні відомості, товарні чеки, податкові і фінансові звіти. Системи обробки трансакцій обробляють дані двома основними шляхами. При пакетній обробці дані про операції накопичуються протягом деякого періоду часу і періодично обробляються. У реальному масштабі часу дані обробляються негайно після того, як операція відбувається. Наприклад, пункт реєстрації продажів (point of sail - POS), що використовуються при роздрібних продажах, може використовувати електронні термінали, фіксуючі і передаючи комерційні дані на регіональні комп'ютерні центри в реальному масштабі часу.

Системи управління процесом ухвалюють прості рішення, необхідні для управління процесами виробництва. До ним відноситься категорія інформаційних систем, названих системами управління процесом (process control systems - PCS), які автоматично ухвалюють рішення, регулюючі фізичний процес виробництва. Наприклад, нафтопереробні заводи і автоматизовані лінії збірки використовують такі системи. Вони контролюють фізичні процеси, обробляють дані, зібрані датчиками, і проводять управління процесом в реальному масштабі часу.

Ще одна функція виробничих інформаційних систем - перетворення традиційних ручних методів роботи офісу і паперового документообігу. Системи автоматизації діловодства (office automation systems - OAS) збирають, обробляють, зберігають і передають інформацію у формі електронних документів. Ці автоматизовані системи використовують системи обробки тексту, передачі даних і інші інформаційні технології для підвищення ефективності роботи офісу. Наприклад, можливо використання текстових процесорів для обробки кореспонденції, електронної пошти, для обміну електронними повідомленнями, настільні видавничі системи використовуються для виготовлення інформаційних бюлетенів компанії, а можливості телеконференцій - для проведення електронних зустрічей.

Інформаційні системи, призначені для забезпечення менеджерів інформацією для підтримки ухвалення ефективних рішень, називаються управлінськими інформаційними системами (management information systems - MIS).

Найбільш важливі для нас три основних типу управлінських інформаційних систем: системи генерації звітів, системи підтримки ухвалення рішень, системи підтримки ухвалення стратегічних рішень.

Системи генерації звітів (information reporting systems - IRS) - найбільш поширена форма управлінських інформаційних систем. Вони забезпечують управлінських кінцевих користувачів інформацією, яка необхідна для задоволення їх щоденних потреб при ухваленні рішень. Вони проводять і оформляють різні види звітів, інформаційний зміст яких безумовно наперед самими менеджерами так, щоб в них була тільки необхідна для них інформація. Системи генерації звітів вибирають необхідну інформацію про процеси усередині фірми з баз даних, підготовлених виробничими інформаційними системами, і інформацію про оточення із зовнішніх джерел.

Результати роботи систем генерації звітів можуть надаватися менеджеру на вимогу, періодично або у зв'язку з якою-небудь подією.

Системи підтримки ухвалення рішень (decision support systems - DSS) - природний розвиток систем генерації звітів і систем обробки трансакцій. Системи підтримки ухвалення рішень - інтерактивні комп'ютерні інформаційні системи, які використовують моделі рішень і спеціалізовані бази даних для допомоги менеджерам в ухваленні управлінських рішень. Таким чином, вони відрізняються від систем обробки трансакцій, які призначені для збору початкових даних. Вони також відрізняються від систем генерації звітів, які зосереджуються на забезпеченні менеджерів специфічною інформацією.

Натомість системи підтримки ухвалення рішень забезпечують управлінських кінцевих користувачів інформацією в інтерактивному режимі і лише на вимогу. DSS надають менеджерам можливості аналітичного моделювання, гнучкі інструменти пошуку необхідних даних, багатство форм різноманітного представлення інформації. Менеджери мають справу з інформацією, необхідною для ухвалення менш структурованих рішень в інтерактивному режимі. Наприклад, електронні таблиці або інші види програмного забезпечення підтримки ухвалення рішень дозволяють менеджеру задати ряд питань "що якщо?" і одержати інтерактивні відповіді на них.

