Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ИСТО укр.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
584.7 Кб
Скачать

Облік розрахунків з постачальниками

Розрахунки з постачальниками здійснюються в безготівковій формі за допомогою банківських операцій. Найбільш поширеною формою безготівкових розрахунків в нашій країні є розрахунки шляхом платіжних доручень. Як цілі платежів можуть виступати:

• розрахунки за отримані товари, надані послуги, виконані роботи;

• попередня оплата за майбутні постачання товарів, надання послуг, виконання робіт;

• оплати, вироблювані по нетоварних операціях: платежі податків, відрахування до фондів, перерахування грошових коштів на рахунки співробітників і ін.

Виписка платіжного доручення не супроводжується формуванням проводок, оскільки воно є лише наміром здійснити платіж. І лише після того, як з розрахункового рахунку підприємства банком списана вказана сума, що підтверджується випискою з розрахункового рахунку, проводиться відображення даного факту на рахівницях бухгалтерського обліку.

Для організації аналітичного обліку на рахунках розрахунків з постачальниками використовуються довідник "Контрагенти" і документ «Замовлення».

Порядок дій з оплати рахунку постачальника припускає виконання наступних кроків:

1. Реєстрація контрагента

2. Реєстрація рахунку

3. Виписка платіжного доручення.

4. Отримання і введення банківської виписки.

Під час отримання виписки банку, підтверджуючої платіж, факт оплати відбивається в обліку проводкою в дебет рахунку розрахунків з постачальниками і з кредиту рахунку 311.

Для реєстрації рахунку, що поступив, необхідно ввести його в документ "Договір" або "Рахунок входить".

Для реєстрації вхідного рахунку необхідно ввести його в документ "Рахунок що входить ". Звернувшись до цього документа через меню "Операції - Документи - Прихід".

Для виписки платіжного доручення в типовій конфігурації передбачений документ "Платіжне доручення". Звернення до цього документа здійснюється через меню "Документи - Платіжне доручення".

Після того, як всі поля платіжного доручення введені, можна виконати друк документа. Екземпляри платіжного доручення підписуються керівником підприємства і головним бухгалтером і прямують в банк.

Вихід з форми введення документа приведе до його збереження в журналах операцій і документів. Оскільки документ не породжує проводок, то він не потрапляє ні в журнал проводок, ні в журнал операцій.

Після виписки платіжного доручення банк підприємства перераховує грошові кошти з рахунку підприємства на рахунок постачальника. Операція перерахування грошових коштів відбивається в бухгалтерському обліку на основі банківської виписки. Для цієї мети призначений документ типової конфігурації "Банківська виписка".

При формуванні банківському виписки ми повинні зареєструвати податкові накладні в "Книзі придбання". Для реєстрації вхідної накладної необхідно ввести його в документ "Запис книги придбання". Звернувшись до цього документа через меню "Журнали - Книга придбання - Новий запис" або скориставшись функцією "Ввести на підставі". Кнопка "Друк" дозволяє сформувати "Книгу придбання" на будь-яку дату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]