Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ИСТО укр.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
584.7 Кб
Скачать

3. Налаштування бази даних

Програма «Парус-підприємство» працює в операційній системі Windows. Найпростіше запустити програму в цій системі за допомогою кнопки "Пуск". При установці програми «Парус-підприємство» на комп'ютер в меню "Пуск" в групі "Програми" автоматично створюється нове підміню (група) «Парус-підприємство». До цієї групи входять:

- "Налаштування ODBS";

- "Парус - Адміністратор";

- " Парус - Бухгалтерія";

- " Парус - Реалізація і склад";

- "Довідка по "ПАРУС-Адміністратору";

- "Довідка по "ПАРУС- Бухгалтерії";

- "Довідка по "ПАРУС-Реалізації";

- "Видалення системи".

Функціонально відокремленими в програмі є модулі: "Парус - Адміністратор", " Парус - Бухгалтерія", " Парус - Реалізація і склад".

Модуль "Парус - Адміністратор" призначене для використання головним бухгалтером або програмістом. Даний модуль дозволяє виконувати ряд наступних функцій:

- управління базами даних (створення баз даних, їх оновлення і перетворення, створення резервних копій, відновлення цілісності, і тому подібне);

- контроль за діями користувачів (реєстрація користувачів програми, розподіл прав доступу користувачів, до розділів інформації і функцій програми);

- вихід з нештатних ситуацій, пов'язаних як із збоями в роботі устаткування, так і з помилками персоналу.

Модуль " Парус - Реалізація і склад" є самостійним програмним компонентом. Цей модуль може використовуватися і без модуля " Парус - Бухгалтерія", проте повною мірою його переваги реалізуються при роботі разом з цим модулем. Саме в цьому випадку вся необхідна інформація з модуля " Парус - Реалізація і склад" відразу поступає в бухгалтерський модуль, обробляється і повертається у вигляді готових документів. Характерною особливістю модуля є використання механізму особових рахунків контрагентів (покупця, постачальника), що передбачає відкриття для кожної контрагента особового рахунку, на якому ведеться облік фінансових (платіжні доручення, касові ордери і тому подібне) і товарних (відпустка, повернення, постачання товарів) взаєморозрахунків з контрагентами. Це дає можливість індивідуального підходу до кожного клієнта, миттєвого отримання інформації про взаєморозрахунки з ним, проведення взаємозаліків, ручної обробки оплати одним платіжним дорученням, по декількох операціях.

Модуль " Парус - Бухгалтерія" призначений для відображення в обліку господарських операцій, роботи, з первинними документами і для складання бухгалтерської звітності. Він дозволяє вести бухгалтерський облік, використовуючи декілька планів рахунків паралельно, вести кількісний і валютний облік, а також вести детальний і аналітичний облік. Даний модуль є об'єднувальною ланкою для всіх інших модулів.

Генерування бази даних складається з виконання декількох кроків:

Крок 1. У модулі "Парус - Адміністратор" необхідно натиснути кнопку "Створити базу даних" (у вікні, яке відкрилося, вибрати каталог встановлення бази даних, проте необхідно пам'ятати про те, що база даних має бути встановлена в окремому порожньому каталозі).

Крок 2. Задати пароль адміністратора для доступу до бази даних.

Крок 3. Задати два параметри: базову валюту і характеристику підприємства на початок роботи з обліковими регістрами системи для кожної бази даних.

У закладці "Валюта" наголошується валюта, в якій вестиметься облік і в якій повинні формуватися звітні документи. У закладці "Організація" вводиться скорочена назва (мнемокод) підприємства, який в документах і регістрах бухгалтерського обліку фігуруватиме як власник бази даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]