Таким чином, інформація, одержана за допомогою DSS, відрізняється від наперед сформульованих форм звітів, що одержуються від систем генерації звітів. При використанні DSS менеджери досліджують можливі альтернативи і одержують пробну інформацію, засновану на наборах альтернативних припущень. Отже, менеджерам немає необхідності визначати свої інформаційні потреби наперед. Натомість, DSS в інтерактивному режимі допомагають їм знайти інформацію, якої вони потребують.

Системи підтримки ухвалення стратегічних рішень (executive information systems - EIS) - управлінські інформаційні системи, пристосовані до стратегічних інформаційних потреб вищого керівництва. Вище керівництво одержує інформацію, в якій воно має потребу з багатьох джерел, включаючи листи, записи, періодичні видання і доповіді, підготовлені уручну і комп'ютерними системами. Інші джерела стратегічної інформації - зустрічі, телефонні дзвінки, і суспільна діяльність. Таким чином, велика частина інформації виходить з некомп’ютерних джерел.

Мета комп'ютерних систем підтримки ухвалення стратегічних рішень полягає в тому, щоб забезпечити вище керівництво безпосереднім і вільним доступом до інформації щодо ключових чинників, що є критичними при реалізації стратегічних цілей фірми. Отже, EIS повинні бути прості в експлуатації і розумінні. Вони забезпечують доступ до безлічі внутрішніх і зовнішніх баз даних, активно використовуючи графічне представлення даних.

Інші способи класифікації інформаційних систем забезпечують вужчу або ширшу класифікацію, ніж ті, які ми вже згадали. Тому що ці інформаційні системи можуть застосовуватися: для підтримки виробництва і для управління.

На передньому фронті розвитку інформаційних систем знаходяться досягнення у області штучного інтелекту (artifical intelligence - AI). Штучний інтелект - область інформатики, чиєю метою є розробка систем, які зможуть думати, а також бачити, чути, розмовляти і відчувати. Наприклад, АI-проекти, що включають розробку природних інтерфейсів комп'ютера, прискорили розвиток індустріальних роботів і розумне програмне забезпечення. Головний поштовх до цього - розвиток функцій комп'ютера, звичайно пов'язаних з людським інтелектом, типу міркувань, вивчення і рішення задач.

Одна з найбільш практичних прикладних програм: AI - розвиток експертних систем (expert systems - ES). Експертна система - заснована на знаннях інформаційна система; тобто вона використовує знання в певній області для того, щоб діяти як досвідчений консультант. Компоненти експертної системи - бази знань і модулі програмного забезпечення, які виконують логічні висновки на базі наявних знань і пропонують відповіді на питання користувачів. Експертні системи використовуються в багатьох областях діяльності, включаючи медицину, проектування, фізичні науки і бізнес. Наприклад, експертні системи тепер допомагають діагностувати хвороби, шукати корисні копалини, аналізувати склади, рекомендувати ремонт і проводити фінансове планування.

Системи кінцевого користувача (end user computer systems) - комп'ютерні інформаційні системи, які безпосередньо підтримують як оперативні, так і управлінські функції кінцевих користувачів. Ми повинні представляти кінцевого користувача як що безпосередньо використовує інформаційні ресурси замість непрямого їх використання, за допомогою професійних ресурсів відділу інформаційних служб організації. Кінцеві користувачі інформаційних систем, як правило, використовують автоматизовані робочі місця і пакети прикладних програм для підтримки своєї повсякденної діяльності, такої, як пошук інформації, підтримки ухвалення рішення і розробки застосувань.

Важливо розуміти, що інформаційні системи безпосередньо підтримують практично всі аспекти управлінської діяльності в таких функціональних областях, як бухгалтерський облік, фінанси, управління трудовими ресурсами, маркетинг і управління виробництвом.

Інформаційні системи в реальному світі звичайно є комбінаціями декількох типів інформаційних систем, які ми тільки що згадали, тому що концептуальні класифікації інформаційних систем розроблені для того, щоб підкреслити різні ролі інформаційних систем. Практично ці ролі інтегровані в складні або взаємозв'язані інформаційні системи, які забезпечують ряд функцій. Таким чином, більшість інформаційних систем створена для забезпечення інформацією і підтримки ухвалення рішень на різних рівнях управління і в різних функціональних областях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]